24 GODINE

Dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Republici Srpskoj se proslavlja kao drzavni praznik i u ovom entitetu danas je neradni dan.

U Federaciji BiH je danas obican radni dan.

BiH ni 24 godine od zavrsetka rata nije usvojila drzavni Zakon o praznicima, tako da svaki od entiteta ima zvoje zakone o praznicima.

Na danasnji dan, prije 24 godine, u vojnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona u americkoj drzavi Ohajo potpisan je Opsti okvirni sporazum za mir u BiH.

Sporazum su poslije 20 dana pregovora postigli tadasnji predsjednici BiH, Srbije i Hrvatske – Alija Izetbegovic, Slobodan Milosevic i Franjo Tudman, uz posredovanje americke administracije.

Sporazum je zvanicno parafiran 14. decembra u Parizu.

Potpisivanjem sporazuma ozvanicen je kraj rata u BiH.

Dejtonski sporazum, odnosno njegovi aneksi postavljeni su kao osnova za uredenje BiH, ukljucujuci i Ustav, prema kome je BiH drzavna zajednica sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "Rezultati popisa stanovništva nalažu reviziju postojećih strategija"
    on 18/10/2024 at 14:58

    Ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama Ernad Suljević istakao je ozbiljnost situacije koja se odražava na demografske trendove u Crnoj Gori, posebno u Sjevernom regionu.

  • Evropska perspektiva Crne Gore mora biti ključni prioritet
    on 18/10/2024 at 14:33

    Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) i jedan od lidera Evropskog saveza Damir Šehović sastao se danas s ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori Jozefom Neđešijem. Sastanak je protekao u otvorenom i sadržajnom dijalogu, s posebnim fokusom na aktuelne političke izazove i dalji put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

  • Bugarska će nastaviti da podržava evropski put Crne Gore
    on 18/10/2024 at 14:24

    Ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se danas u Podgorici sa ambasadorom Bugarske Stefanom Dimitrovim a tokom susreta je istaknuto da Crna Gora i Bugarska njeguju prijateljske odnose, zasnovane na bogatim istorijskim i kulturnim vezama, koji su dodatno osnaženi NATO savezništvom.

  • Spajić 29. oktobra pred poslanicima
    on 18/10/2024 at 14:15

    Premijer Milojko Spajić odgovaraće 29. oktobra na pitanja poslanika, na sjednici Skupštine posvećenoj premijerskom satu, saopšteno je iz parlamenta.

  • "Neophodne hitne izmjene Zakona o audio-vizuelnim i medijskim uslugama"
    on 18/10/2024 at 14:08

    Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je država treba da omogući sve preduslove za održiv, profesionalan i kvalitetan rad lokalnih javnih emitera i pozvao Vladu da u najskorijem roku, po hitnoj proceduri prilagodi Zakon o audio-vizuelnim i medijskim uslugama, kako bi mogao da se primjenjuje u praksi.

  • Vlada nema ugovor ni sa jednom lobističkom kompanijom iz SAD-a
    on 18/10/2024 at 12:29

    Vlada Crne Gore nema ugovor ni sa jednom lobističkom kompanijom iz SAD-a. To je saopšteno iz izvršne vlasti nakon što se u jučerašnjem tekstu CNN-a “CNN tried to find the makers of Trumps new “Swiss-made” watches, We ended up at a shopping center in Wyoming” između, ostalog pominje lobistička kompanija koja navodno predstavlja i Vladu Crne Gore.

  • Fon der Lajen 26. oktobra u Crnoj Gori
    on 18/10/2024 at 11:45

    Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen posjetice Crnu Goru u subotu 26. oktobra, najavljeno je u Briselu.

  • "Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju tradicionalno bliske odnose"
    on 18/10/2024 at 10:46

    Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju tradicionalno bliske odnose i bogatu zajedničku istoriju, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na sastanku sa Zećirom Ramčilovićem, ambasadorom Republike Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori.

  • "Više nikada o sudbini Nikšića neće odlučivati Demokrate"
    on 18/10/2024 at 09:46

    Lokalni izbori sve bliži, a panika u redovima nikšićkih Demokrata sve veća, poručuju iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

  • NSD Budva: Niko nema tapiju na naš grad
    on 18/10/2024 at 09:30

    Niko nije vlasnik Budve. Niko nema tapiju na naš grad, poručili su iz Opštinskog odbora (OO) Nove srpske demokratije (NSD) Budva.

  • Saradnja regulatora i banaka od velikog značaja za očuvanje finansijske stabilnosti
    on 18/10/2024 at 14:26

    Kontinuirana saradnja između regulatora i banaka od velikog je značaja za dalje snaženje otpornosti bankarskog sistema i očuvanje finansijske stabilnosti, kao i za podršku strateškim razvojnim projektima u zemlji, zaključak je današnjeg sastanka predstavnika Centralne banke Crne Gore (CBCG) sa delegacijom Crnogorske komercijalne banke (CKB).

  • Ministarstvo finansija radi na stvaranju fiskalne rezerve za narednu godinu
    on 18/10/2024 at 14:17

    Vlada Crne Gore, na prijedlog Ministarstva finansija, dogovorila je kreditne aranžmane sa Svjetskom bankom, u iznosu od 80 miliona eura, Francuskom razvojnom agencijom (AFD) i OPEC Fondom za međunarodni razvoj od po 50 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

  • "U septembru najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina"
    on 18/10/2024 at 12:25

    U septembru je zabilježen pad ukupne godišnje stope inflacije na 1 odsto što je najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i minister ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

  • Danas počinje isplata penzija
    on 18/10/2024 at 09:25

    Isplata septembarskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  • U Kotoru 2,68 hiljada gostiju
    on 18/10/2024 at 08:26

    Na kotorskoj rivijeri odmara 2,68 hiljada gostiju, pokazuju podaci lokalne Turističke organizacije (TO).

  • Inflacija u eurozoni u septembru 1,7 odsto
    on 18/10/2024 at 08:15

    Inflacija u eurozoni iznosila je u septembru 1,7 odsto, objavio je Eurostat u četvrtak, blago snizivši početnu procjenu.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.