Izbor i priprema: Č. Đurđić

Ovaj se dan kod hrišćana obilježava  kao Sretenje Gospodnje, dan kada je Bogorodica došla s Hristom u naručju u Sveti hram i srela se sa svetim Simeonom, koji je uzevši Hrista u ruke nazvan Simeon Bogoprimac. Sretenje se prvi put počelo slaviti u Jerusalimu krajem 14. vijeka, a u Carigradu u doba Justinijana, u prvoj polovini 16. vijeka.

 

Na današnji dan 1115. godine papa Paskal II priznao je red Malteških vitezova, osnovan u Jerusalimu,  gdje su pored crkve svetog Jovana imali samostan i azil za bolesnike i putnike. Kasnije su dobili zadatak da brane Svetu zemlju.

 

1573 – U Zagrebu je, nakon sloma Seljačke bune, pogubljen vođa Seljačkog ustanka Matija Gubec.

 

1710 – Rođen je francuski kralj Luj XV. Na prijestolu je, u svojoj petoj godini, naslijedio prađeda Luja XIV i vladao do smrti 1774. Vodio je neuspješan rat za austrijsko nasljeđe i sedmogodišnji rat, poslije kojeg je Francuska morala da prepusti Kanadu Velikoj Britaniji. Luj XV je ukinuo jezuitski rimokatolički red i konfiskovao njihovu imovinu.

1806 – Petar I obratio se pismom vođi Prvog srpskog ustanka  Karađorđu, izražavajući zadovoljstvo što je srpski vožd, stavljajući se na čelo pobunjenog naroda u Srbiji, uspio da skrši zulum dahija.

1826 – Vladika Petar I prihvatio je zahtjev okružnog kotorskog kapetana za osnivanje mješovitog kmetovskog suda u Boki Kotorskoj, koji bi rješavao sporove među Crnogorcima na toj teritoriji.

 

1857– Umro je ruski kompozitor Mihail Ivanovič Glinka, tvorac ruskog nacionalnog stila romantičarske epohe. Njegove opere «Život za cara» i «Ruslan i Ljudmila» značajno su uticale na razvoj ruske opere u 19. vijeku.

1873 – Na Cetinju je sačinjen ugovor između stražara cetinjskog zatvora i crnogorskog Senata o uslovima pod kojima je trebalo obezbjeđivati zatvorenike. Senat je, između ostalog, prema ugovoru bio dužan da, citiramo, «utvrdi tamnice i dadne gvožđa koliko bude potrebito». Ključarima je data puna sloboda da pucaju na odbjegle zatvorenike. Stražari su za svoj rad dobijali naknadu po 200 talijera godišnje.

 

1914 – Stupio je na snagu Zakon o kovanju srebrnog, niklovanog i bronzanog novca, na osnovu kojeg je emitovan poslednji kovani novac u Kraljevini Crnoj Gori. Prvi crnogorski novac pušten je u opticaj 1906, zvao se  perper,  i bio je u prometu do 1916.

1922 – U Hagu je održana prva sjednica Međunarodnog suda, koji je 1920. osnovala Liga naroda radi rješavanja sporova među državama. Novi Međunarodni sud osnovan je pri Ujedinjenim nacijama poslije Drugog svjetskog rata, kada je ukinuta Liga naroda.

 

l970 – Umro je u Prčanju don Niko Luković, jedan od osnivača kotorske sekcije Istorijskog društva Crne Gore. Autor je značajnih radova iz nacionalne i pomorske istorije, i istorije kulture. Sahranjen je u Prčanju, u crkvi Svetog Bogorodičinog hrama, koji je njegovom zaslugom postao bogata riznica i značajna galerija umjetničkih djela.

 2003 – Umro je u Novom Sadu poznati vojvođanski pisac, akademik Aleksandar Tišma, pripovjedač, romansijer, esejist, pjesnik i prevodilac; stalni saradnik Matice srpske. Rođen je 16. januara 1924. u Horgošu. Poznata djela: romani «Upotreba čoveka», «Begunci», knjige pripovijedaka «Vere i zavere», «Krivice», «Mrtvi ugao».

 

2006 – Izaslanik visokog predstavnika Evropske unije Havijera Solane za Crnu Goru Miroslav Lajčak, dostavio je liderima unionističkog i suverenističkog bloka predlog zakona o referendumu. Predlogom je precizirano da će Crna Gora povratiti nezavisnost ako na referendumu o njenom državnom statusu na pitanje: “Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodnim subjektivitetom”, potvrdno odgovori 55 odsto izašlih birača. Predlog su prethodno u Briselu jednoglasno podržala 25-orica ambasadora država-članica Evropske unije. Crnogorski suverenisti, međutim, tražili su od vlasti da ne prihvati predlog Evropske unije o većini od 55 odsto, koju, kako je formulisano, ne poznaje ni međunarodna ni evropska pravna praksa.

 

2007– Crnogorska vlada formirala je Nacionalnu komisiju za implementaciju Akcionog plana za sprovođenje programa borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Za predsjednika komisije izabrana je Gordana Đurović, potpredsjednica Vlade za evropske integracije.

2012 – U borbi da ekonomiju Italije dovede u red, stavljajući tačku na nekadašnje privilegije kao što su poreske olakšice, premijer te zemlje Mario Monti i članovi njegove vlade izdali su saopštenje o donošenju zakona kojim se ukida izuzeće crkve od plaćanja poreza za objekte koji, osim vjerske, imaju i komercijalnu namjenu.  Italijanska crkva, kao tzv. nedodirljiva institucija, došla je na udar zbog nepravednih privilegija u trenutku kada je vlada od građana tražila da, kako je ocijenjeno, podnose neviđene žrtve kao dio plana štednje u cilju izbjegavanja krize u grčkom stilu.

 

2013 – Na francuskom bojnom brodu “Muz” u barskoj Luci obilježeno je pola vijeka od potpisivanja poznatog “Jelisejskog sporazuma” o pomirenju između Fransuske i Njemačke. Zajednički prijem priredili su ambasadori dviju zemalja Dominik Gazui i Pius Fišer, koji su istakli da su general Šarl de Gol i kancelar Konrad Adenauer postavili kamen temeljac ne samo francusko-njemačkom pomirenju, već i evropskim integracijama. Pored predstavnika diplomatskog kora, prijemu su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić, komandant Mornarice Darko Vuković, nekoliko poslanika iz crnogorskog parlamenta, političko-privredna delegacija Bara i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

 

2013 – Iznad centralne Rusije eksplodirao je meteorit pri čemu je povrijeđeno 1.200 osoba, oštećeni krovovi, prozori i zidovi pojedinih zgrada. Najveći udar osjetio se u gradu Čeljabinsku, oko 200 kilometara južno od Jekaterinburga. Vatrena kugla koja se, prema ruskoj svemirskoj agenciji  “Roskosmos”, kretala brzinom trideset kilometara u sekundi zapalila se i na horizontu ostavila dug bijeli trag koji se mogao vidjeti s udaljenosti od 200 kilometara. Zvaničnici agencije kazali su da je veliki meteor djelimično izgorio u donjim slojevima artmosfere, a fragmenti koji su pali napravili su na obali jezera u oblasti Čeljabinska krater prečnika šest metara. Prema procjeni Ruske akademije nauka meteor je bio težak oko deset tona i pretpostavlja se da je bio od gvožđa, a u Zemljinu atmosferu ušao je brzinom od najmanje 54.000 kilometara na čas. Rasprsnuo se na oko 30 do 50 kilometara iznad tla, a veći dio je izgorio. Energija koju je oslobodio kada je ušao u atmosferu iznoslila je, prema procjeni Akademije,  nekoliko kilotona, što odgovara snazi manje atomske bombe. Ocijenjeno je da meteor koji je pao nije imao veze s asteroidom 2012 DA14 koji je isti dan trebalo da prođe pored Zemlje na udaljenosti od samo 27.700 kilometara, što je bila najmanja razdaljina ikad zabilježena između nekog asteroida i naše planete. U Rusiji su rijetki udari meteora, mada se smatra da je 1908. jedan uništio oblast u Sibiru, veću od 2.000 kvadratnih kilometara.

2014 – Zlatni medvjed na 64. Berlinskom filmskom festivalu dodijeljen je kineskom kriminalističkom filmu „Crni ugljen, tanak led“, reditelja Điao Jinana, dok je Srebrnog medvjeda osvojio film „Grand hotel Budapest“ Vesa Andersona. 

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1907 – Donesen je Zakon o narodnim školama u Crnoj Gori.

l942 – Procijenivši da nijesu u stanju da odbrane grad, Britanci su u Drugom svjetskom ratu predali Singapur japanskim snagama. To se smatra najvećim vojnim porazom Velike Britanije u njenoj vojnoj istoriji.

1993 – Slovački parlament izabrao je ekonomistu Mihala Kovača za prvog predsjednika novoformirane države Slovačke, nakon raspada Čehoslovačke.

2006 – Zbog karikatura proroka Muhameda, objavljenih u jednom danskom listu 2005,  a 2006. i u još nekim evropskim listovima, u nasilničkim protestima u Pakistanu ubijene su  tri osobe i zapaljena predstavništva  zapadnih firmi, kao i banke i  bioskopi. Danska, koja se u prvom redu našla na udaru muslimanskog bijesa, dobila je podršku Evropske unije.

2014 – U dvorani u Donjecku, u Ukrajini, francuski atletičar Reno Lavileni, u disciplini skok s motkom, preskočio je 6,16m i srušio 21 godinu star rekord legendarog Ukrajinca Sergeja Bubke u zatvorenom prostoru. 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "U septembru najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina"
    on 18/10/2024 at 12:25

    U septembru je zabilježen pad ukupne godišnje stope inflacije na 1 odsto što je najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i minister ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

  • Danas počinje isplata penzija
    on 18/10/2024 at 09:25

    Isplata septembarskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  • U Kotoru 2,68 hiljada gostiju
    on 18/10/2024 at 08:26

    Na kotorskoj rivijeri odmara 2,68 hiljada gostiju, pokazuju podaci lokalne Turističke organizacije (TO).

  • Inflacija u eurozoni u septembru 1,7 odsto
    on 18/10/2024 at 08:15

    Inflacija u eurozoni iznosila je u septembru 1,7 odsto, objavio je Eurostat u četvrtak, blago snizivši početnu procjenu.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).