POSVEĆEN DON ANTONU

U prepunoj Katedrali Sv. Tripuna, održali su koncert Ratimir Martinović (klavir), Aleksandar Tasić (klarinet) i Dmitrii Prokofiev (violončelo). Udruženi u KotorArt Trio, ovi umjetnici su priredili pravo uživanje za sve ljubitelje kamerne muzike.

Umjetnici su izveli Trio op 11 u B duru L. v. Betovena, Trio op 114 u a molu J. Bramsa kao i Trio Pathetique u d molu M. Glinke.

Koncert su organizovali Bokeljska mornarica i Festival KotorArt, a u okviru Tripundanskih svečanosti. Koncert kamerne muzike, na inicijativu umjetnika, posvećen je bio nedavno preminulom kotorskom župniku, don Antonu Belanu.  

Prisutnima se obratio Ratimir Martinović koji je uputio tople riječi za don Antona.

 „Bio je jedan od rijetko preostalih Bokelja, obrazovan, drag saradnik u razgovorima na mnoge teme, pa tako i one muzičke. Uvijek je podržavao Festival KotorArt, i to ne samo formalno, već suštinski“, kazao je Martinović. 

Kazao je da mu je uvijek velika čast i posebno zadovoljstvo nastupati u rodnom gradu, a posebno sa dragim kolegama i prijateljima kakvi su Aleksandar Tasić i Dmitrii Prokofiev.

“Bilo mi je uživanje da muziciram sa svojim prijateljima u Kotoru i u prelijepom ambijentu Katedrale. KotorArt Festival doživljavam kao jednu veoma blisku porodicu i uvijek volim da budem dio tima i dio festivalske atmosfere. Takođe, hvala cijelom timu KotorArta na gostoprimstvu i na prelijepom druženju”, izjavio je klarinetista Aleksandar Tasić.

Kazao je da mu je veliko zadovoljstvo što je dio ovog projekta.

“ Važno je napomenuti da je Trio dio Festivala ali i dio Kotora, gdje je sve povezano sa muzikom. Grad koji je toliko povezan sa Venecijom, mjestom gdje je možda i nastala klasična muzika. Zidine Kotora su nam pomogle da jako brzo spremimo program, a specifična atmosfera grada dala je boju Kotora u zvucima našeg ansambla. Takođe, veliko mi je zadovoljstvo što sam svirao sa izvanrednim muzičarima kao što su Aleksandar Tasić, čiji zvuk dopire i do najskrivenijih djelova naše duše i naravno sa Ratimirom Martinovićem, koga svi volimo slušati u solo izvođenjima ali njegov zvuk kamernog muzičara je zaista jedinstven”, izjavio je violončelista Dmitrii Prokofiev.

KotorArt Trio je održao svoj prvi koncert u obnovljenom sastavu u Katedrali sv Tripuna u Kotoru, odakle su otišli u Beograd. Planirana je turneja ovog sastava Festivala KotorArt po regionu i Evropi.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Danas počinje isplata penzija
    on 18/10/2024 at 09:25

    Isplata septembarskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  • U Kotoru 2,68 hiljada gostiju
    on 18/10/2024 at 08:26

    Na kotorskoj rivijeri odmara 2,68 hiljada gostiju, pokazuju podaci lokalne Turističke organizacije (TO).

  • Inflacija u eurozoni u septembru 1,7 odsto
    on 18/10/2024 at 08:15

    Inflacija u eurozoni iznosila je u septembru 1,7 odsto, objavio je Eurostat u četvrtak, blago snizivši početnu procjenu.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).

  • Svjetska banka prognozira usporavanje ekonomskog rasta u CG na 3,4 odsto
    on 17/10/2024 at 11:24

    Nakon tri godine snažnog rasta nakon pandemije očekuje se usporavanje ekonomskih aktivnosti, procjenjuju u Svjetskoj banci (SB). U ovoj godini prognoziraju usporavanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori na 3,4 odsto, saopštio je ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.