SVAJCARSKA

Kovanice s likom Rodzera Federera postale su hit u Svajcarskoj.

Celni ljudi tamosnje ekonomije nijesu mogli ni da zamisle koliko ce interesovanje izazvati.

Federer je dobio tu cast da krasi jednu od novih kovanica koje treba da budu izdate, prenosi B92.

Svajcarska Vlada saopstila je da bi do januara trebalo da bude izdato 95 hiljada kovanica, a prvi kontingent izazvao je pad na sajtu Svajcarskog saveznog vijeca, na kojem se kupuje preko veb sopa.

Prvi kontingent od 33 hiljade komada je rasprodat, dok je traznja tolika da ni jedan od najvecih sajtova nije mogao da izdrzi toliko posjeta.

“Imali smo 2,5 miliona klikova. Bilo je to previse za nasu online prodavnicu. Ocekivali smo i planirali visoku traznju, ali nijesmo mogli da zamislimo da ce biti ovoliko velika”, rekao je izvrsni direktor Saveznog vijeca, Marius Haldiman.

Lik Federera bice na kovanicama od 20 franaka, sto je prvi put u istoriji Svajcarske da na kovanici bude ziva osoba.

Dodatni problem je nastao kada je Federer podijelio objavu na drustvenim mrezama.

“Cim je objavio link na drustvenim mrezama, momentalno smo imali problema sa povecanim saobracajem na portalu. Neki fanovi su mogli da udu na sajt, ali nijesu mogli da dovrse narudzbinu. Drugi nijesu mogli ni da otvore stranicu. Stiglo nam je mnogo mejlova sa pitanjima da li mogu da kupe kovanicu, ali nijesmo mogli da trazimo podatke sa kreditnih kartica preko mejla”, rekao je Haldiman.

Plan Vlade je da, osim na navedenim kovanicama od 20, Federerov lik bude i na onoj od 50 franaka, ali u drugacijem dizajnu od maja naredne godine.

0 comments

You must be logged in to post a comment.