BOGDANOVIC-LUO SUGANG

Narodna Repubila Kina ce podrzati uspostavljanja regionalnih kreativnih habova inicijativu “17+1”, saopsteno je iz Ministarsva kultutre.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanovic sastao se sa ministrom kulture i turizma u Vladi Narodne Republike Kine Luom Sugangom.

Sastanak je uprilicen u sklopu Foruma u Skoplju, a teme razgovora bile su dosadasnja saradnja u oblasti umjetnosti, kao i aktivnosti koje bi trebalo da budu u fokusu tokom predstojeceg vremena.

Kako je saopsteno iz tog vladinog resora, Bogdanovic podsjetio je kako je formalna saradnja dvije drzave na polju kulture uspostavljena 2008. godine, te da je od tada realizovano vise zajednickih projekata, poput ,,Puta svile”, ,,Pojasa”, ali i kontinuirane razmjene umjetnika i studenata umjetnosti.

Tokom sastanka, kako su kazali, posebno je razgovarano o aktivnostima u sklopu Dubrovacke inicijative ,,17+1″, kojom je objedinjeno 17 drzava istocne i centralne Evrope i NR Kine. Tim povodom, ministri Bogdanovic i Luo Sugang govorili su o projektima koji bi mogli biti finansirani u Crnoj Gori.

“Ministar Bogdanovic istakao je kako bi od posebnog znacaja bila podrska procesu uspostavljanja regionalnih kreativnih habova, pri cemu je ministar Luo iskazao spremnost da kroz inicijativu ’17+1′ bude finansirano uspostavljanje jednog od tih objekata”, navodi se u saopstenju.

Kao jos jedno polje saradnje od obostranog interesa, prema ministrima, jeste kinematografija.

“U tom pogledu, ministar Luo Sugang istakao je kako je auditorijum u Kini upoznat sa filmskom produkcijom sa ovih prostora, prevashodno kada je u pitanju razdoblje bivse Jugoslavije. Informisan o cinjenici kako jedan od prioriteta u kulturnim politikama Crne Gore jeste upravo razvoj kinematografije, ministar Luo Sugang kazao je kako postoji mogucnost uspostavljanja saradnje filmskih institucija iz dvije drzave – u cilju potencijalnih zajednickih projekata”, saopsteno je iz Ministarstva kulture.

Luo Sugang je, kako se dodaje, kazao je i da je Crnu Goru sve vise posjecuju turisti iz Kine i dodao da je upoznat i sa samim kulturnim nasljedem nase drzave.

“Iz tog razloga, kako je naglasio, potrebno je nastaviti aktivan angazman u realizaciji odredbi iz juce potpisane Skopske deklaracije – jer su njom, izmedu ostalog, predvideni posebni instrumenti podrske projektima koji se ticu kulturnog nasljeda na ovim prostorima”, navodi se u saopstenju.

Nakon sastanka, Bogdanovic je izrazio zadovoljstvo dogovorenim aktivnostima.

“Prije svega, naisao sam na konkretno interesovanje u vezi sa kinematografijom i vjerujem da cemo upravo na tom polju uspostaviti cvrscu saradnju. Uz to, govorili smo o dosadasnjim rezultatima Dubrovacke inicijative, te o predstojecim aktivnostima, pri cemu je vazno pomenuti kako cemo upravo zahvaljujuci tome realizovati dio ideja u vezi sa kreativnim habovima u Crnoj Gori. Zajednicki projekti iz oblasti kulture bili su jos jedna od tema razgovora, tako da u sljedecem periodu ocekujem intenziviranje saradnje sa NR Kinom, upravo na bazi svega sto je dogovoreno na danasnjem sastanku”, istakao je Bogdanovic.

Sastanak Bogdanovica i Lua Suganga organizovan je tokom zavrsnog dana Foruma u Skoplju, na kojem su bili okupljeni ministri kulture iz 17 drzava istocne i centralne Evrope i NR Kine.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).

  • Svjetska banka prognozira usporavanje ekonomskog rasta u CG na 3,4 odsto
    on 17/10/2024 at 11:24

    Nakon tri godine snažnog rasta nakon pandemije očekuje se usporavanje ekonomskih aktivnosti, procjenjuju u Svjetskoj banci (SB). U ovoj godini prognoziraju usporavanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori na 3,4 odsto, saopštio je ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.

  • EPCG projektuje da će do 2028. cijena struje godišnje rasti šest odsto
    on 17/10/2024 at 10:04

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, datiranom u prvom dijelu ove godine, a koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

  • Izabran novi Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić
    on 17/10/2024 at 07:24

    Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je u svojstvu Skupštine EPCG-Željezara Nikšić izabrao novi sastav tog tijela kćerke-kompanije.

  • Danas predstavljanje izvještaja SB za Zapadni Balkan
    on 17/10/2024 at 06:33

    Svjetska banka (SB) predstaviće danas redovni ekonomski izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana.

  • Novac iz Plana rasta veliki podsticaj
    on 17/10/2024 at 06:22

    Uslovljenost isplate novca iz Plana rasta sprovođenjem reformi još veći je podsticaj Crnoj Gori da ispuni sve što je predvidjela reformskom agendom, ocjenjuju sagovornici dopisnika TVCG Ivana Mijanovića u Briselu.