UPOZORENJE

Zamjenik ministra za migracionu politiku Grcke Jorgos Kumucakos upozorio je da Evropi predstoji nova migrantska kriza.

Kumucakos je, na konferenciji o buducnosti migracione politike EU u Becu, prenio da postoji dramatican porast dolazaka migranata.

Situacija, prema njegovim rijecima, jos nije ona kao 2015. godine, ali upozorava da predstoji nova kriza.

Zemlje na spoljnim granicama EU, kritikovao je Kumucakos, ponovo su prepustene same sebi, a bez pomoci i solidarnosti drugih zemalja migaciju nije moguce kontrolisati.

Sef madarske diplomatije Peter Sijarto je istakao da se, na osnovu iskustva Madarske, jasno vidi da je moguce zaustaviti migraciju.

On je dodao da je to moguce uraditi i duz drugih migranstkih ruta, te naglasio da ako Grcka ne uspije da ispuni svoje obaveze iz Sengenskog sporazuma, mora traziti pomoc.

Madarska, istice Sijarto, zastupa “snaznu anti-migracionu politiku” zbog cega je cesto kritikovana, ali tu poziciju traze gradani.

“Mi smo jasno rekli da nema legalnih i humanitarnih razloga da se dode u nasu zemlju”, podvukao je Sijarto, izjasnivsi se ujedno za snazniju zastitu granice i za saradnju zemalja clanica EU po tom pitanju.

Za solidarni, evropski put izjasnili su se sef malteske diplomatije Karmelo Abela, te drzavni sekretar za integraciju i migraciju Portugala Klaudija Pereira, koji su zatrazili pozitivniji aktivniji pristup.

O “umoru od migracije” u stanovnistvu Turske govorio je i zamjenik ministra unutrasnjih poslova Turske Ismail Catakli.

On je ukazao da se trenutno u Turskoj nalazi oko cetiri miliona Sirijaca, koji su vec osam godina tu.

“Sta sa njima? Da i dalje cekaju osam godina”, upitao je on, zalozivsi se rjesavanju problema migracije suocavanjem sa uzrocima.

“Evropa moze podici koliko god hoce visoke zidove, ali to ljude nece sprijeciti da teze ka Evropi, ako se situacija u zemljama porijekla ne promijeni”, zakljucio je Catakli.

0 comments

You must be logged in to post a comment.