IZBJEGLICE NA BALKANU

Izbjeglice iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Sirije ostale su na Balkanskoj ruti. Ima ih u prihvatnim centrima Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sa njihovim zivotom upoznali su se novinari regiona, u okviru Balkan medija karavana.

U kampu u Vranju se nalazi i dvadesetdvogodisnja djevojka, koju svi zovu Sonja. U Avganistanu je radila kao akuserska sestra, a onda je sa porodicom odlucila da preko Irana, Turske i Bugarske krene putem kojim su ranijih godina prosle na stotine hiljada njihovih sunarodnika.

“Avganistan je u ratu, to zna cijeli svijet. Za nas, to znaci da ne mozemo, na primjer, da idemo autom od grada do grada, jer nas Talibani mogu ubiti. Kada izademo iz kuce, mi ne znamo da li cemo se vratiti, da li cemo ponovo vidjeti porodicu. Ovdje nam je dobro, dobri su ljudi, ali ovdje nema buducnosti. Ne daju nam pasos, ne daju nam drzavljanstvo. Voljela bih da jednog dana imam sopstvenu bolnicu koja ce pomagati siromasnima i zrtvama rata”, kazala je Sonja.

Situacija u Makedoniji je mnogo drugacija nego sto je bila 2015. i 2016. Njih nema mnogo u prihvatnim centrima i kampovima.

“Svakodnevno se suocavamo sa velikim brojem ilegalnih ulaza i izlaza u Sjevernoj Makedonji”, rekla je Stojne Atanasovska Dimiskovska iz NVO Otvorena porta – La strada.

Cim se prede u Srbiju broj migranata raste zbog velicine zemlje i zbog broja kampova koji u Srbiji postoje.

“U prihvatnim i azilnim centrima u Srbiji je nesto preko 3.000 migranata i azilanata i van centara ih je nesto preko 400”, kazao je Goran Ciric iz Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije.

Najdramaticnija situacija je trenutno u Bosni i Hercegovini, tacnije u Bihacu gdje ima 400 formalna i neformalna kampa. Situacija je slicna onoj kakva je bila u martu ili aprilu 2016. godine, nakon sto su granice zatvorene i nakon sto su ljudi iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Irana i Sirije ostali zaglavljeni na ruti na kojoj su se tada nasli.

Prilikom neuspjelih pokusaja prelaska granice vracaju se u kamp u losem zdravstvenom stanju.

“Neko od njih dolazi u losem stanju, izmoreni, povrijedeni”, rekao je kamp menadzer u prihvatnom centru “Sedra” Mile Cilikovski.

U kampu “Bira”, neka potpuno drugacija slika. Hale danas mrtve fabrike za proizvodnju bijele tehnike “Bira”, sada su ogromna cekaonica za vise od 1.700 migranata, koji se nadaju nastavku puta ka EU. Atmosfera je moze se reci vasarska. Odzvanja arapska muzika, tarabuke i gitara. Pod satorima, u hali, igra se sah, slikaju se slike, a prekoputa se igraju fudbal i odbojka. Sve je vise formacija da ce ovaj prihvatni centar biti zatvoren sredinom novembra.

Posjeta prihvatnom centru “Bira” ujedno je i zavrsetak Balkan medija karavana.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).

  • Svjetska banka prognozira usporavanje ekonomskog rasta u CG na 3,4 odsto
    on 17/10/2024 at 11:24

    Nakon tri godine snažnog rasta nakon pandemije očekuje se usporavanje ekonomskih aktivnosti, procjenjuju u Svjetskoj banci (SB). U ovoj godini prognoziraju usporavanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori na 3,4 odsto, saopštio je ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.

  • EPCG projektuje da će do 2028. cijena struje godišnje rasti šest odsto
    on 17/10/2024 at 10:04

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, datiranom u prvom dijelu ove godine, a koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

  • Izabran novi Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić
    on 17/10/2024 at 07:24

    Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je u svojstvu Skupštine EPCG-Željezara Nikšić izabrao novi sastav tog tijela kćerke-kompanije.

  • Danas predstavljanje izvještaja SB za Zapadni Balkan
    on 17/10/2024 at 06:33

    Svjetska banka (SB) predstaviće danas redovni ekonomski izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana.