U REGIONU SAHELA

Francuski premijer Eduar Filip danas je pozvao da se dzihadistima u regionu Sahela “ne ostavi nikakva sansa i nijedno uporiste” i zatrazio ukljucenje u borbu svih drzava zapadne Afrike.

“Jedna stvar je sigurna: dzihadisticke grupe ce profitirati, kad god budu u stanju, od nasih slabosti, manjka nase koordinacije ili nasih nedostataka u vidu sredstava, angazovanja ili obuke. Ne smijemo im dati nijednu sansu, nijedno uporiste”, rekao je Filip u obracanju medunarodnom forumu o bezbednosti u Dakaru.

On je pozvao da se “situacija pogleda u oci, u svojim nijansama, a ponekad u surovoj istini”.

Filip je ocijenio da je “na nekim teritorijama dzihadisticka prijetnja ako ne iskorijenjena onda u najmanju ruku obuzdana”.

Ipak, naveo je francuski premijer, “na drugim mjestima se ta pretnja razvija” i napreduje, ubiruci koristi od “korupcije i sverca”.

Bezbjednost u regionu Sahela je pogorsana posljednjih mjeseci pa je dovedena u pitanje efikasnost ne samo vojski drzava regiona vec i stranaca koji im pomazu, prije svega Francuza.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Japan i Kina postigli dogovor oko radioaktivnog otpada
    on 20/09/2024 at 21:40

    Japan i Kina su danas postigli dogovor o rješavanju sporova oko ispuštanja prečišćene radioaktivne otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean i zabrane Pekinga uvoza japanske morske hrane.

  • Milovac: Kampanju za podgoričke izbore obilježila zloupotreba državnih resursa
    on 20/09/2024 at 18:36

    Zloupotreba državnih fondova, prema ocjeni MANS-a, se nastavlja. Isto je, tvrde, i sa partijskim zapošljavanjem pred izbore. Iz Vlade, povećan broj ugovora o djelu, između stalog pravdaju zloupotrebom bolovanja i manjkom radnika potrebnih za održavanje državnih objekata.

  • "Prije će još neko iz vlasti na crnu listu EU nego što ćemo do zatvaranja poglavlja"
    on 20/09/2024 at 16:19

    Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i jedan od lidera Evropskog saveza Ivan Vujović poručio je premijeru Milojku Spajiću da će, kako kaže, prije još neko iz vlasti na crnu listu EU nego što ćemo do zatvaranja poglavlja.

  • Vlada odbacila nezakonitu ponudu za otkup cigareta, pokrenuta istraga
    on 20/09/2024 at 15:59

    Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica, obavijestio je javnost o pokušaju nezakonite ponude koja je upućena Vladi od firme povezane s organizovanim kriminalnim grupama (OKG). Ponuda je upućena preko advokata stranog državljanina. Uključivala je preradu zaplijenjenih cigareta i njihov otkup, uz obećanje finansijske koristi za državni budžet. Vlada Crne Gore ovu ponudu je odbila i odmah procesuirala nadležnim pravosudnim organima.

  • Apelovali na poslanike da odbace prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama
    on 20/09/2024 at 15:55

    Ekonomski tim Strategije za evropsku i građansku Crnu Goru Nova stega apelovao je na poslanike Skupštine Crne Gore da odbace prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, upozoravajući da bi njegovo usvajanje ugrozilo konkurentnost domaćih proizvođača vina, koji se već suočavaju sa izazovima poput prekomjernog uvoza i sive ekonomije.

  • Zemlje Otvorenog Balkana shvatile su potrebu da idu naprijed
    on 20/09/2024 at 15:35

    Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocijenio je da su zemlje koje su se pridružile inicijativi Otvoreni Balkan zemlje koje su shvatile potrebu da idu naprijed.

  • Ratko Knežević član borda Atlantskog saveza u Vašingtonu
    on 20/09/2024 at 15:18

    Nekadašnji crnogorski diplomata Ratko Knežević rekao je da mu je čast što je nedavno imenovan za člana Borda Atlantskog savjeta u Vašingtonu.

  • "Predsjednik Skupštine i Demokrate su odgovorni za institucionalni haos u Beranama"
    on 20/09/2024 at 15:09

    Današnji pokušaj održavanja sjednice Skupštine opštine Berane u potpunosti je ogolio namjere i djelovanje pojedinih političkih subjekata u našem gradu. Umjesto održavanja sjednice i skraćenja mandata lokalnom parlamentu i konačnom rješavanju višemjesečne političke krize kojoj svjedočimo, predsjednik Skupštine opštine Berane je otišao korak dalje – nije se pojavio na sjednici koju je sam sazvao, saopšteno je iz DPS Berane.

  • Vlada predstavlja program za povoljno rješavanje stambenih potreba građana
    on 20/09/2024 at 13:37

    Predsjednik Vlade Milojko Spajić i ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Slaven Radunović predstaviće sjutra program Vlade za rješavanje stambenih potreba građana pod povoljnim uslovima, saznaje Portal RTCG.

  • Snaženje sektora pomorstva u fokusu rada Vlade
    on 20/09/2024 at 13:10

    Ministar pomorstva Filip Radulović razgovarao je sa ambasadorkom SAD Džudi Rajzing Rajnke, i upoznao je sa planovima resora na čijem je čelu i istakao da je snaženje sektora pomorstva u fokusu rada Vlade.

  • Čarapić: Razvojna banka velika šansa; Konatar: Direktive EU nijesu poštovane
    on 20/09/2024 at 19:26

    Razvojna banka velika je šansa za crnogorsku privredu i zakon o njenom osnivanju usklađen je sa pravnom tekovinom EU, ocijenio je u emisiji "Okvir" šef poslaničkog kluba Evrope sad Vasilije Čarapić. S druge strane, poslanik GP URA Miloš Konatar ukazao je da zakon nije usklađen sa direktivama EU, da nije bilo javne rasprave i da je iz procesa isključena Evropska komisija. Aleksandra Popović iz Ministarstva finansija kaže da su evropske integracije namentnule potrebu osnaživanja finansijskih institucija, dok je Bratislav Pejaković iz Udruženja banaka naveo da ne strahuju od osnivanja razvojne banke.

  • Spajić: Crna Gora i Francuska još snažnije povezane
    on 20/09/2024 at 17:21

    Ozvaničena je saradnja EPCG i najveće enrgetske kompanije u Evropi Electricité de France (EDF) koja će se obilježiti novu eru u razvoju energetskog sektora Crne Gore, napisao je premijer Milojko Spajić, na X mreži.

  • Dodijeljena Zelena nagrada CBCG za ovu godinu
    on 20/09/2024 at 16:45

    Zelena nagrada Centralne banke (CBCG) za ovu godinu, za najbolji akademski rad iz oblasti uticaja klimatskih promjena na finansijski sistem, uručena je danas povodom Dana ekološke države Crne Gore.

  • Trgovinski promet između Rusije i EU porastao prvi put od novembra 2023. godine
    on 20/09/2024 at 16:34

    Trgovinska razmjena između Rusije i Evropske unije u julu je porasla prvi put od novembra prošle godine i ponovo je premašila šest milijardi eura, pokazuju proračuni agencije RIA Novosti na osnovu podataka Eurostata.

  • Hidroenergija veliki potencijal za razvoj Crne Gore
    on 20/09/2024 at 12:57

    Memorandum o razumijevanju, koji su danas potpisali predstavnici Elektroprivrede (EPCG) i fransuske kompanije Electricité de France (EDF), trebalo bi da postavi okvire za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

  • Danas potpisivanje memoranduma o razumijevanju između EPCG i EDF
    on 20/09/2024 at 08:02

    Predstavnici Elektroprivrede (EPCG) i Electricité de France (EDF) potpisaće danas u Vili Gorica memorandum o razumijevanju.

  • Crnogorska ekonomija će prosječno godišnje rasti 3,7 odsto
    on 20/09/2024 at 07:57

    Vlada je donijela odluku o obrazovanju Koordinacionog tijela za praćenje Programa ,,Evropa sad 2“, kojim će predsjedavati ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić. Koordinaciono tijelo, uz predsjednicu, broji 27 članova.

  • Nezaposlenih bilo 36,3 hiljade
    on 19/09/2024 at 15:15

    U Crnoj Gori je u drugom kvartalu ove godine, prema podacima Monstata, bilo 319,8 hiljada aktivnog stanovništva, od kojih je 283,5 hiljada ili 88,6 odsto zaposlenih.

  • Sjutra potpisivanje memoranduma EPCG i francuske kompanije
    on 19/09/2024 at 12:47

    Predsjednik Vlade Milojko Spajić prisustvovaće sjutra, 20. septembra, potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Electricité de France (EDF) koji će biti upriličen u Vili “Gorica” u 11.30 sati.

  • Energija vjetra drugi najveći izvor električne energije u EU
    on 19/09/2024 at 07:58

    Energija vjetra pretekla je gas i postala drugi najveći izvor električne energije u Evropskoj uniji (EU), iza nuklearne.