ZAEV

Premijer Zoran Zaev ocijenio je da je zahvaljujuci Sjevernoj Makedoniji prijateljstvo na Balkanu postalo “zarazno”, medu svim zemljama.

“Prijateljstvo s Bugarskom i Grckom je ‘zarazno’, rasirilo se cijelim regionom. Sada smo prijatelji s Albanijom, Srbijom, Kosovom, Crnom Gorom i BiH, a podsticu se i prijateljski odnosi medu svima njima. Podrzavamo jedni druge i pokazujemo EU da mozemo da saradujemo i gradimo drugaciji Balkan na nasem putu do EU i NATO”, rekao je Zaev kablovskoj televiziji Senja, koja program emituje na albanskom jeziku.

Zaev je naveo da ce punopravno clanstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u, pored sigurnosti i stabilnosti, zemlji donijeti i veliku ekonomsku korist.

“Za kratko vrijeme kompanije iz nase zemlje ce steci pravo da ucestvuju u logistici rada i operacija NATO-a. To znaci pristup desetinama milijardi eura i zato pripremamo sve uslove da nase kompanije budu spremne”, rekao je premijer.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • NATO da pažnju usmjeri na Zapadni Balkan
    on 18/10/2024 at 18:46

    Posebna pažnja NATO - a trebalo bi da bude usmjerena ka regionu Zapadnog Balkana, poručio je ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović, koji učestvuje na sastanku šefova odbrane država članica Alijanse. Da u regionu ima bezbjednosnih izazova, poručio je prvi čovjek Saveza, Mark Rute. Posebno je zabrinut zbog secesionističkih tenzija u Bosni i Hercegovini.

  • Krapović: NATO i EU da ostanu fokusirani na region
    on 18/10/2024 at 16:26

    NATO i Evropska unija (EU) treba da treba da ostanu fokusirani na Zapadni Balkan, ocijenio je ministar odbrane Dragan Krapović, navodeći da je to strateški važan region za Evropu i Alijansu.

  • Administrativni odbor predložio kandidate za novi sastav DIK-a
    on 18/10/2024 at 15:53

    Skupštinski Administrativni izbor je, sa osam glasova “za” i jednim uzdržanim, utvrdio predlog kandidata za članove Državne izborne komisije (DIK) i njihove zamjenike.

  • Poslanici SNP-a sa predstavnicima ambasade SAD: Stimulisati ostanak mladih
    on 18/10/2024 at 15:37

    Neophodno je strateški pristupiti rješavanju problema odliva stanovništva, s akcentom na mlade i kvalifikovane kadrove, ocijenjeno je na sastanku poslanika SNP-a Slađane Kaluđerović i Bogdana Božovića i predstavnika američke ambasade.

  • "Rezultati popisa stanovništva nalažu reviziju postojećih strategija"
    on 18/10/2024 at 14:58

    Ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama Ernad Suljević istakao je ozbiljnost situacije koja se odražava na demografske trendove u Crnoj Gori, posebno u Sjevernom regionu.

  • Evropska perspektiva Crne Gore mora biti ključni prioritet
    on 18/10/2024 at 14:33

    Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) i jedan od lidera Evropskog saveza Damir Šehović sastao se danas s ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori Jozefom Neđešijem. Sastanak je protekao u otvorenom i sadržajnom dijalogu, s posebnim fokusom na aktuelne političke izazove i dalji put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

  • Bugarska će nastaviti da podržava evropski put Crne Gore
    on 18/10/2024 at 14:24

    Ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se danas u Podgorici sa ambasadorom Bugarske Stefanom Dimitrovim a tokom susreta je istaknuto da Crna Gora i Bugarska njeguju prijateljske odnose, zasnovane na bogatim istorijskim i kulturnim vezama, koji su dodatno osnaženi NATO savezništvom.

  • Spajić 29. oktobra pred poslanicima
    on 18/10/2024 at 14:15

    Premijer Milojko Spajić odgovaraće 29. oktobra na pitanja poslanika, na sjednici Skupštine posvećenoj premijerskom satu, saopšteno je iz parlamenta.

  • "Neophodne hitne izmjene Zakona o audio-vizuelnim i medijskim uslugama"
    on 18/10/2024 at 14:08

    Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je država treba da omogući sve preduslove za održiv, profesionalan i kvalitetan rad lokalnih javnih emitera i pozvao Vladu da u najskorijem roku, po hitnoj proceduri prilagodi Zakon o audio-vizuelnim i medijskim uslugama, kako bi mogao da se primjenjuje u praksi.

  • Vlada nema ugovor ni sa jednom lobističkom kompanijom iz SAD-a
    on 18/10/2024 at 12:29

    Vlada Crne Gore nema ugovor ni sa jednom lobističkom kompanijom iz SAD-a. To je saopšteno iz izvršne vlasti nakon što se u jučerašnjem tekstu CNN-a “CNN tried to find the makers of Trumps new “Swiss-made” watches, We ended up at a shopping center in Wyoming” između, ostalog pominje lobistička kompanija koja navodno predstavlja i Vladu Crne Gore.

  • DN !! Trećina građana Crne Gore u kreditima
    on 18/10/2024 at 18:55

    Trećina građana Crne Gore je u kreditima i njihov ukupni dug prema bankama je gotovo dvije milijarde eura. Najčešće se, kažu u Centralnoj banci Crne Gore, traže stambeni krediti, a oko osam odsto čine refinansirajući. Građani kažu da se ne može preživjeti bez kredita, dok savjetnici za finansije pozivaju na oprez.

  • Saradnja regulatora i banaka od velikog značaja za očuvanje finansijske stabilnosti
    on 18/10/2024 at 14:26

    Kontinuirana saradnja između regulatora i banaka od velikog je značaja za dalje snaženje otpornosti bankarskog sistema i očuvanje finansijske stabilnosti, kao i za podršku strateškim razvojnim projektima u zemlji, zaključak je današnjeg sastanka predstavnika Centralne banke Crne Gore (CBCG) sa delegacijom Crnogorske komercijalne banke (CKB).

  • Ministarstvo finansija radi na stvaranju fiskalne rezerve za narednu godinu
    on 18/10/2024 at 14:17

    Vlada Crne Gore, na prijedlog Ministarstva finansija, dogovorila je kreditne aranžmane sa Svjetskom bankom, u iznosu od 80 miliona eura, Francuskom razvojnom agencijom (AFD) i OPEC Fondom za međunarodni razvoj od po 50 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

  • "U septembru najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina"
    on 18/10/2024 at 12:25

    U septembru je zabilježen pad ukupne godišnje stope inflacije na 1 odsto što je najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i minister ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

  • Danas počinje isplata penzija
    on 18/10/2024 at 09:25

    Isplata septembarskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  • U Kotoru 2,68 hiljada gostiju
    on 18/10/2024 at 08:26

    Na kotorskoj rivijeri odmara 2,68 hiljada gostiju, pokazuju podaci lokalne Turističke organizacije (TO).

  • Inflacija u eurozoni u septembru 1,7 odsto
    on 18/10/2024 at 08:15

    Inflacija u eurozoni iznosila je u septembru 1,7 odsto, objavio je Eurostat u četvrtak, blago snizivši početnu procjenu.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.