U NAREDNE TRI GODINE

Vlada Crne Gore, na danasnjoj sjednici, odlucila je da nastavi saradnju sa Stambenom zadrugom prosvjetnih radnika “Solidarno” i prihvatila Sporazum o obezbjedivanju sredstava za rjesavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti. Tim povodom zaduzila je ministarstva prosvjete i finansija da u naredne 3 godine Stambenoj zadruzi prosvjetnih radnika obezbijede iznos od po 450.000, odnosno 250.000 eura, na godisnjem nivou.

Kako je u raspravi naglaseno, Vlada i Ministarstvo prosvjete, od osnivanja SZ ,,Solidarno” za potrebe realizacije aktivnosti na planu poboljsanja uslova stanovanja zaposlenih u prosvjeti obezbijedili su sredstva u iznosu 6.321.183 eura.

Imajuci u vidu da je Sporazum o obezbjedivanju sredstava za rjesavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti, koji je potpisan 2017. godine istekao, Ministarstvo prosvjete i Sindikat prosvjete su inicirali potpisivanje novog Sporazuma za naredni trogodisnji period, koji podrazumijeva povecanje izdvajanja sredstava iz Budzeta za 2020., 2021. i 2022. godinu sa prethodnih 600.000 eura na 700.000 eura.

Vlada donijela odluku o zaduzivanju za 2020.

Vlada je donijela Odluku o zaduzivanju Crne Gore za 2020. godinu, kojom su definisani kreditni aranzmani koji ce biti zakljuceni u skladu sa Zakonom o budzetu za 2020. godinu, visina nedostajucih sredstava za finansiranje budzeta u narednoj godini, kao i mogucnost zaduzenja za potrebe refinansiranja duga i stvaranja rezerve, za potrebe odrzavanja tekuce likvidnosti, nezavisno od granice godisnjeg porasta duga, kao i za refinansiranje i reprogramiranje kratkorocnih pozajmica i hartija od vrijednosti.

Vlada je usvojila Informaciju o implementaciji Uredbe o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija i unapredenje konkuretnosti privrede, donijela Odluku o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija i prihvatila tekst Ugovora.

Navedeno je da je na nakon objavljenog Javnog poziva za ucesce u Programskoj liniji za podsticaj direktnih investicija za 2019. godinu Komisija za implementaciju i monitoring Programske linije u postupku vrednovanja ocijenila da su tri investiciona projekta ispunila propisane kriterijume. Njihovim vrednovanjem su se stvorili uslovi za pocetak procedure odobravanja dodjele sredstava za podsticaj investicija.

Ugovorom o koriscenju sredstava definisane su medusobna prava i obaveze. Kroz tri vrednovana investiciona projekta, vrijednost materijalnih i nematerijalnih ulaganja ce iznositi ukupno 4.818.289 eura, cime ce se ostvariti zaposljavanje 277 nova, ili zadrzati postojeca zaposlena lica.

Vlada odlucila da pomogne tri preduzeca

Vlada je usvojila Informaciju o implementaciji Uredbe o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija i unapredenje konkuretnosti privrede. Donijela je Odluku o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija i prihvatila tekst Ugovora.

Odlukom se predvida finansijska podrska u vidu dodjele sredstava za podsticanje investicija u proizvodni i usluzni sektor i direktno ce uticati na privlacenje direktnih investicija, a time ce se ostvariti uticaj na povecanje konkurentnosti, smanjenje regionalnih razlika, ujednaceniji privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Ugovorom o koriscenju sredstava definisane su medusobna prava i obaveze.

Kroz tri vrednovana investiciona projekta, vrijednost materijalnih i nematerijalnih ulaganja ce iznositi ukupno 4.818.289 eura, cime ce se ostvariti zaposljavanje 277 nova, ili zadrzati postojeca zaposlena lica.

Ovom odlukom dodjeljuju se sredstva podnosiocima u sklopu Programa za unapredenje konkurentnosti privrede i Programske linije za podsticaj direktnih investicija za sljedece investicione projekte:

-,,Meso-Promet d.o.o.” iz Bijelog Polja – ,,Obnavljanje proizvodnih kapaciteta devastiranih usled nastalog pozara” – 6.000 eura za svako od 252 zadrzanih lica – radnika, odnosno iznos od ukupno 1.512.000 eura;

– ,,Sik-Polimlje d.o.o.” iz Berana – ,,Povecanje obima proizvodnje u sektoru eksploatacije i unapredenje tehnoloskog procesa proizvodnje i proizvoda sperane” – 4.000 eura za svako od 10 planiranih novozaposlenih lica, odnosno iznos od ukupno 40.000 eura;

– ,,Lighthouse of Montenegro d.o.o.” iz Herceg Novog – ,,Renoviranje i opremanje resto-bara Jadran” – 4.000,00 eura za svako od 15 planiranih novozaposlenih lica, odnosno iznos od ukupno 60.000 eura.

Vlada se upoznala sa Informacijom vezanom za izdavanje privremene mjere po predlogu predlagaca obezbjedenja ,,Vektra – Jakic” doo Pljevlja, protiv protivnika obezbjedenja Drzava Crna Gora koju je pripremio Zastitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore. Uprava za sume zaduzena je da pokrene postupak arbitraze, a Zastitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da pokrene postupak naplate dospjelih potrazivanja po tuzbi za ispunjenje Ugovora uz zahtjev za izdavanje privemene mjere radi sprecavanja nastupanja nenadoknadive stete.

Usvojena je Informacija o potrebi pridruzivanja Crne Gore Inkluzivnom okviru za BEPS. U cilju smanjenja iskoriscavanja tzv. ,,poreskih rajeva? Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je, u saradnji sa liderima G20, pripremila Projekat evazije poreske osnovice i premjestanja dobiti (BEPS Projekat), koji sadrzi paket mjera kojima bi se na sveobuhvatan nacin suprostavilo premjestanju dobiti u drzave sa niskim ili nultim poreskim stopama, gdje ne postoji ili postoji mala ekonomska aktivnost, sto ima za posledicu manju naplatu poreza.

Usvojen je i Izvjestaj o razvoju trzista elektronskih komunikacija. Prilikom predstavljanja Izvjestaja naglaseno je da visegodisnji trend velikih investicija u sektoru elektronskih komunikacija potvrduje cinjenicu da postiji stabilan i predvidljiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve ucesnike na trzistu.

Vlada je uputila u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Tunel Sozina opslužio 2,75 miliona vozila
    on 07/09/2024 at 16:24

    Tunel Sozina je od početka godine opslužio skoro 2,75 miliona vozila.

  • Ove godine preko 9.000 novozaposlenih
    on 07/09/2024 at 16:17

    U Crnoj Gori je na kraju avgusta bilo 32,6 hiljada nezaposlenih, tri odsto manje nego u julu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

  • Ubrzati izgradnju gasovoda kroz Crnu Goru
    on 07/09/2024 at 10:09

    Crna Gora i Italija su kroz istoriju snažno povezane, susjedski odnosi su na visokom nivou, međutim uvijek ima prostora da se ekonomska saradnja poboljša, a naš zajednički zadatak je da na tome radimo, stvarajući konekcije sa poslovnom zajednicom i investitorima, konstatovano je prilikom susreta ministra rudarstva, nafte i gasa Admira Šahmanovića i Andreine Marsela, ambasadorke Italije u Crnoj Gori.

  • Krvavac: Plate i penzije veće, cijene niže
    on 07/09/2024 at 09:11

    Implementacijom programa ES2 i limitiranjem cijena u trgovinama stvorili smo pretpostavke da građani imaju na raspolaganju veće plate i penzije i niže cijene, čime se unapređuje njihova kupovna moć, a čemu već svjedočimo kroz niže cijene preko 1000 artikala u marketima, poručio je član predsjedništva Pokreta Evropa sad Branko Krvavac.

  • Namirnice značajno pojeftinile
    on 07/09/2024 at 08:47

    Kilogram domaćeg sira pojeftinio je za oko 32 centa, litar jogurta za 30 centi, litar trajnog mlijeka u tetrapaku i svježeg mlijeka za 10 centi, stoni margarin je jeftiniji za 27 centi, kokošija pašteta za 33 centa, kilogram krompira za 10 centi, pasulja za 31 cent, tegla džema za oko 12 centi, pakovanje dječjih pelena od 40 komanda za 70 centi, abrazivno sredstvo sa čišćenje za 17 centi...

  • Od nagradnih i igara na sreću prihodovali 18 miliona eura
    on 07/09/2024 at 06:17

    Crna Gora je od nagradnih i igara na sreću u prvih sedam mjeseci po osnovu koncesionih naknada zaradila oko 18 miliona eura, što je preko 80 odsto veći prihod nego u istom periodu prošle godine. Samo u julu je prihodovala tri miliona i dvije stotine hiljada eura, kaže za Radio Crne Gore direktor Uprave za igre na sreću Spasoje Papić.

  • Parlament usvojio Evropu sad 2, srećna veća primanja svim građanima
    on 06/09/2024 at 22:16

    Premijer Milojko Spajić oglasio se na mrezi X nakon današnjeg glasanja u Parlamentu.

  • "Od oktobra veće sve plate, od januara penzije"
    on 06/09/2024 at 21:17

    Skupština Crne Gore je na večerašnjoj sjednici usvojila sve zakone potrebne za sprovođenje programa Evropa Sad! 2 po kome će od oktobra 2024. biti uvećane sve plate, a od januara 2025. i sve penzije", saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

  • Drobnjak: Penzije mogu biti samo veće; Vuković: U strategiji nije ono što je prethodno obećano
    on 06/09/2024 at 19:33

    Direktor Fonda PIO Vladimir Drobnjak kazao je da će penzije biti sigurne i da neće doći do njihovog smanjenja već da mogu biti samo veće. Miloš Vuković iz Fidelity consulting je istakao da ono što je navedeno u Fiskalnoj stategiji nije ono što je obećano građanima.

  • Građani različito o akciji, analitičari upozoravaju na kratkoročnost rješenja
    on 06/09/2024 at 18:51

    Počela je akcija "Limitirane cijene", u okviru koje je obuhvaćen 71 proizvod i više od 1.000 artikala. Građani različito gledaju na akciju, a naša ekipa posjetila je jedan od marketa i provjerila ima li razlike u cijenama. Istraživali smo i kakvi su dugoročni efekti ove akcije.