STUDIJA

Djeca zena koje su izlozene velikom stresu tokom trudnoce imaju gotovo deset puta vecu vjerovatnocu da ce razviti poremecaj licnosti do 30. godine zivota, sugerise novo istrazivanje.

Cak i umjereni produzeni stres moze imati uticaja na razvoj djeteta i nastaviti se nakon rodenja djeteta.

Vise od 3.600 trudnica u Finskoj bilo je ispitivano o njihovom nivou stresa, a i njihova djeca su bila pracena. Psihijatri kazu da buduce majke moraju imati pristup podrsci za mentalno zdravlje.

Poznati su i drugi vazni faktori, kao sto su vaspitanje djece, finansijska situacija u porodici i traume koje su prozivjele u djetinjstvu, a koji bi mogli igrati neku ulogu.

Sta je poremecaj licnosti?

Poremecaj licnosti podrazumijeva da odredeni aspekti necije licnosti otezavaju zivot i njima i drugim ljudima. Oni mogu biti pretjerano anksiozni ili emocionalno nestabilni, naprimjer, ili paranoicni i antisocijalni.

Smatra se da poremecaji licnosti pogadaju otprilike jednu od 20 osoba. Vjerovatnije je da imaju druge probleme u vezi s mentalnim zdravljem, poput depresije ili problema s drogama i alkoholom. Kao i drugi mentalni poremecaji, i odgoj, problemi sa mozgom i geni mogu igrati ulogu u njihovom razvoju.

Sta je uradila studija?

Svakog mjeseca tokom trudnoce studija, koja je objavljena u casopisu British Journal of Psychiatry, trazila je od zena da odgovore na pitanja o njihovom nivou mentalnog stresa. Tacnije, morali su reci jesu li stalno bili pod velikim stresom, umjerenim stresom ili ga nijesu nikako imali.

Zene su zivjele oko Helsinkija u Finskoj, a njihove bebe rodene su izmedu 1975. i 1976. godine. Kada su ta djeca kasnije navrsila 30 godina, primijecene su neke od dijagnoza poremecaja licnosti, tj. ukupno ih je bilo 40, a sve su to bili teski slucajevi koji su ukljucivali cak i prijem u bolnicu.

Zasto je stres stetan?

Nije poznato kako stres kod trudnica moze povecati rizik od poremecaja licnosti, ali pretpostavljaju kako on dovodi do promjena u mozgu ili kao rezultat naslijedenih gena. Dosadasnja istrazivanja otkrila su takode vezu izmedu stresa u trudnoci i razvoja depresije, anksioznosti i sizofrenije.

Istrazivaci su pokusali sami da otkriju konkretne efekte stresa, kontrolisuci druge faktore poput psihijatrijske anamneze trudnica, da li su pusile tokom trudnoce i jesu li imale depresiju.

Sta se moze uciniti?

Profesorica Trudi Seneviratne rekla je da bi trudnoca mogla biti stresno vrijeme i da je majkama potrebna podrska.

“Ukoliko se stresa ne rijesite, postoji velika vjerovatnoca da ce se preliti i u postnatalni period. To je zaista osjetljiva stvar o kojoj treba razgovarati. Ne zelimo da roditelji misle da stete svojoj djeci, ali visoki nivo stresa utice na trudnice”, rekla je ona.

Kako se stres moze smanjiti tokom trudnoce?

Zene bi trebalo biti podrzavane kod kuce i na poslu tokom trudnoce i davati im strategije za suocavanje sa stresom, rekla je Seneviratne.

“Trebaju nauciti da se odmaraju, traziti podrsku i razgovarati s nekim o tome kako se osjecaju”, istakla je.

Preporucuje se i konzumiranje uravnotezene ishrane, prestanak pusenja i redovno spavanje.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Tunel Sozina opslužio 2,75 miliona vozila
    on 07/09/2024 at 16:24

    Tunel Sozina je od početka godine opslužio skoro 2,75 miliona vozila.

  • Ove godine preko 9.000 novozaposlenih
    on 07/09/2024 at 16:17

    U Crnoj Gori je na kraju avgusta bilo 32,6 hiljada nezaposlenih, tri odsto manje nego u julu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

  • Ubrzati izgradnju gasovoda kroz Crnu Goru
    on 07/09/2024 at 10:09

    Crna Gora i Italija su kroz istoriju snažno povezane, susjedski odnosi su na visokom nivou, međutim uvijek ima prostora da se ekonomska saradnja poboljša, a naš zajednički zadatak je da na tome radimo, stvarajući konekcije sa poslovnom zajednicom i investitorima, konstatovano je prilikom susreta ministra rudarstva, nafte i gasa Admira Šahmanovića i Andreine Marsela, ambasadorke Italije u Crnoj Gori.

  • Krvavac: Plate i penzije veće, cijene niže
    on 07/09/2024 at 09:11

    Implementacijom programa ES2 i limitiranjem cijena u trgovinama stvorili smo pretpostavke da građani imaju na raspolaganju veće plate i penzije i niže cijene, čime se unapređuje njihova kupovna moć, a čemu već svjedočimo kroz niže cijene preko 1000 artikala u marketima, poručio je član predsjedništva Pokreta Evropa sad Branko Krvavac.

  • Namirnice značajno pojeftinile
    on 07/09/2024 at 08:47

    Kilogram domaćeg sira pojeftinio je za oko 32 centa, litar jogurta za 30 centi, litar trajnog mlijeka u tetrapaku i svježeg mlijeka za 10 centi, stoni margarin je jeftiniji za 27 centi, kokošija pašteta za 33 centa, kilogram krompira za 10 centi, pasulja za 31 cent, tegla džema za oko 12 centi, pakovanje dječjih pelena od 40 komanda za 70 centi, abrazivno sredstvo sa čišćenje za 17 centi...

  • Od nagradnih i igara na sreću prihodovali 18 miliona eura
    on 07/09/2024 at 06:17

    Crna Gora je od nagradnih i igara na sreću u prvih sedam mjeseci po osnovu koncesionih naknada zaradila oko 18 miliona eura, što je preko 80 odsto veći prihod nego u istom periodu prošle godine. Samo u julu je prihodovala tri miliona i dvije stotine hiljada eura, kaže za Radio Crne Gore direktor Uprave za igre na sreću Spasoje Papić.

  • Parlament usvojio Evropu sad 2, srećna veća primanja svim građanima
    on 06/09/2024 at 22:16

    Premijer Milojko Spajić oglasio se na mrezi X nakon današnjeg glasanja u Parlamentu.

  • "Od oktobra veće sve plate, od januara penzije"
    on 06/09/2024 at 21:17

    Skupština Crne Gore je na večerašnjoj sjednici usvojila sve zakone potrebne za sprovođenje programa Evropa Sad! 2 po kome će od oktobra 2024. biti uvećane sve plate, a od januara 2025. i sve penzije", saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

  • Drobnjak: Penzije mogu biti samo veće; Vuković: U strategiji nije ono što je prethodno obećano
    on 06/09/2024 at 19:33

    Direktor Fonda PIO Vladimir Drobnjak kazao je da će penzije biti sigurne i da neće doći do njihovog smanjenja već da mogu biti samo veće. Miloš Vuković iz Fidelity consulting je istakao da ono što je navedeno u Fiskalnoj stategiji nije ono što je obećano građanima.

  • Građani različito o akciji, analitičari upozoravaju na kratkoročnost rješenja
    on 06/09/2024 at 18:51

    Počela je akcija "Limitirane cijene", u okviru koje je obuhvaćen 71 proizvod i više od 1.000 artikala. Građani različito gledaju na akciju, a naša ekipa posjetila je jedan od marketa i provjerila ima li razlike u cijenama. Istraživali smo i kakvi su dugoročni efekti ove akcije.