Izbor i priprema: Č. Đurđić

Na današnji dan 1763. mirovnim ugovorom u Parizu završen je sedmogodišnji rat, prvi oružani sukob svih evropskih sila. Sporazumom koji su potpisale Velika Britanija, Francuska i Španija, Francuska se gotovo potpuno povukla iz Indije, a Velikoj Britaniji je prepustila i Kanadu. Španija je dobila Luizijanu i Kubu, a Pruska je zadržala Šleziju, koju je preuzela od Austrije.

 

1804  – U vrijeme pobune protiv dahija u Srbiji, vladika Petar I je u pismu ostroškom igumanu  Petroniju, savjetovao zagraničnim crnogorskim plemenima da ne preduzimaju nikakve prijevremene i nepromišljene oružane sukobe protiv Turaka, dok se za to ne ukaže povoljan trenutak.

 

1837 – U dvoboju je ubijen ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin, začetnik realizma u ruskoj prozi i jedan od najvećih liričara svjetske književnosti. Među Puškinovim najpoznatijim djelima su: «Evgenije Onjegin», «Boris Godunov», «Pikova dama», «Kapetanova kći».

 

1901 – U Beču je umro srpski državnik Milan Obrenović, knez, a potom kralj Srbije. Tokom njegove vladavine Srbija je stekla međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu 1878. kada su joj pripojena i četiri okruga. Zaključio je s Bečom Tajnu konvenciju 1881. kojom je ograničena nezavisnost Srbije u korist Austrougarske. Abdicirao je 1889. u korist maloljetnog sina Aleksandra.

1947 – U Parizu su potpisani mirovni ugovori zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu i bivših  saveznika Hitlerove Njemačke.

1963 – U Crnogorskom narodnom pozorištu premijerno je izvedena drama Jevrema Brkovića «Provalija», u režiji Boška Boškovića. Uloge su tumačili: Muris Oručević, Zlata Raičević, Petar Begović, Milovan Alač, Čedomir Boljević i drugi.

 

1979 – U Ljubljani je umro slovenački političar Edvard Kardelj, visoki funkcioner Saveza komunista Jugoslavije i jedan od najbližih saradnika predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

 

1998 – Umro je bivši francuski  ministar inostranih poslova Moris Šuman, tvorac projekta Evropske unije.

 

2001 – U Kotoru je, u 55. godini, umro slikar i skulptor Radovan Pejović – Riječki, član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Rođen je u selu Dodoši kraj Skadarskog jezera 1946. Završio je Umjetničku školu u Herceg Novom, studirao istoriju umjetnosti i diplomirao na Univerzitetu “Nacionalna škola likovnih umjetnosti” u Francuskoj (Ecole Nationale des Beaux – Arts). Bio je slikar bogate imaginacije, koji je inspirišući se zavičajnim podnebljem stvarao kompozicije fantazmagoričnih, nadrealističkih prizora. Slikao je na platnu, drvetu i koži. Pored slika radio je i skulpture u kamenu. Imao je brojne izložbe u Crnoj Gori i inostranstvu, a studijski je boravio u Italiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Španiji, Austriji i Njemačkoj. Dobitnik je nagrade Salona “13. novembar” na Cetinju 1978. nagrade Internacionalnog likovnog salona u Banjaluci 1977. Hercegnovskog zimskog likovnog salona 1981. i Specijalne nagrade na Salonu “Žan Terzijef” u Brasi, u Francuskoj, 1978. za sliku “Ljubav”.

2005 – Počela je u Crnoj Gori primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. Zakonom su zabranjene sve vrste reklamiranja, besplatno dijeljenje, te direktno ili indirektno promovisanje duvanskih proizvoda; proizvodnja ili prodaja cigareta koje sadrže više od 10 miligrama katrana, miligram nikotina i 10 miligrama ugljen-monoksida po cigareti, i cigarete na čijim pakovanjima nema podataka i upozorenja u skladu s odredbama Zakona. Zakonom je sankcionisana i prodaja duvanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina, te pušenje za vrijeme javnih nastupa, u medijima, ili u javnom prostoru – mimo označenog mjesta za pušače.

 

2005 –  U 90. godini umro je  američki dramski pisac Artur Miler.  Svoje shvatanje pozorišta izrazio je u eseju “Dramski pisac i atomski svijet”. Drama “Smrt trgovačkog putnika”, za koju je dobio Pulicerovu nagradu, smatra se klasikom 20. vijeka. U čast filmske ikone  Merlin Monro, s kojom je  pet godina bio u braku, napisao je scenario za film “Neprilagođeni”. Poznata Milerova djela: “Pogled s mosta”, “Vještice iz Salema”,”Poslije pada”, “Svi moji sinovi”, “Finishing The Picture”.

2007 – Na Minhenskoj konferenciji, jednom od najvećih i najznačajnijih međunarodnih skupova za bezbjednost i odbranu, koja se od 1962. održava na godišnjem nivou, ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Američke Države da spoljnom politikom  nameću svijetu svoju volju i čine ga opasnijim.

2014 – U 86. godini umrla je poznata američka glumica, pjevačica, plesačica, političarka i jedna od prvih svjetskih zvijezda Širli Templ, koja je bogatu karijeru započela kao trogodišnjakinja, a proslavila se dvije godine kasnije ulogom Širli Blejk u filmu „Svijetle oči“, koja je pisana za nju. S dvadeset dvije godine napustila je film. 

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1996 – IMB kompjuter nazvan «Duboko plavo» ušao je u istoriju šaha pobjedom nad svjetskim prvakom Garijem Kasparovom.

2006 – Na olimpijskom stadionu “Komunale” u Torinu, počele su 20. Zimske olimpijske igre. U bogatom muzičkom i scenskom programu otvaranja igara  učestvovalo je 12 hiljada ljudi.

2007 – U protestu “Samoopredjeljenje” protiv plana UN za status Kosova, u Prištini su stradale dvije osobe, 70 je povrijeđeno, a 14 uhapšeno u sukobu policije i demonstranata. Protest je organizovan zbog, kako je kazano, nezadovoljstva predlogom specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, koji, kako je ocijenjeno, nije pružao potpunu nezavisnost Kosova od Srbije.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "U septembru najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina"
    on 18/10/2024 at 12:25

    U septembru je zabilježen pad ukupne godišnje stope inflacije na 1 odsto što je najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i minister ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

  • Danas počinje isplata penzija
    on 18/10/2024 at 09:25

    Isplata septembarskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  • U Kotoru 2,68 hiljada gostiju
    on 18/10/2024 at 08:26

    Na kotorskoj rivijeri odmara 2,68 hiljada gostiju, pokazuju podaci lokalne Turističke organizacije (TO).

  • Inflacija u eurozoni u septembru 1,7 odsto
    on 18/10/2024 at 08:15

    Inflacija u eurozoni iznosila je u septembru 1,7 odsto, objavio je Eurostat u četvrtak, blago snizivši početnu procjenu.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).