Izbor i priprema: Č. Đurđić

Na današnji dan 1600. italijanski filozof, astronom i matematičar Đordano Bruno spaljen je u Rimu kao jeretik, na osnovu presude rimokatoličke inkvizicije.

 

1673 – Francuski komediograf i glumac Žan Batist Molijer umro je nakon što mu je pozlilo na pozornici dok je igrao u svojoj komediji «Uobraženi  bolesnik». Jedan je od najvećih svjetskih komediografa, napisao je više od 30 pozorišnih komada među kojima su najpoznatiji: «Učene žene», «Tartif», «Don Žuan», «Mizantrop».

1837 – Njegoš je, shvativši da ne može zadržati manastir Maine, prodao staru rezidenciju crnogorskih vladika Austriji za 17.000 fiorina u srebru. Ugovor o prodaji Maina potpisan je 12. oktobra iste godine.

 

1856 – U Parizu je umro njemački pjesnik Hajnrih  Hajne, jedan od najvećih liričara 19.vijeka. Hajneova se poezija smatra vrhunskim dostignućem njemačkog romantizma i izvršila je ogroman uticaj na evropsko pjesništvo. Poznata djela:  «Ata Trol», «Njemačka – zimska bajka«, «Romansero», «Knjiga pjesama».

1869 – Knjaz Nikola je nakon povratka s ruskog dvora, gdje je bio primljen s osobitom pažnjom i dobio Orden bijelog orla, uputio ruskom caru Aleksandru II poruku zahvalnosti, u kojoj je istakao veliku odanost Crne Gore Rusiji.

 

1909 – U tvrđavi Fort sil u Oklahomi umro je indijanski poglavica Golatlaj,  poznatiji kao Džeronimo,  posljednji poglavica Apača.

 

1945 – Osnovan je u Nikšiću fudbalski klub «Sutjeska». Novi klub koji je bio prva sportska organizacija formirana u tek oslobođenom Nikšiću, nastavio je fudbalsku tradiciju začetu 1920, a ime «Sutjeska» dobio je uz obrazloženje da je nikšićka omladina dala velike žrtve u bici na Sutjesci. Za prvog predsjednika «Sutjeske» izabran je  Novo Brković, a za sekretara Džavid Tuzović.

 

2002 – U Moskvi je, u 75. godini,  umro Stanislav-Ćano Koprivica, poznati crnogorski privrednik. Rođen je u Banjanima (opština Nikšić). Ekonomski fakultet završio je u Beogradu. Osnivač je poznatog spoljno-trgovinskog preduzeća «Monteks», kao i mnoštva malih pogona u Crnoj Gori. Stanislav-Ćano Koprivica bio je preteča modernog privređivanja: svoju je poslovnu djelatnost razvio i u inostranstvu, naročito u Rusiji, gdje je posljednjih godina i živio. Jedan je od osnivača Građanskog foruma Crne Gore početkom 90-ih, kao i jedan od utemeljivača prvog crnogorskog nezavisnog nedjeljnika «Monitor». Učesnik je Narodno-oslobodilačke borbe i jedan od neumornih boraca za crnogorsku državnost i emancipaciju Crne Gore.

 

2005 –  U Beogradu je, u 70. godini, umro poznati crnogorski arhitekta, akademik, prof. dr Ranko Radović. Radović je arhitekturu završio i magistrirao u Beogradu, a doktorirao na pariskoj Sorboni. Bio je redovni profesor na Univerzitetu u Novom Sadu,  Univerzitetu umjetnosti u Beogradu, Tehničkom univerzitetu u Helsinkiju i na Univerzitetu Cukubi u Japanu. Bio je predsjednik Međunarodne federacije za urbanizam i stanovanje i član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Ranko Radović je objavio 260 naučnih i stručnih studija i eseja i 14 knjiga, od kojih tri u inostranstvu. Realizovao je 29 objekata, među kojima i Spomen-kuću Bitke na Sutjesci, te brojne urbanističke projekte u zemlji i inostranstvu. Bio je ministar za zaštitu životne sredine i uređenje prostora u Vladi republike Crne Gore 2003. Radovićevo kapitalno djelo “Savremena arhitektura između stalnosti i promjena ideja i oblika”  posvećeno je razvoju i pokretima savremene arhitekture u proteklih dvjesta godina.

 

2006 – U Sportskom centru “Morača”, u Podgorici, počelo je 33. prvenstvo Evrope u karateu za kadete i juniore. Na prvenstvu je učestvovalo 569 takmičara iz 37 zemalja – 358 u muškoj i 211 u ženskoj konkurenciji.

 

2008 – Na vanrednoj svečanoj sjednici kosovskog parlamenta usvojena je Deklaracija o nezavisnosti Kosova, koju je obrazložio premijer Kosova Hašim Tači. Za Deklaraciju je glasalo svih 109 poslanika skupštine Kosova.

2009 – Između Vlade Crne Gore i Vlade Katara potpisana su u Dohi četiri sporazuma: o recipročnoj promociji i zaštiti investicija, o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji, memorandum o saradnji u oblasti turizma i memorandum o saradnji u oblasti sporta između olimpijskih komiteta dvije države.

2009 – U Podgorici je, u 79. godini, umro poznati crnogorski pjesnik Ivan Ceković. Bio je novinar i urednik u Radio Titogradu, „Dugi“, „Beogradskoj nedelji“ i drugim medijima. Cekovićeva poezija, za koju je dobio brojna priznanja, prevedena je na tridesetak inostranih jezika. Poznata djela: „Oko što ne umire ćutke“, „Hod i ruža“, „Pozna zora“, „Otići dalje“, te knjige za djecu „Kad bi mjesec bio balon“, „Šetači laganije“ i druge.

 

2010 – Na konferenciji koja je okupila predstavnike sedamnaest mediteranskih zemalja, u Budvi je promovisan jedan od najvećih ekoloških projekata u svijetu – „Mediteranski akcioni plan“. U realizaciji projekta učestvuje dvanaest zemalja Mediterana u cilju zaštite životne sredine i održivog razvoja mora i priobalnog područja.

 

2011 – U Zagrebu je umro poznati hrvatski pozorišni i filmski glumac Predrag Vušović. Rođen je u Kotoru 29. avgusta 1960. Glumačku karijeru započeo je u dubrovačkom pozorištu „Mali Marin Držić“ 1972. ulogom Toma Sojera u istoimenoj predstavi, a od 1996. bio je stalno zapošljen u zagrebačkom pozorištu Gavela. Ostaće upamćen po ulogama u brojnim predstavama  Dubrovačkih ljetnjih igara, čiji je bio stalni učesnik, kao i predstavama u pozorištu Gavela. Veliki uspjeh ostvario je i u filmovima reditelja Vinka Brešana „Kako je počeo rat na mom otoku“ i „Maršal“. Predraga Vušovića publika će pamtiti i po ulozi Gazde u  popularnoj humorističkoj seriji „Bitange i princeze“.

 

2013 – Iz Narodnog muzeja Crne Gore sopšteno je da je Povelja Ivana Crnojevića, poslije više od četvrt vijeka, iz Mitropolije crnogorsko-primorske vraćena Muzeju. Povelja je 1987. bila ustupljena Mitropoliji za otvaranje manastirske riznice, ali se desilo da je tamo ostala sve do sudske presude Višeg suda u Podgorici 2012. kojom je naloženo da Mitropolija Povelju vrati Narodnom muzeju. Prema zapisniku iz 1946, u crkvenom muzeju nalazi se još 101 predmet „vjerskog karaktera“ koji pripada Narodnom muzeju.

2013 – Nagrada „Zlatni medvjed“ na 63. filmskom festivalu u Berlinu dodijeljena je  rumunskom reditelju Karinu Peteru Neceru za film „Dječija poza“, dok je bosanskohercegovački reditelj Danis Tanović dobio Gran pri žirija za film „Epizoda u životu berača željeza“.

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

2012 – Njemački predsjednik Kristijan Vulf podnio je ostavku na tu funkciju zbog niza afera oko zloupotrebe službenog položaja.

2013 – Nakon Barbika i likova iz animirane TV serije „Simpsonovi“, iranske vlasti zabranile su i statuu Bude kako bi se zaustavio uticaj budizma u toj zemlji.

2014 – Bivši premijer Gruzije Vano Merabišvili osuđen je na pet godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti, podmićivanja glasača i nenamjenskog korišćenja budžetskih fondova. 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "U septembru najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina"
    on 18/10/2024 at 12:25

    U septembru je zabilježen pad ukupne godišnje stope inflacije na 1 odsto što je najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i minister ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

  • Danas počinje isplata penzija
    on 18/10/2024 at 09:25

    Isplata septembarskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  • U Kotoru 2,68 hiljada gostiju
    on 18/10/2024 at 08:26

    Na kotorskoj rivijeri odmara 2,68 hiljada gostiju, pokazuju podaci lokalne Turističke organizacije (TO).

  • Inflacija u eurozoni u septembru 1,7 odsto
    on 18/10/2024 at 08:15

    Inflacija u eurozoni iznosila je u septembru 1,7 odsto, objavio je Eurostat u četvrtak, blago snizivši početnu procjenu.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).