DAMJANOVIC

Pomocnik direktora za Sektor granicne policije Vesko Damjanovic saopstio je u vezi sa medijskim navodima o navodnoj korupciji na GP Sukobin – Muricani da na osnovu snimka koji je njemu bio dat na uvid nije mogao biti pokrenut nikakav postupak, jer se na snimku ne vidi da je neko dao ili uzeo novac.

Damjanovic je naglasio da mu je novinar agencije BIRN saopstio da na granicnim prelazima Albanije, Kosova i Crne Gore, tacnije na Granicnom prelazu Sukobin – Muricani, tokom ovogodisnje turisticke sezone, sluzbenici albanske, kosovske i crnogorske granicne policije primaju mito od vozaca i pokazali su snimak.

“U intevjuu sam rekao da nemam saznanja o pomenutom slucaju, ali sam pozvao novinare da, ukoliko imaju bilo kakve dokaze, snimke ili druge dokaze da ih dostave policiji. Na osnovu snimka koji je meni bio dat na uvid nije mogao biti pokrenuti nikakav postupak jer se na snimku se ne vidi da je neko dao ili uzeo novac, niti se moze utvrditi kada i na kojem je mjestu snimak nastao, odnosno na snimku ne postoji dokaz da je neko dao ili uzeo mito”, kazao je Damjanovic.

Kako je istakao, jedna od mjera u borbi protiv korupcije na granicnim prelazima, shodno preporukama eksperata za upravljanje granicom, je bila instaliranje kamera u radnim prostorijama sluzbenika, ali koje nisu skrivene, ni tajne.

“Kamere su ugradene u okviru projekta pokrivanja svih granicnih prelaza video nadzorom 2018. godine i sluzbenici su sa tim upoznati. Projekat je od pocetka voden i implementiran od strane Sluzbe za informacione tehnologije Ministarstva unutrasnjih poslova, koja i danas upravlja sa video bazom podataka i video nadzorom”, navodi Damjanovic.

On je, istice, novinaru rekao da je bilo slucajeva prijave korupcije, kao i zalbi na odredene propuste u radu sluzbenika Sektora granicne policije, ne navodeci konkretne slucajeve.

“Svim prijavama pristupili smo odgovorno i provjeravali navode i ukoliko je utvrdeno da postoje elementi krivicnog djela u postupanju policijskih sluzbenika, obavjestili smo nadleznog tuzioca i sluzbenici su udaljavani sa posla do okoncanja postupka”, kazao je Damjanovic.

Desavalo se, dodaje, i da sluzbenicima prestane radni odnos, ukoliko se dokaze postojanje krivicnog djela, a shodno zakonskim odredbama, koje ureduju prestanak radnog odnosa.

“Konkretno, u ovoj i prosloj godini, sluzbeniku Stanice granicne policije Bijelo Polje B.M. prestao je radni odnos zbog krivicnog djela zloupotreba sluzbenog polozaja sa elementima korupcije, sluzbenicima Stanice granicne policije Niksic J.P. i C.N. Osnovni drzavni tuzilac u Niksicu podnio je optuzne predloge zbog krivicnog djela primanje mita i zloupotreba sluzbenog polozaja. Optuzni predlozi od strane nadleznih tuzilaca podnijeti su i protiv sluzbenika Stanice granicne policije Herceg Novi P.A. i M.R, takode zbog krivicnog djela zloupotreba sluzbenog polozaja. Imali smo i slucaj krivicnog djela neovlascenog koriscenja licnih podataka”, navodi Damjanovic.

Pokrenuli su, kaze, i disciplinske postupke protiv sluzbenika Stanice GP Rozaje S.R, K.H, M.S. i R.D. zbog teze povrede sluzene duznosti iz Zakona o unutrasnjim poslovlima, odnosno onemogucavanja i ometanja funkcionisanja video nadzora na GP Kula.

“Sve navedeno ukazuje da se profesionalno i odgovorno suprostavljamo zloupotrebama nasih sluzbenika, te da se sve prijave i predstavke na postupanje sluzbenika granicne policije provjeravaju sa posebnom paznjom u saradnji sa kriminalistickom policijom i nadleznim tuzilastvom”, kazao je Damjanovic.

Uprava policije, istice on, u cilju borbe protiv korupcije kontinuirano preduzima preventivne aktivnosti koje se odnose na edukaciju sluzbenika u oblasti integriteta, kodeksa policijske etike, cestu rotaciju radnih mjesta, najavljene i nenajavljene kontrolne obilaske starjesina na svim nivoima, isticanjem flajera i kontakt telefona za prijavu korupcije na svim nasim objektima i kontrolnim kabinama.

Takode, podsjeca da je u saradnji sa Upravom carina, Upravom za inspekcijske poslove i Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sacinjen Zajednicki plan koji propisuje mjere za prevenciju i represiju korupcije na granicnim prelazima.

“Nedvosmisleno, apelujemo na gradane da policiji prijave svaki vid zloupotrebe ili slucaj korupcije i podsjecamo da i davanje mita predstavlja krivicno djelo”, zakljucuje Damjanovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).

  • Svjetska banka prognozira usporavanje ekonomskog rasta u CG na 3,4 odsto
    on 17/10/2024 at 11:24

    Nakon tri godine snažnog rasta nakon pandemije očekuje se usporavanje ekonomskih aktivnosti, procjenjuju u Svjetskoj banci (SB). U ovoj godini prognoziraju usporavanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori na 3,4 odsto, saopštio je ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.

  • EPCG projektuje da će do 2028. cijena struje godišnje rasti šest odsto
    on 17/10/2024 at 10:04

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, datiranom u prvom dijelu ove godine, a koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

  • Izabran novi Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić
    on 17/10/2024 at 07:24

    Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je u svojstvu Skupštine EPCG-Željezara Nikšić izabrao novi sastav tog tijela kćerke-kompanije.

  • Danas predstavljanje izvještaja SB za Zapadni Balkan
    on 17/10/2024 at 06:33

    Svjetska banka (SB) predstaviće danas redovni ekonomski izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana.

  • Novac iz Plana rasta veliki podsticaj
    on 17/10/2024 at 06:22

    Uslovljenost isplate novca iz Plana rasta sprovođenjem reformi još veći je podsticaj Crnoj Gori da ispuni sve što je predvidjela reformskom agendom, ocjenjuju sagovornici dopisnika TVCG Ivana Mijanovića u Briselu.