GVOZDENOVIC

Sva zakonska rjesenja, kojima se bave radni odbori, trebalo bi da budu gotova do kraja prve sedmice decembra, kada ce biti razmatrana na sjednici Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. To je saopstio predsjednik tog skupstinskog tijela, Branimir Gvozdenovic, navodeci da je prioritet Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva razmatrao je danas informaciju o ostvarenom napretku i plan rada za naredni period, sa akcentom na aktivnosti radnih odbora.

Koordinatorka radnog odbora 1, Marta Scepanovic, kazala je da clanovi tog Odbora imaju razlicito videnje kada su u pitanju organi za sprovodenje izbora.

Ona je kazala da su imali posjetu predstavnika OEBS-a koji su dali odredene neformalne komentare, koji ce biti razmatrani. Ocijenila je da je radni Odbor 1 posljednje sedmice malo zastao sa radom, a da je pred njima dosta posla.

Dragan Koprivica iz CDT-a kazao je da treba da se odrede rokovi do kada ce predlozi zakona biti na stolu Odbora za izbornu reformu.

On je rekao da CDT, nakon 18. decembra, ako Odbor bude radio, nece ucestvovati u radu, jer se, kako je istakao, izborni zakoni ne mogu mijenjati u izbornoj godini.

“Vrijeme je da preuzmemo odgovornost”, porucio je Koprivica.

Danijel Zivkovic iz DPS-a kazao je da su se clanovi radnog odbora 2 saglasili da je neophodno ici sa intervencijama kada je u pitanju Zakon o teritorijalnoj organizaciji.

“Od samog starta politiccka volja DPS-a nikada nije bila upitna”, naveo je on.

Danilo Saranovic je rekao da mu je drago sto su se usaglasili oko potrebe da se rijesi pitanje adresa bez broja.

Gvozdenovic ocekuje da vec na narednoj sjednici Odbora imaju pripremljen predlog zakona o teritorijalnoj organizaciji.

Poslanik DPS-a, Milos Nikolic, rekao je da radni odbor 3 trenutno radi na tri zakona, o administrativnim taksama, zaradama u javnom sektoru i zakonu o drzavnim sluzbenicima i namjestenicima.

Kazao je da postoji dobar dijalog.

“Cekamo zvanicne predloge Demokrata, koji se odnose na izbor clanova Sudskog savjeta, da bi se o njima izjasnili. Vjerujem da mozemo doci do odredenih rezultata<<, rekao je Nikolic.

Nedeljko Rudovic, koordinator radnog odbora 4, kazao je da ce obje verzije Zakona o medijima prevesti i poslati ih predstavnicima Savjeta Evrope.

On je naveo da postoji cetiri ili pet kljucnih rjesenja oko kojih opozicija i vladajuca vecina nijesu saglasni.

Koordinator radnog Odbora 5, Momo Koprivica, kazao je da su MANS i Centar za demokratsku tranziciju dostavile predloge koje mogu da unaprijede zakonodavstvo u oblasti finansiranja politickih subjekata i izbornih kampanja.

On je istakao da je zakon o finansiranju politickih subjekata i izbornih kampanja veoma znacajan za sveobuhvatnu refomu izbornog zakonodavsta, a ciji tekst clanovi odbora 5 nijesu jos usaglasili.

Predrag Sekulic kazao je da ocekuje da ce brzo zavrsiti rad na zakonu o finansiranju politickih subjekata i izbornih kampanja.

Gvozdenovic je naveo da je jako ohrabren danasnjim dijalogom.

Momo Korivica, govoreci o aktivnostima radnog odbora 6, kazao je da nije jasna priroda Etickog kodeksa ponasanja u izbornim kampanjama.

Osnovna pravila etickog ponasanja, kako Koprivica smatra, treba da budu dio izbornog zakona.

“Neohodno je da se dinamizira rad i da se komunicira sa ASK-om”, porucio je Koprivica.

Boris Mugosa rekao je da je radni Odbor 7 pripremio Nacrt odluke o obrazovanju nadzornog tijela, koji bi trebalo da prati implementaciju svih dogovorenih rjesenja.

“Nakon sjednice Odbora krajem oktobra imali smo sastanak radnog odbora 7. Neke sugestije koje su se pojavile na toj sjednici pokusali smo da implementiramo<< ,kazao je Mugosa.

On je rekao da ce u narednih nekoliko dana dobiti odredene sugestije.

>>Ocekujem da do kraja ove sedmice, eventualno pocetkom sljedece dobijemo te sugestije i da zajedno sjednemo i napravimo odredemi predlog odluke o obrazovanju tog nadzornog tijela”, rekao je Mugosa.

Do sada radni odbor 7 nije dobio nikakav pisani predlog iz opozicije.

“Svakako cemo do 7. decembra pripremiti odredenu odluku koju cemo na Odboru raspravljati i pokusati da definisemo jedan jak kontrolni mehanizam koji bi bio jos jedna karika u cilju poboljsanja izbornog ambijenta<<, zakljucio je Mugosa.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Tunel Sozina opslužio 2,75 miliona vozila
    on 07/09/2024 at 16:24

    Tunel Sozina je od početka godine opslužio skoro 2,75 miliona vozila.

  • Ove godine preko 9.000 novozaposlenih
    on 07/09/2024 at 16:17

    U Crnoj Gori je na kraju avgusta bilo 32,6 hiljada nezaposlenih, tri odsto manje nego u julu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

  • Ubrzati izgradnju gasovoda kroz Crnu Goru
    on 07/09/2024 at 10:09

    Crna Gora i Italija su kroz istoriju snažno povezane, susjedski odnosi su na visokom nivou, međutim uvijek ima prostora da se ekonomska saradnja poboljša, a naš zajednički zadatak je da na tome radimo, stvarajući konekcije sa poslovnom zajednicom i investitorima, konstatovano je prilikom susreta ministra rudarstva, nafte i gasa Admira Šahmanovića i Andreine Marsela, ambasadorke Italije u Crnoj Gori.

  • Krvavac: Plate i penzije veće, cijene niže
    on 07/09/2024 at 09:11

    Implementacijom programa ES2 i limitiranjem cijena u trgovinama stvorili smo pretpostavke da građani imaju na raspolaganju veće plate i penzije i niže cijene, čime se unapređuje njihova kupovna moć, a čemu već svjedočimo kroz niže cijene preko 1000 artikala u marketima, poručio je član predsjedništva Pokreta Evropa sad Branko Krvavac.

  • Namirnice značajno pojeftinile
    on 07/09/2024 at 08:47

    Kilogram domaćeg sira pojeftinio je za oko 32 centa, litar jogurta za 30 centi, litar trajnog mlijeka u tetrapaku i svježeg mlijeka za 10 centi, stoni margarin je jeftiniji za 27 centi, kokošija pašteta za 33 centa, kilogram krompira za 10 centi, pasulja za 31 cent, tegla džema za oko 12 centi, pakovanje dječjih pelena od 40 komanda za 70 centi, abrazivno sredstvo sa čišćenje za 17 centi...

  • Od nagradnih i igara na sreću prihodovali 18 miliona eura
    on 07/09/2024 at 06:17

    Crna Gora je od nagradnih i igara na sreću u prvih sedam mjeseci po osnovu koncesionih naknada zaradila oko 18 miliona eura, što je preko 80 odsto veći prihod nego u istom periodu prošle godine. Samo u julu je prihodovala tri miliona i dvije stotine hiljada eura, kaže za Radio Crne Gore direktor Uprave za igre na sreću Spasoje Papić.

  • Parlament usvojio Evropu sad 2, srećna veća primanja svim građanima
    on 06/09/2024 at 22:16

    Premijer Milojko Spajić oglasio se na mrezi X nakon današnjeg glasanja u Parlamentu.

  • "Od oktobra veće sve plate, od januara penzije"
    on 06/09/2024 at 21:17

    Skupština Crne Gore je na večerašnjoj sjednici usvojila sve zakone potrebne za sprovođenje programa Evropa Sad! 2 po kome će od oktobra 2024. biti uvećane sve plate, a od januara 2025. i sve penzije", saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

  • Drobnjak: Penzije mogu biti samo veće; Vuković: U strategiji nije ono što je prethodno obećano
    on 06/09/2024 at 19:33

    Direktor Fonda PIO Vladimir Drobnjak kazao je da će penzije biti sigurne i da neće doći do njihovog smanjenja već da mogu biti samo veće. Miloš Vuković iz Fidelity consulting je istakao da ono što je navedeno u Fiskalnoj stategiji nije ono što je obećano građanima.

  • Građani različito o akciji, analitičari upozoravaju na kratkoročnost rješenja
    on 06/09/2024 at 18:51

    Počela je akcija "Limitirane cijene", u okviru koje je obuhvaćen 71 proizvod i više od 1.000 artikala. Građani različito gledaju na akciju, a naša ekipa posjetila je jedan od marketa i provjerila ima li razlike u cijenama. Istraživali smo i kakvi su dugoročni efekti ove akcije.