Izbor i priprema: Č. Đurđić

Na današnji dan 1369. Balšići su prestankom dominacije Raške nad Zetom ponovo prihvatili katoličanstvo u nastojanju da poboljšanjem odnosa s papom i Venecijom  očuvaju i ojačaju nezavisnost  države Zete. Pravoslavlje se kao zvanična religija potvrđuje u Zeti 34 godine kasnije, u doba Balše III.

1860 –  Rođen je ruski pisac Anton Pavlovič Čehov, jedan od najistaknutijih predstavnika novelističkog žanra u ruskoj i svjetskoj književnosti. Kao dramski pisac smatra se nenadmašnim majstorom atmosfere i dijaloga, a njegove drame “Galeb”, ” Tri sestre” i “Višnjev sad” i danas su aktuelne na repertoarima svjetskih pozorišta.

1878 – Oslobođeno je od Turaka Lesendro, značajno utvrđenje na Skadarskom jezeru. U namjeri da ga povrati, Njegoš je svojevremeno ugovarao gradnju brodova – topovnjača.Ta mu se želja za života nije ostvarila, a u narodu je ostala izreka: »Izgore ka vladika za Lesendrom«. Nakon oslobođenja Lesendra, crnogorska vojska uspjela je da povrati i Vranjinu, takođe značajno tursko uporište na Skadarskom jezeru.

2003 – Crnogorski parlament usvojio je, nakon dvodnevne rasprave, Ustavnu povelju državne zajednice Srbija i Crna Gora i zakon o njenom sprovođenju. Za ustavnu povelju glasala su 54 poslanika DPS-a, SNP-a, SNS-a, Narodne stranke i Narodne sloge, dok je osam poslanika SDP-a, DUA, Demokratskog saveza i Građanske partije bilo protiv. Za Zakon o sprovođenju Ustavne povelje glasala su 44 poslanika, a 18 je bilo protiv. Zasjedanju parlamenta nijesu prisustvovali poslanici Liberalnog saveza.

2005 – U Beogradu je, u 84. godini, umro poznati srpski filmski reditelj i scenarista Živorad-Žika Mitrović. Mitrović je režirao više od 20 filmova od kojih se “Kapetan Leši” (1957), “Marš na Drinu” (1964) i “Užička republika” (1974) već ubrajaju u filmske klasike.

2005 – U Švajcarskoj je, u 80. godini, umro  jedan od najpoznatijih i najprevođenijih izraelskih pisaca Efraim Kišon. Kišon je rođen u Mađarskoj, preživio je nacističke koncentracione logore i 1949. emigrirao u Izrael. Pisao je političke i socijalne satire i scenarija za filmove, a bavio se i režijom. Za izraelski film “Salah Shabatu” nominovan je 1964. za Oskara. Kišonove knjige prevedene su na 37 jezika, a među najpoznatijima su: “Nije fer, Davide”, “Jabuka je svemu kriva”, “Kod kuće je najgore”, “Mein Kamm” ( Moj češalj) i “Pomozite svijetu na svoju štetu”.

2009 – U Podgorici je otvoren Komunikaciono-informacioni centar (ICT CORE), vrijedna donacija danske vlade Ministarstvu odbrane Crne Gore, što je doprinijelo unapređenju internet mreže potrebne za rad Ministarstva i Vojske Crne Gore i razmjeni informacija s partnerima iz procesa evroatlanskih integracija.

2010 – U gradu Komsomolsku, na rijeci Amur na Dalekom istoku, testiran je novi ruski borbeni avion takozvane pete generacije “Suhoj T-50”. Zvaničnici ruskog vazduhoplovstva saopštili su da nova letjelica, razvijena u saradnji s Indijom, ispunjava standarde pete generacije, uključujući nadzvučnu brzinu kao i napredne sposobnosti smanjenja uočljivosti na radarima. T-50 prema očekivanju zvaničnika ruskog vaduhoplovstva trebalo bi da uđe u upotrebu 2015. godine.  

2011 – Pod pritiskom masovnih protesta, egipatski predsjednik Hosni Mubarak imenovao je zamjenika, prvi put za trideset godina koliko je bio na vlasti. Bez obzira na Mubarakov ustupak, demonstranti su nastavili proteste i pozvali vojsku da zajedno natjeraju Mubaraka da se povuče. Istoga dana lideri Njemačke, Francuske i Britanije uputili su Mubaraku zajednički apel da zaustavi nasilje protiv civila i održi slobodne izbore.

2012 – U finalu 30. Evropskog vaterpolo prvenstva u Ajndhovenu, crnogorska vaterpolo reprezentacija osvojila je srebrnu medalju. Svečani doček takozvanim »zlatnim ajkulama« pripremljen je, nakon prijema kod premijera Crne Gore Igora Lukšića u Vili Gorica, na Stadionu malih sportova u Podgorici, gdje ih je dočekalo oko tri hiljade navijača.

2014 – Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministrica rada i socijalnog staranja, porodice i integracija u Vladi Bavarske  Emilija Miler, svečano su otvorili generalni konzulat Crne Gore u Minhenu. Za konzula je imenovan Veljko Milonjić.

 

2014 – Crnogorski Olimpijski komitet predstavio je sportiste Ivanu Bulatović, članicu skijaškog kluba „Bjelasica“ i Tarika Hadžića, člana skijaškog kluba „Rožaje“, učesnike  22.   Olimpijskih igara u Sočiju. 

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1635 – Osnovana je Francuska akademija, jedna od najčuvenijih u Evropi. Akademiju je osnovao kardinal Rišelje, ministar kralja Luja XIII.

1978 – U Crnogorskom narodnom pozorištu premijerno je izvedena predstava »Ženidba Maksima Crnojevića«, igrokaz prema narodnoj pjesmi, u režiji Blagote Erakovića. Uloge su tumačili Petar Tomas, Dušanka Todić, Branislav Vuković, Šerif Aljić, Dragan Garić, Vaso Vujanović, Grozdana Lengold i drugi.

2009 – U Podgorici je osnovana Otadžbinska srpska stranka na čelu s Aleksandrom Stamatovićem i Aćimom Višnjićem.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Telefon više nije dobrodošao u učionice
    on 18/10/2024 at 19:27

    Škole širom svijeta uvode zabranu upotrebe mobilnih telefona. Na to se ugledalo i naše Ministarstvo prosvjete, pa je svim školama uputilo inicijativu o djelimičnoj zabrani, koja je naišla na pozitivan odgovor. Za nepoštovanje mjera planirane su stroge kazne.

  • Institucije zakazale, lučki radnici ugroženi
    on 18/10/2024 at 18:51

    Trovanja lučkih radnika u Baru je alarmantno, i institucije su morale ozbiljnije reagovati, rečeno je u emisiji "Okvir" večeras na TVCG. Poručeno je da država mora graditi kapacitete da adekvatno odgovori na ove pojave i maksimalno zaštiti zdravlje građana.

  • NATO da pažnju usmjeri na Zapadni Balkan
    on 18/10/2024 at 18:46

    Posebna pažnja NATO - a trebalo bi da bude usmjerena ka regionu Zapadnog Balkana, poručio je ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović, koji učestvuje na sastanku šefova odbrane država članica Alijanse. Da u regionu ima bezbjednosnih izazova, poručio je prvi čovjek Saveza, Mark Rute. Posebno je zabrinut zbog secesionističkih tenzija u Bosni i Hercegovini.

  • Krapović: NATO i EU da ostanu fokusirani na region
    on 18/10/2024 at 16:26

    NATO i Evropska unija (EU) treba da treba da ostanu fokusirani na Zapadni Balkan, ocijenio je ministar odbrane Dragan Krapović, navodeći da je to strateški važan region za Evropu i Alijansu.

  • Administrativni odbor predložio kandidate za novi sastav DIK-a
    on 18/10/2024 at 15:53

    Skupštinski Administrativni izbor je, sa osam glasova “za” i jednim uzdržanim, utvrdio predlog kandidata za članove Državne izborne komisije (DIK) i njihove zamjenike.

  • Poslanici SNP-a sa predstavnicima ambasade SAD: Stimulisati ostanak mladih
    on 18/10/2024 at 15:37

    Neophodno je strateški pristupiti rješavanju problema odliva stanovništva, s akcentom na mlade i kvalifikovane kadrove, ocijenjeno je na sastanku poslanika SNP-a Slađane Kaluđerović i Bogdana Božovića i predstavnika američke ambasade.

  • "Rezultati popisa stanovništva nalažu reviziju postojećih strategija"
    on 18/10/2024 at 14:58

    Ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama Ernad Suljević istakao je ozbiljnost situacije koja se odražava na demografske trendove u Crnoj Gori, posebno u Sjevernom regionu.

  • Evropska perspektiva Crne Gore mora biti ključni prioritet
    on 18/10/2024 at 14:33

    Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) i jedan od lidera Evropskog saveza Damir Šehović sastao se danas s ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori Jozefom Neđešijem. Sastanak je protekao u otvorenom i sadržajnom dijalogu, s posebnim fokusom na aktuelne političke izazove i dalji put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

  • Bugarska će nastaviti da podržava evropski put Crne Gore
    on 18/10/2024 at 14:24

    Ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se danas u Podgorici sa ambasadorom Bugarske Stefanom Dimitrovim a tokom susreta je istaknuto da Crna Gora i Bugarska njeguju prijateljske odnose, zasnovane na bogatim istorijskim i kulturnim vezama, koji su dodatno osnaženi NATO savezništvom.

  • Spajić 29. oktobra pred poslanicima
    on 18/10/2024 at 14:15

    Premijer Milojko Spajić odgovaraće 29. oktobra na pitanja poslanika, na sjednici Skupštine posvećenoj premijerskom satu, saopšteno je iz parlamenta.

  • Aerodromi do 13. oktobra opslužili više od 2 i po miliona putnika
    on 18/10/2024 at 19:06

    Crnogorski aerodromi do 13. oktobra opslužili su više od dva i po miliona putnika, saopštio je u intervjuu za Dnevnik izvršni direktor Aerodroma, Roko Tolić. Kada je u pitanju odluka o davanju aerodroma pod koncesiju, Tolić je kazao da bi to trebalo učiniti samo u slučaju dobre ponude. U suprotnom, neophodno je osloniti se na sopstvene snage.

  • Trećina građana Crne Gore u kreditima
    on 18/10/2024 at 18:55

    Trećina građana Crne Gore je u kreditima i njihov ukupni dug prema bankama je gotovo dvije milijarde eura. Najčešće se, kažu u Centralnoj banci Crne Gore, traže stambeni krediti, a oko osam odsto čine refinansirajući. Građani kažu da se ne može preživjeti bez kredita, dok savjetnici za finansije pozivaju na oprez.

  • Saradnja regulatora i banaka od velikog značaja za očuvanje finansijske stabilnosti
    on 18/10/2024 at 14:26

    Kontinuirana saradnja između regulatora i banaka od velikog je značaja za dalje snaženje otpornosti bankarskog sistema i očuvanje finansijske stabilnosti, kao i za podršku strateškim razvojnim projektima u zemlji, zaključak je današnjeg sastanka predstavnika Centralne banke Crne Gore (CBCG) sa delegacijom Crnogorske komercijalne banke (CKB).

  • Ministarstvo finansija radi na stvaranju fiskalne rezerve za narednu godinu
    on 18/10/2024 at 14:17

    Vlada Crne Gore, na prijedlog Ministarstva finansija, dogovorila je kreditne aranžmane sa Svjetskom bankom, u iznosu od 80 miliona eura, Francuskom razvojnom agencijom (AFD) i OPEC Fondom za međunarodni razvoj od po 50 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

  • "U septembru najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina"
    on 18/10/2024 at 12:25

    U septembru je zabilježen pad ukupne godišnje stope inflacije na 1 odsto što je najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i minister ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

  • Danas počinje isplata penzija
    on 18/10/2024 at 09:25

    Isplata septembarskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  • U Kotoru 2,68 hiljada gostiju
    on 18/10/2024 at 08:26

    Na kotorskoj rivijeri odmara 2,68 hiljada gostiju, pokazuju podaci lokalne Turističke organizacije (TO).

  • Inflacija u eurozoni u septembru 1,7 odsto
    on 18/10/2024 at 08:15

    Inflacija u eurozoni iznosila je u septembru 1,7 odsto, objavio je Eurostat u četvrtak, blago snizivši početnu procjenu.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.