27. NOVEMBRA

Kazaliste Marina Drzica iz Dubrovnika gostovace u Crnogorskom narodnom pozoristu 27. novembra, sto ce oznaciti i pocetak saradnje dva teatra nakon vise decenija, saopsteno je iz CNP-a.

Predstava ,,Alkestida” za koju je, prema Euripidu, tekst pisala Lada Kastelan a rezirala Livija Pandur, bice izvedena u srijedu 27. novembra u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorista.

Scenograf je Sven Jonke (NUMEN), kostimografkinja Danica Dedijer, muziku su komponovali Boris Benko i Primoz Hladnik (SILENCE), dizajnerka svjetla je Vesna Kolarec, asistentkinja scenografa Irena Kraljic, asistentkinja rediteljke Mateja Kokol a asistentkinja kostimografkinje Andrea Maric.

U predstavi igraju: Katarina Stegnar, Igor Kovac, Zdeslav Cotic, Glorija Soletic, Mirej Stanic, Nika Lasic, Vini Jurcic, Hrvoje Sebastijan i Bojan Neribaka.

Euripidova Alkestida, prikazana u Ateni 438. p.n.e., je najstarije sacuvano djelo antickog tragicara koji svojim dramama direktno korespondira s nasim vremenom. Alkestida je mozda njegova najzagonetnija drama, uvijek iznova otvorena razlicitim interpretacijama, pa tako i ovoj verziji Lade Kastelan – verziji koja njenu tajnu osluskuje i prosljeduje, ne pokusavajuci da je rijesi. Susret sa sopstvenom smrtnoscu i gubitkom je u korijenu ljudskog postojanja, granicna situacija u kojoj se preispituje sve sto jesmo ili nismo i u kojoj se testiraju granice ljubavi.

Crnogorsko narodno pozoriste gostovace u Dubrovniku 22. decembra. Na sceni kazalista Marina Drzica bice izvedena predstava “Ekvinocijo” koju je po tekstu Iva Vojnovica rezirao Ivica Kuncevic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Bajden: Postoji mogućnost da se na neko vrijeme okonča sukob Izraela i Irana
    on 18/10/2024 at 21:51

    Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je danas da postoji mogućnost da se situacija sa Izraelom i Iranom rješava na način koji bi potencijalno mogao da okonča njihov konflikt.

  • Mask: Bajden nije glavni, on je marioneta koja ima svog gospodara
    on 18/10/2024 at 21:28

    Sadašnji predsjednik Amerike Džozef Bajden i potpredsjednica SAD Kamala Haris nisu osobe koje odlučuju i donose odluke, smatra milijarder i vlasnik društvene mreže „Iks“ Ilon Mask.

  • U Rusiju stiglo 1.500 vojnika iz Sjeverne Koreje
    on 18/10/2024 at 21:17

    U Rusiju je stiglo 1.500 vojnika iz Sjeverne Koreje, saopštila je danas južnokorejka bezbjednosna agencija, nakon čega je predsjednik Južne Koreje Jun Suk Jel sazvao hitan bezbjednosni sastanak i rekao da međunarodna zajednica mora da odgovori "svim raspoloživim sredstvima“.

  • "Republika Srpska u BRIKS-u vidi svoju priliku"
    on 18/10/2024 at 21:07

    Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je danas izjavio da RS u BRIKS-u "vidi svoju priliku" jer je to "veoma moćna organizacija koja raste i predstavlja budućnost".

  • Cijela Kuba ostala bez struje nakon kvara elektrane
    on 18/10/2024 at 21:00

    Kuba je danas doživjela nestanak struje u cijeloj zemlji nakon što je otkazala glavna elektrana na ostrvu, što je dovelo do kolapsa električne mreže u ovoj zemlji, saopštilo je ministarstvo energetike, piše AFP.

  • "Naše ruke, diplome i biografije su čiste"
    on 18/10/2024 at 20:40

    Nakon što je DPS priznao da je u Podgorici sprovodio organizovanu akciju zatrpavanja smećem i da je puštao pacove oko kontejnera, te da stoji iza Anagastuma i drugih lažnih naloga sa kojih se crtaju mete i udara na porodice, na njihov niz besmislenih pitanja kojima pokušavaju zataškati sopstvena nepočinstva odgovorićemo vrlo jednostavno — naše ruke, diplome i biografije su čiste, za razliku od vas i vaših funkcionera, navodi se u reagovanju Opštinskog odbora Demokrate Nikšić.

  • "Zelenski nije smio dozvoliti početak rata, djelimično je odgovoran"
    on 18/10/2024 at 20:03

    Bivši predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi Ukrajina trebalo da ustupi dio svoje teritorije Rusiji kako bi se okončao rat.

  • Sud u Rimu osujetio smještanje migranata u migrantske centre u Albaniji
    on 18/10/2024 at 19:47

    Sud u Italiji je večeras osujetio pokušaj desničarske vlade te zemlje da 12 migranata drži zatvorenim u novootvorenim centrima za migrante u Albaniji, ukazujući na ključnu prepreku za planove vlasti da neke od svojih azilantskih procedura prebaci na tu balkansku zemlju.

  • Telefon više nije dobrodošao u učionice
    on 18/10/2024 at 19:27

    Škole širom svijeta uvode zabranu upotrebe mobilnih telefona. Na to se ugledalo i naše Ministarstvo prosvjete, pa je svim školama uputilo inicijativu o djelimičnoj zabrani, koja je naišla na pozitivan odgovor. Za nepoštovanje mjera planirane su stroge kazne.

  • Promjenljivo, povremeno slaba kiša, do 25 stepeni
    on 18/10/2024 at 19:20

    Na sjeveru Crne Gore umjereno do pretežno oblačno, s uslovima za slabu kišu povremeno. Vjetar slab, uglavnom istočni. Temperatura do 22 stepena.

  • Država da maksimalno zaštiti zdravlje građana
    on 18/10/2024 at 18:51

    Trovanje lučkih radnika u Baru je alarmantno, i institucije su morale ozbiljnije reagovati, rečeno je u emisiji "Okvir" večeras na TVCG. Poručeno je da država mora graditi kapacitete da adekvatno odgovori na ove pojave i maksimalno zaštiti zdravlje građana. Tema emisije je otkad su građani izloženi teškim metalima i zašto se ćutalo.

  • NATO da pažnju usmjeri na Zapadni Balkan
    on 18/10/2024 at 18:46

    Posebna pažnja NATO - a trebalo bi da bude usmjerena ka regionu Zapadnog Balkana, poručio je ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović, koji učestvuje na sastanku šefova odbrane država članica Alijanse. Da u regionu ima bezbjednosnih izazova, poručio je prvi čovjek Saveza, Mark Rute. Posebno je zabrinut zbog secesionističkih tenzija u Bosni i Hercegovini.

  • Krapović: NATO i EU da ostanu fokusirani na region
    on 18/10/2024 at 16:26

    NATO i Evropska unija (EU) treba da treba da ostanu fokusirani na Zapadni Balkan, ocijenio je ministar odbrane Dragan Krapović, navodeći da je to strateški važan region za Evropu i Alijansu.

  • Administrativni odbor predložio kandidate za novi sastav DIK-a
    on 18/10/2024 at 15:53

    Skupštinski Administrativni izbor je, sa osam glasova “za” i jednim uzdržanim, utvrdio predlog kandidata za članove Državne izborne komisije (DIK) i njihove zamjenike.

  • Poslanici SNP-a sa predstavnicima ambasade SAD: Stimulisati ostanak mladih
    on 18/10/2024 at 15:37

    Neophodno je strateški pristupiti rješavanju problema odliva stanovništva, s akcentom na mlade i kvalifikovane kadrove, ocijenjeno je na sastanku poslanika SNP-a Slađane Kaluđerović i Bogdana Božovića i predstavnika američke ambasade.

  • "Rezultati popisa stanovništva nalažu reviziju postojećih strategija"
    on 18/10/2024 at 14:58

    Ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama Ernad Suljević istakao je ozbiljnost situacije koja se odražava na demografske trendove u Crnoj Gori, posebno u Sjevernom regionu.

  • Evropska perspektiva Crne Gore mora biti ključni prioritet
    on 18/10/2024 at 14:33

    Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) i jedan od lidera Evropskog saveza Damir Šehović sastao se danas s ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori Jozefom Neđešijem. Sastanak je protekao u otvorenom i sadržajnom dijalogu, s posebnim fokusom na aktuelne političke izazove i dalji put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

  • Bugarska će nastaviti da podržava evropski put Crne Gore
    on 18/10/2024 at 14:24

    Ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se danas u Podgorici sa ambasadorom Bugarske Stefanom Dimitrovim a tokom susreta je istaknuto da Crna Gora i Bugarska njeguju prijateljske odnose, zasnovane na bogatim istorijskim i kulturnim vezama, koji su dodatno osnaženi NATO savezništvom.

  • Spajić 29. oktobra pred poslanicima
    on 18/10/2024 at 14:15

    Premijer Milojko Spajić odgovaraće 29. oktobra na pitanja poslanika, na sjednici Skupštine posvećenoj premijerskom satu, saopšteno je iz parlamenta.

  • "Neophodne hitne izmjene Zakona o audio-vizuelnim i medijskim uslugama"
    on 18/10/2024 at 14:08

    Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je država treba da omogući sve preduslove za održiv, profesionalan i kvalitetan rad lokalnih javnih emitera i pozvao Vladu da u najskorijem roku, po hitnoj proceduri prilagodi Zakon o audio-vizuelnim i medijskim uslugama, kako bi mogao da se primjenjuje u praksi.

  • Aerodromi do 13. oktobra opslužili više od 2 i po miliona putnika
    on 18/10/2024 at 19:06

    Crnogorski aerodromi do 13. oktobra opslužili su više od dva i po miliona putnika, saopštio je u intervjuu za Dnevnik izvršni direktor Aerodroma, Roko Tolić. Kada je u pitanju odluka o davanju aerodroma pod koncesiju, Tolić je kazao da bi to trebalo učiniti samo u slučaju dobre ponude. U suprotnom, neophodno je osloniti se na sopstvene snage.

  • Trećina građana Crne Gore u kreditima
    on 18/10/2024 at 18:55

    Trećina građana Crne Gore je u kreditima i njihov ukupni dug prema bankama je gotovo dvije milijarde eura. Najčešće se, kažu u Centralnoj banci Crne Gore, traže stambeni krediti, a oko osam odsto čine refinansirajući. Građani kažu da se ne može preživjeti bez kredita, dok savjetnici za finansije pozivaju na oprez.

  • Saradnja regulatora i banaka od velikog značaja za očuvanje finansijske stabilnosti
    on 18/10/2024 at 14:26

    Kontinuirana saradnja između regulatora i banaka od velikog je značaja za dalje snaženje otpornosti bankarskog sistema i očuvanje finansijske stabilnosti, kao i za podršku strateškim razvojnim projektima u zemlji, zaključak je današnjeg sastanka predstavnika Centralne banke Crne Gore (CBCG) sa delegacijom Crnogorske komercijalne banke (CKB).

  • Ministarstvo finansija radi na stvaranju fiskalne rezerve za narednu godinu
    on 18/10/2024 at 14:17

    Vlada Crne Gore, na prijedlog Ministarstva finansija, dogovorila je kreditne aranžmane sa Svjetskom bankom, u iznosu od 80 miliona eura, Francuskom razvojnom agencijom (AFD) i OPEC Fondom za međunarodni razvoj od po 50 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

  • "U septembru najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina"
    on 18/10/2024 at 12:25

    U septembru je zabilježen pad ukupne godišnje stope inflacije na 1 odsto što je najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i minister ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

  • Danas počinje isplata penzija
    on 18/10/2024 at 09:25

    Isplata septembarskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  • U Kotoru 2,68 hiljada gostiju
    on 18/10/2024 at 08:26

    Na kotorskoj rivijeri odmara 2,68 hiljada gostiju, pokazuju podaci lokalne Turističke organizacije (TO).

  • Inflacija u eurozoni u septembru 1,7 odsto
    on 18/10/2024 at 08:15

    Inflacija u eurozoni iznosila je u septembru 1,7 odsto, objavio je Eurostat u četvrtak, blago snizivši početnu procjenu.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.