ZAROBLJENA PRIJE GODINU

Moskva je saopstila danas da je vratila Ukrajini tri vojna broda zaplijenjena prije godinu dana u pomorskom incidentu.

Brodovi se vracaju tri nedjelje pred najavljeni samit u Parizu na kome treba da se govori o novom podsticaju za rjesenje sukoba na istoku Ukrajine.

“Tri broda ukrajinske ratne mornarice koja su u novembru 2018. godine presla rusku granicu tokom namjerne provokacije Kijeva u Kerckom moreuzu i koje su zaplijenile ruske snage bezbjednosti vracena su Ukrajini”, saopstilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ruski zvanicnici najavili su juce da se sprema vracanje brodova Ukrajini.

Ukrajinske vlasti za sada nijesu potvrdile da su brodovi vraceni.

Ruske vlasti su krajem novembra 2018. zaplijenile tri ukrajinska ratna broda koja su pokusala da udu u Azovsko more preko Kerckog moreuza koji ga odvaja od Crnog mora. Dvadeset cetiri ukrajinska mornara, uhapsena tom prilikom, predata su Ukrajini u velikoj razmjeni zatvorenika izmedu dvije zemlje u septembru.

Vracanje brodova treca je epizoda relativnog smirivanja odnosa izmedu dvije zemlje od kada je u aprilu za predsjednika Ukrajine izabran Volodimir Zelenski koji se zalaze za obnovu dijaloga.

U septembru je bila velika razmjena zatvorenika, medu kojima su vraceni i zarobljeni ukrajinski mornari, a prva povlacenja ukrajinskih snaga i separatistickih proruskih snaga sprovedena su na tri sektora na frontu na istoku zemlje.

Posljednji znak otopljavanja odnosa je samit 9. decembra u Parizu gdje ce se sastati francuski predsjednik Emanuel Makron, njemacka kancelarka Angela Merkel, i predsjednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Volodimir Zelenski.

Samit tog tipa, u takozvanom Normandijskom formatu nije odrzan od 2016. godine.

Kremlj je potvrdio danas da ce samit biti odrzan navodeci da ne treba imati pretjerana ocekivanja od tog sastanka.

0 comments

You must be logged in to post a comment.