SDP

Akcize na gorivo bi, kako su ocijenili poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), trebalo vratiti na nivo prije povecanja 2017. godine, dok u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) smatraju da bi se time ugrozila redovnost isplate penzija, socijalnih davanja i zarada.

Poslanik SDP-a, Rasko Konjevic, cija partija je predlozila izmjene i dopune Zakona o akcizama, ocijenio je da nije korektno da se teret fiskalne konsolidacije prenosi samo na gradanina, koji je sa prosjecnom zaradom izmedu 511 i 514 EUR bio isuvise opterecen akcizama i porezima da bi bilo prostora za njihovo uvecanje.

,,Nas predlog je da vratimo akcize gdje su bile. Prosjecan crnogorski gradanin je isuvise opterecen, odnosno drzava isuvise uzima od njega puneci budzet, a to mu ne vraca ni kroz zaradu onih ljudi koji rade u javnom sektoru”, naveo je Konjevic tokom skupstinske rasprave.

On je kazao da je 2009. godine cijena litra benzina bila ispod jednog EUR, a danas je oko 1,3 EUR. To znaci da je gradanin za deset godina opterecen oko 40 centi vise.

Konjevic je dodao da drzave na razlicit nacin odreduju koliko ce novca uzeti od gradana kroz akcize i porez na dodatu vrijednost (PDV).

“Crna Gora uzima vise od gradana nego Austrija, Rumunija, Madarska, Hrvaatska, Makedonija i Bosna i Hercegovina (BiH), i po osnovu akciza, i po osnovu PDV-a”, rekao je Konjevic.

Predlog SDP-a je, kako je dodao, da se akcize vrate na nivo prije povecanja 2017. godine, za sta ima dovoljno osnova.

,,Dolazimo do nekoliko paradoksa, jer Vlada svojom ekonomskom politikom kaze da smo tigar u ekonomiji i da imamo najbrze rastucu ekonomiju. Ako nam tako ide, onda imamo dovoljno prostora da ukidamo namete koje smo nametnuli gradanima, sto ne radimo”, kazao je Konjevic.

On smatra da bi trebalo da ima dovoljno prostora da se ukinu i nameti prema poslodavcima.

,,Takode, zarade gradanima ne mrdaju. Mininmalna zarada je manja cak nego na Kosovu”, dodao je Konjevic.

Poslanik DPS-a, Nikola Rakocevic, saopstio je da akcize spadaju u paket odgovorne politike Vlade.

,,U 2016. godini smo imali 182 miliona EUR prihoda od akciza, u 2017. godini 225 miliona, u prosloj 220 miliona, dok u ovoj godini biljezimo rast u odnosu na proslu godinu”, rekao je Rakocevic.

On je dodao da su prihodi od akciza jedan ozbiljan element ukupnih primitaka budzeta.

,,Ako bismo pristupili revidiranju takve politike, ugrozili bismo redovne isplate penzija, socijalnih davanja i plata zaposlenih u zdravstvu i prosvjeti”, tvrdi Rakocevic.

Prema njegovim rijecima, cijena goriva je u znacajnoj mjeri uslovljena fluktuacijama na globalnom trzistu i to ne zavisi samo od Crne Gore.

,,Nijedan proizvod, niti usluga nije poskupila zbog povecanja akcize na gorivo i to je bila dobra odluka, jer smo obezbijedili ozbiljne prihode za budzet, a samim tim ucinili da nasa ekonomija raste brze i da isplate svih davanaja teku nesmetano”, naveo je Rakocevic.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulovic, kazao je da ce taj poslanicki klub podrzati SDP-ov Predlog izmjena i dopuna zakona o akcizama.

,,Ovaj predlog ima ekonomsku logiku, koja nije populisticka. Taj dio funkcije koji kaze ako smanjite impute na neki tehnoloski postupak, on ce ukupno biti jeftniji, traznja ce biti veca i on ce biti dostupan”, rekao je Radulovic.

Prema njegovim rijecima, ako je neko direktni potrosac, a smanji se cijena goriva, onda ce on imati vecu kupovnu moc kao gradanin, bolje zivjeti i vise kupovati.

,,Ali zaboravili ste da i ako gradani budu manje placali, sumnjam da ce pojefitniji karte i hljeb, imajuci prethodno iskustvo”, naveo je Radulovic.

On je dodao da je to prica koja uzburkava crnogorsku javnost i ukazuje na promasenu ekonomsku politiku.

0 comments

You must be logged in to post a comment.