PREDLOG BUDZETA

Prijedlogom zakona o budzetu za 2020. godinu predvideno je da Drzavna izborna komisija iz drzavne kase dobije 1.884.329 eura. U pitanju je skoro pet puta veca cifra od one koju je DIK iz budzeta dobio za 2019. godinu kada je iz drzavne kase za rad te kljucne institucije za sprovodenje izbora obezbijedeno 407.012 eura.

Po prijedlogu budzeta, za program Izbori i statistika DIK ce dobiti iz drzavne kase 1.416.000 eura, a za program Administracije 468.329 eura. Za jesen 2020. godine predvideni su parlamentarni izbori, pise Pobjeda.

Prema prijedlogu budzeta, bruto zarade zaposlenih iznose 242.351 euro, a neto 142.952 eura.

Za troskove sluzbenih putovanja bice potroseno 16.155 eura, a za komunikacione usluge 8.000 eura.

Ukoliko bude postignut dogovor u Odboru za izbornu reformu, a potom i postignuta dvotrecinska vecina u parlamentu za izmjene Zakona o izboru poslanika i odbornika, DIK ce kao kljucna institucija za sprovodenje izbora u izbornoj godini po sastavu i organizacionoj strukturi biti bitno drugacija.

Kako je Pobjeda pisala, DIK i opstinske izborne komisije nece vise biti sastavljene od clanova partija, vec iskljucivo profesionalni organi u kojima ce, u slucaju izjednacenog glasanja, odlucivati “zlatni glas” predsjednika tih tijela.

Po prijedlogu Radne grupe, ime Drzavne izborne komisije ce biti promijenjeno u Centralna izborna komisija, dok je njen sastav, kao i sastav opstinskih izbornih komisija, u potpunosti profesionalizovan.

DIK je po aktuelnom zakonu bila gotovo stoprocentno politicko tijelo, koje u stalnom sastavu ima cetiri predstavnika pozicije, cetiri opozicije, jedan je predstavnik manjinskih naroda, jedan NVO sektora. U sastav DIK-a ulazi po jedan opunomoceni predstavnik podnosilaca izborne liste.

Prema prijedlozima izmjena, nacin i kriterijumi za izbor clanova komisija su stroziji, prakticno su iz korijena promijenjeni jer se iskljucivo – traze profesionalci.

“Propisano je da clanove opstinskih izbornih komisija bira Centralna izborna komisija, umjesto vazeceg rjesenja da ih imenuje skupstina opstine, a u skladu sa rjesenjem da se formira i jaca izborna administracija. Ovlasceni predstavnici lista za izbor koji ucestvuju u organima za sprovodenje izbora nemaju pravo odlucivanja”, navodi se u prijedlogu.

Promijenjena je duzina trajanja mandata izbornim komisijama sa cetiri na pet godina.

Novina u prijedlogu zakona je i nacin odlucivanja u organima za sprovodenje izbora jer se prvi put uvodi institut ,,zlatnog glasa”.

“Propisano je da organi za sprovodenje izbora odlucuju vecinom glasova ukupnog broja clanova i predviden je ,,zlatni glas” predsjednika komisije u slucaju izjednacenog broja glasova”, navodi se u prijedlogu.

Dvotrecinska ili prosta vecina

Prema informacijama Pobjede, u Odboru za izbornu reformu postoje razliciti stavovi o nacinu izbora novih profesionalnih clanova DIK-a ili Centralne izborne komisije, kako bi trebalo da se po novom zove institucija za sprovedbu izbora.

Dok u NVO sektoru i opoziciji vjeruju da bi novi clanovi DIK-a trebalo da budu birani dvotrecinskom ili nekom drugom kvalifikovanom vecinom u parlamentu, predstavnici vladajuce koalicije su na stanovistu da bi to trebalo da bude prosta vecina.

“Ni Vlada se ne bira dvotrecinskom vecinom vec apsolutnom vecinom. Taj prijedlog bi sustinski blokirao proces”, rekao je izvor iz vladajuce koalicije.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Danas počinje isplata penzija
    on 18/10/2024 at 09:25

    Isplata septembarskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  • U Kotoru 2,68 hiljada gostiju
    on 18/10/2024 at 08:26

    Na kotorskoj rivijeri odmara 2,68 hiljada gostiju, pokazuju podaci lokalne Turističke organizacije (TO).

  • Inflacija u eurozoni u septembru 1,7 odsto
    on 18/10/2024 at 08:15

    Inflacija u eurozoni iznosila je u septembru 1,7 odsto, objavio je Eurostat u četvrtak, blago snizivši početnu procjenu.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).

  • Svjetska banka prognozira usporavanje ekonomskog rasta u CG na 3,4 odsto
    on 17/10/2024 at 11:24

    Nakon tri godine snažnog rasta nakon pandemije očekuje se usporavanje ekonomskih aktivnosti, procjenjuju u Svjetskoj banci (SB). U ovoj godini prognoziraju usporavanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori na 3,4 odsto, saopštio je ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.