ANALIZA UNICEF-A

Djeca sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori su medu najmarginalizovanijim grupama, a da bi se to promijenilo drzava mora da ulozi velike napore, poruceno je na predstavljanju Analize podrske i multisektorskog odgovora na potrebe djece sa smetnjama.

Koordinatorka programa djecje zastite UNICEF-a Nela Krnic, predstavila je kljucne nalaze Analize koju je uradio UNICEF, u cilju unaprjedenja politike i pravnih okvir za djecu sa smetnjama u razvoju, poboljsanja sistema prikupljanja i analize podataka o njima i pojacanja medusektorska saradnja u toj oblasti.

“Analiza je utvrdila da postoji prostor za dalje unapredenje, posebno u oblasti zakonodavstva koje se odnosi na antidiskriminaciju u obrazovanju. Prepreka je i nejasna podjela nadleznosti izmedu centralnog i lokalnog nivoa, pa je neophodno da se preduzmu mjere da bi zakonodavstvo jasno definisalo obaveze lokalnog nivoa”, kazala je Krnic.

Ona je navela da je veliki problem i koriscenje razlicitih termina, terminilogije i definicija invaliditeta u drzavi.

“Apelujemo na sve institucije da se usvoji jedinstvena definicija invaliditeta, kako bi smo svi govorili istim jezikom”, istakla je Krnic.

Prema njenim rijecima, zagovaraju postajanje jedinstvene baze podataka o djeci sa smetnjama u razvoju.

“Potrebno je i moramo da znamo koliko djece sa smetnjama u razvoju ima u Crnoj Gori”, kazala je Krnic i dodala da za djecu sa smetnjama u razvoju sve usluge moraju da budu na jednom mjestu.

Kako je kazala, kada je u pitanju sektor zdravstva potrebno je kontinuirano ulagati u rani razvoj djeteta u cilju pruzanja holisticke-multisektorke podrske u najranijim fazama zivota.

Kod socijalne i djecje zastite primijeceno je da postoji znacajan nedostatak usluga koje su potrebne djeci i njihovim porodicama na lokalnom nivou.

Postoji problem i sa pravosudnim sistemom.

Utvrdeno je i da prilazi i unutrasnjosti brojnih institucija nijesu prilagodene djeci sa smatnjama u razvoju i da drzava mora da ulozi napore kako bi sa ova barijera uklonila.

Sef predstavnistva UNICEF-a Osama Kogali kazao da je Crna Gora ucinila mnogo u pogledu poboljsanja prava i stanja djece i adolescenata sa smetnjama u razvoju.

“Broj djece sa smetnjama u razvoju u redovnom obrazovanju povecao se za vise od deset puta u periodu od 2008. do 2018. godine”, kazao je Kogali i dodao da je porastao i broj usluga podrske djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

Vise od polovine crnogorskih opstina pruza usluge dnevnog boravka u vidu rada dnevnih centara.

“Prije desetak godina to je bio slucaj u samo jednoj opstini”, rekao je Kogali.

Ipak, kako je dodao, djeca sa smetnjama u razvoju i dalje su medu najmarginalizovanijim i socijalno iskljucenim grupama u Crnoj Gori.

Analiza, kako je naveo, pociva na unapredenju sistema prikupljanja i analize podataka o djeci sa smetnjama u razvoju.

“Moramo znati sve o individualnim potrebama djece sa smetnjama u razvoju, kako bi smo im pruzili podrsku da ostvare svoja prava”, istakao je Kogali.

On smatra, da je neophodna bolja koordinacija medu sektorima, kako bi se djeci sa smetnjama u razvoju pruzila integrisana podrska tokom cijelog zivota.

Prema njegovim rijecima, postoji jasna potreba za povecanim ulaganjem u rano otkrivanje smetnji u razvoju i razvoj u ranom djetinjstvu.

UNICEF ce, porucio je Kogali nastaviti da podrzava Crnu Goru na tom putu, a preporuke analize trebalo bi da budu dobro polaziste za unapredenje politika i sistemsku podrsku kako bi se osiguralo da sva djeca sa smetnjama u razvoju mogu da ostvare svoja prava.

Drzavna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Vukica Jelic, kazala je su ciljevi analize da se Vladi i relevantnim organizacijama civilnog drustva pomogne da postignu unapredenja politike i pravnog okvira za djecu sa smetnjama u razvoju u svim sektorima.

Zagovornica djece za inkluziju djece sa smetnjama u razvoju Lusi Majer, podsjetila je da djeca sa smetnjama nemaju iste prilike kao ostala djeca.

“Moja zelja je da pomognem djeci sa smetnjama u razvoju, jer i oni zasluzuju ista prava kao i njihovi vrsnjaci”, porucila je Majer.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).

  • Svjetska banka prognozira usporavanje ekonomskog rasta u CG na 3,4 odsto
    on 17/10/2024 at 11:24

    Nakon tri godine snažnog rasta nakon pandemije očekuje se usporavanje ekonomskih aktivnosti, procjenjuju u Svjetskoj banci (SB). U ovoj godini prognoziraju usporavanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori na 3,4 odsto, saopštio je ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.

  • EPCG projektuje da će do 2028. cijena struje godišnje rasti šest odsto
    on 17/10/2024 at 10:04

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, datiranom u prvom dijelu ove godine, a koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

  • Izabran novi Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić
    on 17/10/2024 at 07:24

    Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je u svojstvu Skupštine EPCG-Željezara Nikšić izabrao novi sastav tog tijela kćerke-kompanije.

  • Danas predstavljanje izvještaja SB za Zapadni Balkan
    on 17/10/2024 at 06:33

    Svjetska banka (SB) predstaviće danas redovni ekonomski izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana.