Izbor i priprema: Č. Đurđić

 

Na današnji dan 1746. Vasilije  Petrović, kao arhimandrit  Cetinjskog manastira, poslao je ruskom dvoru pismo s porukama zahvalnosti na dotadašnjoj pomoći Crnoj Gori, uz molbu da se u štampu daju dvije kratke istorije o Crnoj Gori, koje je uputio preko ruskog poslanika u Konstantinopolju.

1769 – Nakon što je Porta objavila rat Rusiji, ukazom carice Katarine II počelo je organizovanje ustanka balkanskih naroda u kome je po zamisli ruske vlade Crna Gora trebalo da odigra značajnu ulogu. Misija organizacije ustanka koja je bila povjerena knezu Georgiju Dolgorukovu nije uspjela zbog njegovog sukoba sa Šćepanom Malim, koji je uživao snažan autoritet među Crnogorcima.

 

1881 – Umro je Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svjetskih pisaca, čije je djelo u prošlom vijeku postalo neiscrpan izvor za najraznovrsnije književno-teorijske, estetičke, psihološke i filozofske studije i tumačenja. Uticao je na ukupnu evropsku i američku književnost, a posebno su se na njega pozivali ekspresionisti u književnosti i egzistencijalisti u filozofiji. Njegova najpoznatija djela su: «Zločin i kazna», « Braća Karamazovi», «Zapisi iz mrtvog doma, «Bijedni ljudi», «Idiot», «Poniženi i uvrijeđeni».

 

1943 – Počeo je protivnapad partizana u Drugom svjetskom ratu na združene fašističke snage na Neretvi, poznat kao Bitka za ranjenike. Početkom marta osam partizanskih brigada odbacilo je glavninu njemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika prebačeno je na lijevu obalu Neretve. U spomen na te događaje snimljen je 1969. film “Bitka na Neretvi” u režiji Veljka Bulajića, koji je uz brata Stevana Bulajića i Ratka Đurovića učestvovao i u pisanju scenarija. “Bitka na Neretvi” smatra se najboljim i najskupljim filmom jugoslovenske kinematografije; nominovan je za Oskara, za najbolji strani film 1969, a po broju statista i utrošenih sredstava uvršten je u istorijske filmske spektakle. Plakat za film uradio je Pikaso, a među deset poznatih svjetskih glumaca koji su igrali u njemu bili su Orson Vels, Jul Briner, Franko Nero, Silva Košćina. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, u konkurenciji 120 filmova svjetske kinematografije, uvršten je 2010. u deset najvažnijih filmova o Drugom svjetskom ratu. U svijetu ga je, u više od 80 zemalja, vidjelo 350 miliona gledalaca, a u bivšoj SFRJ  četiri i po miliona, što ga čini najgledanijim jugoslovenskim filmom.

1988 – U Titogradu je počeo treći Festival jugoslovenskog alternativnog teatra, FJAT 88. Na festivalu su učestvovali : Slovensko mladinsko gledališče, Otvorena scena «Obala» iz Sarajeva, Alternativni teatar Priština, Turska drama iz Skoplja, Narodno pozorište iz Zenice, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Makedonski narodni teatar i Zagrebačko kazalište lutaka.

2004 – Na Cetinju je održan Parlamentarni forum kojem su prisustvovali predstavnici parlamenata Albanije, Grčke, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i državne zajednice Srbije i Crne Gore. Učesnici foruma podržali su ideju liberalizacije viznog režima među zemljama regiona, što je pozitivno uticalo na kretanje ljudi, raznih vrsta robe i usluga.

2010 – U Podgorici je osnovan Forum 2010, zajednica slobodno udruženih građana i građanki u cilju izgradnje crnogorske države po uzoru na evropske demokratije.

2014 – U Švajcarskoj je održan referendum o ograničavanju doseljavanja stranaca u tu zemlju, koji je inicirala nacionalistička Narodna stranka. Za ograničavanje doseljavanja stranaca glasali su stanovnici većine kantona 50,5 odsto birača, dok je protiv bilo 49,5 odsto. Da bi se, međutim, donijela odluka o ograničenju doseljavanja potrebno je bilo da uz većinu kantona za nju glasa i većina birača. Vlada i većina partija protivile su se uvođenju kvota za sve vrste doseljenika.Povodom rezultata referenduma, Evropska komisija oglasila se saopštenjem 10. februara da žali zbog prolaska inicijative i dodala da je to protivno principima slobodnog kretanja ljudi između Evropske unije i Švajcarske. Iako Švajcarska nije članica EU, s njom ima 120 sporazuma. Evropska komesarka za pravosuđe Vinjon Reding poručila je da Švajcarska ne može da očekuje da uživa u prednostima slobodne trgovine s EU bez prihvatanja slobode kretanja. Više vlada Unije ocijenilo je da rezultat referenduma u Švajcarskoj predstavlja, kako je kazano, veliki problem.

2014 – Petnaestogodišnja ruska klizačica Julija Lipnickaja, koja je pobjedom svoga tima u umjetničkom  klizanju osvojila zlatnu medalju, postala je najmlađa šampionka u istoriji Zimskih olimpijskih igara. 

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1922 – U Sarajevu je izašao prvi broj nezavisnog vanstranačkog  lista «Glas Sandžaka i Crne Gore».  Odgovorni urednik lista bio je Asim Hadžić.

1934 – Akcionarsko društvo «Boka» preraslo je u «Zetsku plovidbu» sa sjedištem na Cetinju, koja je preuzela sve plovidbene  linije na Južnom Jadranu i Skadarskom jezeru. «Zetska plovidba» uspješno je poslovala sve do 1941.

1991 – Na referendumu u Litvaniji više od 90 odsto birača glasalo je za otcjepljenje od Sovjetskog Saveza.

2005 – U Padovi je umro poznati srpski televizijski i radijski novinar Milovan Ilić Minimaks. Autor je nekoliko knjiga aforizama i pjesama, te brojnih kolumni u raznim listovima.

2008 – Uprkos oštrom protivljenju opozicije, turski parlament usvojio je dva ustavna amandmana kojima je ukinuto nošenje islamskih marama na univerzitetima u toj zemlji.

2010 – Uprkos upozorenjima iz svijeta, Iran je saopštio da je započeo dodatno obogaćivanje nuklearnog goriva.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "U septembru najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina"
    on 18/10/2024 at 12:25

    U septembru je zabilježen pad ukupne godišnje stope inflacije na 1 odsto što je najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i minister ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

  • Danas počinje isplata penzija
    on 18/10/2024 at 09:25

    Isplata septembarskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  • U Kotoru 2,68 hiljada gostiju
    on 18/10/2024 at 08:26

    Na kotorskoj rivijeri odmara 2,68 hiljada gostiju, pokazuju podaci lokalne Turističke organizacije (TO).

  • Inflacija u eurozoni u septembru 1,7 odsto
    on 18/10/2024 at 08:15

    Inflacija u eurozoni iznosila je u septembru 1,7 odsto, objavio je Eurostat u četvrtak, blago snizivši početnu procjenu.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).