PODACI PU

Prodajom nekretnina u luksuznim turistickim naseljima Lustica Bay, Porto Montenegro i Portonovi, kompanije koje upravljaju tim rizortima Lustica development, Adriatic marinas i Azmont investments su do sada ostvarile prihod od 732,17 miliona eura, pokazuju podaci Poreske uprave (PU).

“Kompanije koje obavljaju djelatnost u kompleksima Porto Montenegro i Lustica Bay u Tivtu su kroz poreske prijave dostavljene PU prijavile ukupne prihode u iznosu od 729,4 miliona EUR. Uplacene su obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost od 11,06 miliona eura, po stopi od 17, 19 i 21 odstou zavisnosti od perioda obracuna”, kazali su Pobjedi predstavnici PU.

Oni su dodali da se PDV prijavljuje u zbirnom iznosu bez obzira na vrstu proizvoda ili usluga ciji je promet izvrsen, te u tom smislu nije moguce izdvojiti podatak o PDV-u, koji je naplacen iskljucivo po osnovu prometa novoizgradenih nepokretnosti.

“Podrucnoj jedinici PU u Herceg Novom do kraja avgusta dostavljeno je pet ugovora o kupoprodaji u vezi prodaje novoizgradenih objekata u kompleksu Portonovi u Kumboru”, saopsteno je iz PU. Ukupna vrijednost tih pet ugovora je 2,77 miliona eura.

Predstavnici PU su precizirali da su od toga dva ugovora iz 2016. godine i to na iznose od 424,83 hiljade eura i 392,7 hiljada eura. Dva ugovora su PU dostavljena 2018. godine i bila su vrijedna 330 hiljada eura i 695 hiljada eura, dok je ugovor na iznos od 931 hiljadu eura dostavljen ove godine.

Po osnovu tih pet kupoprodajnih ugovora uplacene su obaveze po osnovu PDV-a u iznosu od 470 hiljada eura po stopi od 19 i 21 odsto u zavisnosti od perioda obracuna.

Iz PU su objasnili da je poreski tretman prometa nepokretnosti koje se nalaze u okviru elitnih turstickih naselja u potpunosti isti kao tretman prometa nepokretnosti na bilo kojoj drugoj lokaciji na teritoriji cjelokupne drzave, a u skladu sa vazecom pravnom regulativom.

“To znaci da prvi promet nepokretnosti, odnosno promet novoizgradenih nepokretnosti, podlijeze oporezivanju porezom na dodatu vrijednosti, dok se svaki naredni promet oporezuje porezom na promet nepokretnosti”, kazali su predstavnici PU.

Oni su podsjetili da je stopa PDV-a po kojoj se oporezuje promet novoizgradenih nepokretnosti, u skladu sa Zakonom o PDV-u 21 odsto, a iznos poreza uracunat je u cijenu nepokretnosti koju placa kupac.

“S druge strane, porez na promet nepokretnosti, u skladu sa Zakonom o porezu na promet nepokretnosti, placa se za svaki naredni promet po stopi od tri procenta od poreske osnovice, koja predstavlja trzisnu vrijednost nepokretnosti u momentu njenog sticanja, a porez je duzan prijaviti i platiti kupac, odnosno sticalac nepokretnosti”, saopstili su iz PU.

Iz kompanija koje upravljaju najluksuznijim rizortima Pobjedi je krajem avgusta saopsteno da je ove godine zabiljezena bolja prodaja stanova i vila u najprestiznijim crnogorskim turistickim naseljima Porto Montenegru, Lustici Bay i Portonovom.

Predstavnici kompanija naveli su ranije da se cijene tih nekretnina krecu od nekoliko stotina hiljada eura, pa sve do 15 miliona eura, koliko se krecu cijene brendiranih One&Only vila sa privatnim plazama u rizortu Portonovi, od kojih je nekoliko vec pod rezervacijama.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).

  • Svjetska banka prognozira usporavanje ekonomskog rasta u CG na 3,4 odsto
    on 17/10/2024 at 11:24

    Nakon tri godine snažnog rasta nakon pandemije očekuje se usporavanje ekonomskih aktivnosti, procjenjuju u Svjetskoj banci (SB). U ovoj godini prognoziraju usporavanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori na 3,4 odsto, saopštio je ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.

  • EPCG projektuje da će do 2028. cijena struje godišnje rasti šest odsto
    on 17/10/2024 at 10:04

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, datiranom u prvom dijelu ove godine, a koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

  • Izabran novi Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić
    on 17/10/2024 at 07:24

    Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je u svojstvu Skupštine EPCG-Željezara Nikšić izabrao novi sastav tog tijela kćerke-kompanije.

  • Danas predstavljanje izvještaja SB za Zapadni Balkan
    on 17/10/2024 at 06:33

    Svjetska banka (SB) predstaviće danas redovni ekonomski izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana.

  • Novac iz Plana rasta veliki podsticaj
    on 17/10/2024 at 06:22

    Uslovljenost isplate novca iz Plana rasta sprovođenjem reformi još veći je podsticaj Crnoj Gori da ispuni sve što je predvidjela reformskom agendom, ocjenjuju sagovornici dopisnika TVCG Ivana Mijanovića u Briselu.