Izbor i priprema: Č. Đurđić

 

Na današnji dan 1452. Stefanica-Stefan Crnojević položio je u Kotoru zakletvu Veneciji na vjernost, primivši iz ruku kotorskog kneza vojvodsku palicu i zastavu, očekujući  mletačku pomoć u odbrani svojih teritorija od srpskih despota.

1806 – Petar I sazvao je  zbor glavara na Cetinju i zahtijevao da se snage Bokelja i Crnogoraca, neposredno pred dolazak ruske flote u Boku, ujedine u borbi protiv Francuza.

 

1871 – Rođen je srpski pisac Radoje Domanović, majstor političke satire, koja u njegovim najboljim djelima: «Stradija», «Vođa» i «Danga» doseže nivo univerzalne kritike ljudske naravi i društvenih institucija.

 

1877 – Rođena je srpska književnica Isidora Sekulić, autor knjige meditativne proze «Saputnici», putopisa «Pisma iz Norveške, pripovjedaka i esejističke proze, djela koja je svrstavaju među najznačajnije srpske pisce 20. vijeka.

1897 – U Sofiji je sačinjena politička nagodba između Srbije i Bugarske,   kojoj se narednog mjeseca pridružila i Crna Gora. Prema toj nagodbi, trebalo je da obje vlade rade sporazumno na svim pitanjima vezanim za status srpskog i bugarskog naroda u Otomanskoj imperiji, te da ne preduzimaju ni političku ni vojnu aktivnost bez međusobne saglasnosti. Kralj Nikola je pozvan da se priključi toj nagodbi sa željom, kako je naglašeno, «da između slovenskih vladalaca na Balkanu vladaju bratska ljubav i sloga».

 

1904 – Na Cetinju je otvoreno prvo obdanište u Crnoj Gori «Đetski sad», osnovano na inicijativu Sofije Petrovne Mertvago, načelnice Đevojačkog  instituta na Cetinju. Za svoju ideju Sofija Petrovna je uspjela da pridobije knjeginju Milicu, udatu za Petra Nikolajeviča Romanova, koja je svoj uticaj na carskom dvoru iskoristila da u otadžbinu pošalje sve što je bilo potrebno za prvo pravo dječje zabavište. U «Đetski sad» knjeginje Milice, odnosno, prvu «malu školu», kako su Cetinjani zvali vrtić, od 179 prijavljenih djevojčica i dječaka, primljeno je devedesetoro. Briga o najmlađima ubrzo je regulisana i Zakonom o narodnim školama. U Kraljevini Crnoj Gori 1914. radilo je 136 osnovnih škola,  koje je pohađalo oko 12.000 učenika.

 

1907 – Umro je Đozue Karduči, najveći italijanski pjesnik u prvim decenijama poslije ujedinjenja Italije, dugogodišnji profesor italijanske književnosti Univerziteta u Bolonji. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1906. Poznata djela: «Jambi i epode» , «Nove rime», «Varvarske ode».

 

1913 – U toku podsticanja napada crnogorske vojske na Skadar, ruski poslanik na Cetinju saopštio je kralju Nikoli da su velike sile na Londonskoj konferenciji diplomata moćnih država odlučile da Skadar pripadne Albaniji, i da je Rusija na to pristala.

1932 – Na opštim izborima u Irskoj pobijedila je partija «Fijana Fejl», odvojeno krilo Šin Fejna, a njen lider Eamon de Valera postao je predsjednik Izvršnog komiteta slobodne države Irske.

 

1959 – Vođa gerilaca Fidel Kastro postao je premijer Kube pošto je 1. januara 1959. zbacio s vlasti diktatora Fulhensija Batistu.

2006 – Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Bosni i Hercegovini u kojoj se na relevantne bosanske političare apeluje da nastave reforme i modifikuju Dejtonski sporazum u korist izgradnje funkcionalne države.

2008 – Evropska unija odobrila je slanje svoje misije EULEKS na Kosovo, koja bi kako je predviđeno nakon 120 dana preuzela sve nadležnosti od UNMIK-a. Predviđeno je, takođe, da misija ima 2.000 članova i to 1.400 policajaca i pripadnika specijalnih snaga, kao i više stotina sudija, tužilaca i drugog osoblja. Istoga dana u Beogradu su održani protesti zbog slanja misije EULEKS na Kosovo.

2009 – Britanski parlamentarci, nakon susreta s crnogorskim kolegama i vladinim zvaničnicima u Podgorici, izjavili su da Velika Britanija podržava težnje Crne Gore da postane članica Evropske unije.

2012 – Crnogorska Vlada i Evropska unija napravile su nacionalni plan razvoja Crne Gore od 2013. do 2016, koji bi, kako je predviđeno, trebalo da obezbijedi ravnomjeran napredak svih djelova države. Prema nacrtu plana, koji je Vlada usvojila, to se između ostalog može postići kroz unapređivanje poslovnog ambijenta, direktne strane investicije i privatizacije, turizam, obrazovanje, energetiku, poljoprivredu, razvoj sela i saobraćaja.

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1945 – Američki avioni u Drugom svjetskom ratu počeli su bombardovanje Tokija.

1978 – Kina i Japan potpisali su u Pekingu trgovinski ugovor vrijedan 20 milijardi dolara, što je bio početak ekonomskog otvaranja Kine prema svijetu.

2000 – Rusija je obnovila odnose s NATO-om, prekinute zbog napada te vojne alijanse na SR Jugoslaviju u martu 1999.

2008 – Film brazilskog reditelja Žozea Padilje „Elitni odred“, proglašen je za pobjednika 58. filmskog festivala u Berlinu.

2009 –  Zvaničnici mornarice Francuske i Velike Britanije saopštili su da su se sudarile njihove dvije podmornice dok su patrolirale u Atlantskom okeanu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "U septembru najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina"
    on 18/10/2024 at 12:25

    U septembru je zabilježen pad ukupne godišnje stope inflacije na 1 odsto što je najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i minister ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

  • Danas počinje isplata penzija
    on 18/10/2024 at 09:25

    Isplata septembarskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  • U Kotoru 2,68 hiljada gostiju
    on 18/10/2024 at 08:26

    Na kotorskoj rivijeri odmara 2,68 hiljada gostiju, pokazuju podaci lokalne Turističke organizacije (TO).

  • Inflacija u eurozoni u septembru 1,7 odsto
    on 18/10/2024 at 08:15

    Inflacija u eurozoni iznosila je u septembru 1,7 odsto, objavio je Eurostat u četvrtak, blago snizivši početnu procjenu.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).