KASCELAN

Razvoj lokalnih zajednica po mjeri gradana, sa unaprijedenim servisima i infrastrukturom, ali i odrzivo upravljanje resursima koje podrazumijeva zastitu zivotne sredine i upotrebu zelene energije i poslova, prioriteti su kojima bi trebalo da teze lokalne uprave, ocijenio je gradonacelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kascelan.

On je na godisnjoj konferenciji o decentralizaciji i lokalnoj upravi “Osnazene zajednice: novi trenutak za decentralizaciju”, koju u Skoplju organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Vladom Sjeverne Makedonije, rekao da je ta namjera lokalnih uprava cesto izlozena brojnim preprekama administrativne, tehnicke i finansijske prirode.

Kascelan je kazao i da su gradonacelnici i predsjednici opstina sve vise “prvi menadzeri grada ciji je zadatak da opstinu, poput preduzeca, vode kroz surovu trzisnu utakmicu”.

“Kompetencije, konkurentnost, podsticaji, kvalitetni servisi, dobra infrastruktura, saobracajne veze, namecu se kao nuznost u kreiranju sistema odrzivog grada koji jeste mjesto za zivot, rad i uzivanje.

Koliko brzo se suocimo sa navedenim izazovima, toliko cemo biti uspjesni da ispunimo ocekivanja gradana cije interese zastupamo”,
naveo je gradonacelnik.

Gradska uprava Prijestonice, kako je dodao, zeli da razvija Cetinje kroz ponudu savremenih, digitalizovanih servisa u turizmu i kulturi, pazljiv odnos prema zivotnoj sredini i upotrebu zelene enegije kao promotora razvoja. “U toj namjeri, znatnu podrsku imamo od UNDP-a koji je prepoznao nase razvojne planove”.

On je obracajuci se ucesnicima konferencije kazao da je Obod najveci razvojni projekat Prijestonice Cetinje, jer bi trebalo da generise nova zaposljavanja i prihode.

“Javni oglas za davanje Oboda u dugorocni zakup je rapisan, a 9.decembra bice poznato koliko je bio uspjesan. Uz brojne podsticajne mjere namijenjene domacim i stranim investitorima, sa lokalnog i nacionalnog nivoa, koje trenutno revidiramo, aktivan je i Biznis centar koji na raspolaganju ima 60 radnih mjesta. Javni poziv za potencijalne stanare otvoren je do popune kapaciteta”, podsjetio je Kascelan.

On je naveo da je kroz projekat ,,Green Business”, koji Prijestonica realizuje u saradnji sa UNDP, obezbjedeno mentorstvo i obuka za buduce stanare Biznis centra ne samo o osnovama biznisa, nego i kako da na sto ,,zeleniji”, odnosno energetski efikasniji nacin koriste sopstvene resurse.

Kascelan je kazao da je Prijestonica pocetkom 2019. godine zapocela proces uvodenja koncepta ,,pametni grad” koji bi trebalo znatno da unaprijedi kvalitet servisa koji se nude turistima i gradanima Cetinja.

Rijec je o projektu koji bi trebalo da objedini sve raspolozive gradske resurse u jedinstveno inovativno digitalno rjesenje, dostupno
putem posebne kartice ili mobilne aplikacije.

“Osnovna ideja na kojoj pociva koncept ,,pametni grad” za Prijestonicu Cetinje jeste objedinjavanje usluga koje nude gradske institucije kulture, nacionalni parkovi Lovcen i Skadarsko jezero koji se nalaze na prostoru nase opstine, Prijestonica Cetinje i njena Turisticka organizacija, hoteli i ugostiteljski objekti”, rekao je on.

0 comments

You must be logged in to post a comment.