Zabljacani bi ustedjeli jedan racun godisnje da su na plavom modelu

Samo oko 15 hiljada od ukupno 330 hiljada domacinstava u Crnoj Gori je potpisalo nove ugovore o snabdijevanju elektricnom energijom sa Elektroprivredom (EPCG), a svega nesto vise od 2,5 hiljade domacinstva (ili 0,75 odsto) odlucilo se za neki od tri nova ponudena tarifna paketa.

Nije jasno da li se radi o nezainteresovanosti gradana da potpisu ugovore o snabdijevanju u novoj tarifi ili o nedovoljnoj informisanosti, ili o nepovjerenju vezano za modele koji im se nude vise od pet mjeseci.

Cijena kilovat-sata struje je oko deset centi sa porezom na dodatu vrijednost.

Iz EPCG “Vijestima” je potvrdeno da je od dana uvodenja tarifnih paketa 1. juna ove godine i zakljucno sa 31. oktobrom potpisano oko 15.000 ugovora o snabdijevanju.

Najvise domacinstava, njih oko 12.500, potpisalo je ugovor za osnovni model placanja koji je vazio do sada. Tu je vec oko 315 hiljada domacinstava. Za plavi paket odlucilo se 2.416, za crveni paket oko 100 domacinstava, dok se za potpisivanje ugovora za zeleni tarifni paket odlucilo svega par potrosaca.

Dosadasnji model potrosnje zadrzali su dominantno i novi kupci stanova u Crnoj Gori, o cemu svjedoci najveci broj novih potpisanih ugovora o snabdijevanu.

Primjer Zabljaka najbolje pokazuje da ima dosta neupucenih u ono sto EPCG zapravo nudi potrosacima.

Zabljacani imaju, na primjer, prosjecni mjesecni racun oko 27 eura i prihvatanjem novog plavog modela bi godisnje mogli da ustede jedan mjesecni racun.

“EPCG je uvela tarifne modele kako bi domacinstvima omogucila da shodno navikama u potrosnji odaberu model koji im najvise odgovara. Tako plavi paket nudi najbolje uslove za domacinstva koja trose do 300 Kwh (mjesecni racun do 30 eura), crveni paket nudi najbolje uslove ukoliko domacinstva trose elektricnu energiju dominantno u periodu skuplje tarife, zeleni paket namijenjen je domacinstvima koja zele da svu elektricnu energiju koju trose dobijaju iz zelenih izvora energije”, saopstili su iz EPCG.

Ukoliko se domacinstva ne odluce za neki od novih paketa, ostaju na osnovnom paketu. EPCG je tarifne modele ponudila trzistu, a na domacinstvima je da odluce da li ce ga aktivirati.

“Na web portalu www.epcg.com je postavljen informator i kalkulator na osnovu kojeg domacinstva mogu preracunati i izracunati koji model najvise odgovara njihovom nacinu potrosnje elektricne energije. Takode, domacinstva su uz racune dobila i informativni flajer o tarifnim modelima. Odabir i promjena paketa nisu obavezni, a ocigledno je da domacinstvima odgovara osnovni paket”, dodali su iz EPCG. Iz drzavne kompanije napominju da su tarifni modeli za potrosnju elektricne energije novina na crnogorskom trzistu, ali i vjeruju da ce se domacinstva ubuduce vise odlucivati za njihovu promjenu kada oni koji su to vec uradili osjete koristi od promjene.

Plavi model tarifiranja elektricne energije najpovoljniji za gradane koji se griju na drva i cija je mjesecna potrosnja oko 300 kWh (kilovata po casu). Kupcu koji odabere taj model snabdijevanja, prvih 150 kWh u visoj i 150 kWh u nizoj tarifi, racuna se cijena koja je dva odsto jeftinija od prethodne cijene.

Dosadasnji osnovni model potrosnje elektricne energije je za one koji potrose mjesecno oko 700 kWh.

Crveni model potrosnje preporucuje se, uglavnom, za samce ili manje porodice koje mnogo ne trose struje i koriste elektricne uredaje tokom dana. Ovaj model podrazumijeva istu tarifu tokom cijelog dana bez obzira na visinu potrosnje elektricne energije.

Zeleni model podrazumijeva cijenu iz osnovnog modela dodatno uvecanu za 0,2 centi po kWh uz garanciju isporuke cjelokupne struje iz obnovljivih izvora (zelene energije). U razvijenim zemljama taj paket koriste drustveno odgovorni pojedinci. U crnogorskim uslovima, on je na losem glasu zbog uskog kruga privilegovanih gazda bliskih rezimu, koji su dobili koncesije za izgradnju mHE, zelenu energiju gradani placaju preko racuna.
Zelenu energiju proizvodi i EPCG.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Tunel Sozina opslužio 2,75 miliona vozila
    on 07/09/2024 at 16:24

    Tunel Sozina je od početka godine opslužio skoro 2,75 miliona vozila.

  • Ove godine preko 9.000 novozaposlenih
    on 07/09/2024 at 16:17

    U Crnoj Gori je na kraju avgusta bilo 32,6 hiljada nezaposlenih, tri odsto manje nego u julu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

  • Ubrzati izgradnju gasovoda kroz Crnu Goru
    on 07/09/2024 at 10:09

    Crna Gora i Italija su kroz istoriju snažno povezane, susjedski odnosi su na visokom nivou, međutim uvijek ima prostora da se ekonomska saradnja poboljša, a naš zajednički zadatak je da na tome radimo, stvarajući konekcije sa poslovnom zajednicom i investitorima, konstatovano je prilikom susreta ministra rudarstva, nafte i gasa Admira Šahmanovića i Andreine Marsela, ambasadorke Italije u Crnoj Gori.

  • Krvavac: Plate i penzije veće, cijene niže
    on 07/09/2024 at 09:11

    Implementacijom programa ES2 i limitiranjem cijena u trgovinama stvorili smo pretpostavke da građani imaju na raspolaganju veće plate i penzije i niže cijene, čime se unapređuje njihova kupovna moć, a čemu već svjedočimo kroz niže cijene preko 1000 artikala u marketima, poručio je član predsjedništva Pokreta Evropa sad Branko Krvavac.

  • Namirnice značajno pojeftinile
    on 07/09/2024 at 08:47

    Kilogram domaćeg sira pojeftinio je za oko 32 centa, litar jogurta za 30 centi, litar trajnog mlijeka u tetrapaku i svježeg mlijeka za 10 centi, stoni margarin je jeftiniji za 27 centi, kokošija pašteta za 33 centa, kilogram krompira za 10 centi, pasulja za 31 cent, tegla džema za oko 12 centi, pakovanje dječjih pelena od 40 komanda za 70 centi, abrazivno sredstvo sa čišćenje za 17 centi...

  • Od nagradnih i igara na sreću prihodovali 18 miliona eura
    on 07/09/2024 at 06:17

    Crna Gora je od nagradnih i igara na sreću u prvih sedam mjeseci po osnovu koncesionih naknada zaradila oko 18 miliona eura, što je preko 80 odsto veći prihod nego u istom periodu prošle godine. Samo u julu je prihodovala tri miliona i dvije stotine hiljada eura, kaže za Radio Crne Gore direktor Uprave za igre na sreću Spasoje Papić.

  • Parlament usvojio Evropu sad 2, srećna veća primanja svim građanima
    on 06/09/2024 at 22:16

    Premijer Milojko Spajić oglasio se na mrezi X nakon današnjeg glasanja u Parlamentu.

  • "Od oktobra veće sve plate, od januara penzije"
    on 06/09/2024 at 21:17

    Skupština Crne Gore je na večerašnjoj sjednici usvojila sve zakone potrebne za sprovođenje programa Evropa Sad! 2 po kome će od oktobra 2024. biti uvećane sve plate, a od januara 2025. i sve penzije", saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

  • Drobnjak: Penzije mogu biti samo veće; Vuković: U strategiji nije ono što je prethodno obećano
    on 06/09/2024 at 19:33

    Direktor Fonda PIO Vladimir Drobnjak kazao je da će penzije biti sigurne i da neće doći do njihovog smanjenja već da mogu biti samo veće. Miloš Vuković iz Fidelity consulting je istakao da ono što je navedeno u Fiskalnoj stategiji nije ono što je obećano građanima.

  • Građani različito o akciji, analitičari upozoravaju na kratkoročnost rješenja
    on 06/09/2024 at 18:51

    Počela je akcija "Limitirane cijene", u okviru koje je obuhvaćen 71 proizvod i više od 1.000 artikala. Građani različito gledaju na akciju, a naša ekipa posjetila je jedan od marketa i provjerila ima li razlike u cijenama. Istraživali smo i kakvi su dugoročni efekti ove akcije.