GOLUBOVIC – VUKOVIC

U Podgorici se odvija intenzivna gradevinska aktivnost. Kvalitetan ambijent za poslovanje prepoznaju brojni investitori, a Glavni grad se trudi da dodatno afirmise povoljnosti poslovne zone, u cemu mu podrsku moze pruziti Privredna komora, istakao je gradonacelnik Podgorice Ivan Vukovic na sastanku sa predsjednikom Privredne komore Vlastimirom Golubovicem.

Sagovornici su se saglasili da su Privredna komora i Glavni grad bliski partneri na unapredenju ambijenta za poslovanje u Podgorici.

“Crnogorska ekonomija raste, prihodi kompanija su sve veci i posebno smo zadovoljni sto znacajan broj privrednih subjekata posluje u Podgorici. Glavni grad se trudi da bude kvalitetan i efikasan servis njihovim potrebama, ubrzava administrativne procedure i vjerujem da su vidljivi rezultati takvog angazovanja”, istakao je gradonacelnik Vukovic.

Vukovic je zakljucio da je Glavni grad stabilan i odrziv ambijent u finansijskom smislu, te najavio da ce iduce godine imati najveci budzet do sada, u vrijednosti 93 miliona eura.

Tokom sastanka su razmotreni i izazovi sa kojima se srijecu lokalna samouprava i privrednici, a ukazano je na pojedina zakonska rjesenja cijim bi se unapredenjem moglo znatno doprinijeti razvoju poslovnog i investicionog ambijenta Podgorice. Razgovorano je i o napretku Podgorice u implementaciji standarda za sticanje BFC sertifikata koje dobijaju opstine sa povoljnim poslovnim okruzenjem.

Golubovic je istakao da je jedna od znacajnih aktivnosti Privredne komore i organizovanje poslovnih foruma u cilju povezivanja crnogorskih sa privrednicima iz okruzenja i inostranstva.

On je posebno apostrofirao znacajnu ulogu Komore u reformi sistema obrazovanja i afirmaciji dualnog. Komora je u 2019. godini organizovala 63 edukativne aktivnosti (u kojima je ucestvovalo 3.500 privrednika), od cega osam u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetnistvo Glavnog grada, sa 402 ucesnika. Golubovic je pozvao na jos intenzivniju medusobnu saradnju u ovoj oblasti.

Ukazao je na mogucnost brzog i efikasnog rjesavanja privrednih sporova u Arbitraznom sudu pri Privrednoj komori, te preporucio
Glavnom gradu da u ugovore koje sklapa ukljuci arbitraznu klauzulu. Uputio je poziv predstavnicima Podgorice da uzmu ucesce u radu predstojeceg prvog Arbitraznog dana koji Komora organizuje 14. novembra.

Tokom sastanka su predstavljeni rezultati analize poslovanja privrednih subjekata koju je Privredna komora uradila za sve crnogorske opstine.

Prema podacima Poreske uprave, zavrsne racune za 2018. godinu u Podgorici je predalo 7.866 privrednih subjekta, sto je 12,4 odsto vise u odnosu na prethodnu. Na ovom podrucju posluje 35,8 odsto svih aktivnih privrednih subjekata Crne Gore, koji zaposljavaju 62.495 osoba, 12,6 odsto vise nego u 2017. Oni su u 2018. godini iskazali prihod od 5,2 milijarde eura, sto je rast sedam odsto. Njihova dobit je iznosila 354,5 miliona eura i 15,6 odsto je veca u odnosu na prethodnu godinu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).

  • Svjetska banka prognozira usporavanje ekonomskog rasta u CG na 3,4 odsto
    on 17/10/2024 at 11:24

    Nakon tri godine snažnog rasta nakon pandemije očekuje se usporavanje ekonomskih aktivnosti, procjenjuju u Svjetskoj banci (SB). U ovoj godini prognoziraju usporavanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori na 3,4 odsto, saopštio je ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.

  • EPCG projektuje da će do 2028. cijena struje godišnje rasti šest odsto
    on 17/10/2024 at 10:04

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, datiranom u prvom dijelu ove godine, a koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

  • Izabran novi Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić
    on 17/10/2024 at 07:24

    Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je u svojstvu Skupštine EPCG-Željezara Nikšić izabrao novi sastav tog tijela kćerke-kompanije.

  • Danas predstavljanje izvještaja SB za Zapadni Balkan
    on 17/10/2024 at 06:33

    Svjetska banka (SB) predstaviće danas redovni ekonomski izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana.