MUGOŠA ZA TVCG

Nadam da dešavanja u ova dva dana, bez obzira na to što su bila masovna, neće rezultirati pojavom novih slučajeva korona virusa, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša, gostujući u Dnevniku TVCG. Ako se pojave, kaže on, onda ćemo se vratiti dva koraka unazad i biće još striktnije i još teže.

“Ako u ovolikom kontaktu ne budemo imali zaraženih, onda smo zaista potvrdili da smo ‘korona fri’ destinacija”, kazao je Mugoša, “Rezultati jesu dobri, i zaista je to rezultat jednog velikog rada i institucija i razumijevanja građana i na to sam jako ponosan. Međutim, kad vidite ove slike, strah me da će to sve pasti u vodu.”

Mugoša je naglasio da sve ono što je u rađeno u cilju sprječavanja širenja korona virusa u Crnoj Gori, smatra primjerom kako treba raditi i kako sistem treba funkicioniše.

“Sada smo nekih osam dana bez novih slučajeva, ostaje još nekoliko da bi se proglasila “korona fri” zemlja”, navodi on.

Poručuje da je trebalo da nastavimo “onako kako smo krenuli”.

“Imam utisak da su se svi opustili i sve informacije pokazuju da jeste došlo do opuštanja, što je sasvim normalno poslije dva mjeseca striktnih mjera. Dobrim putem smo išli i već smo počeli da razvijamo startegije za dalje”, rekao je direktor IJZ.

Mugoša je još jendom istakao da je ova infekcija veoma karakteristična, te da i dalje moramo biti oprezni.

“Mi sumnjamo da je virus još tu, i dalje imamo veliki broj testiranja. Svako popuštanje mjera se vraća kao bumeramg i to pokušavamo da suzbijemo”, kazao je gostujući u Dnevniku.

Poručio je i da ćemo morati da primjenjujemo i neke nove oblike i obrasce ponašanja i da navikavamo na njih.

“Nemamo dovoljno podataka, ali ovaj virus neće ostati neotkriven, treba nam samo vremena, i u tom smislu se zaista trudimo i nadam se da nam se neće desiti da za deset dana bude problema”, navodi Mugoša.

Mugoša je kazao i da Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) preduzima mjere u cilju otvaranja granica.

“Mi se bavimo epidemiološkim situacijama u drugim zemljama… Moramo voditi računa o ovom za sada najopasnijem i najizazovnim trenutku, i da ćemo postati željena desitanacija i za strance”, kazao je on.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).

  • Svjetska banka prognozira usporavanje ekonomskog rasta u CG na 3,4 odsto
    on 17/10/2024 at 11:24

    Nakon tri godine snažnog rasta nakon pandemije očekuje se usporavanje ekonomskih aktivnosti, procjenjuju u Svjetskoj banci (SB). U ovoj godini prognoziraju usporavanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori na 3,4 odsto, saopštio je ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.

  • EPCG projektuje da će do 2028. cijena struje godišnje rasti šest odsto
    on 17/10/2024 at 10:04

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, datiranom u prvom dijelu ove godine, a koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

  • Izabran novi Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić
    on 17/10/2024 at 07:24

    Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je u svojstvu Skupštine EPCG-Željezara Nikšić izabrao novi sastav tog tijela kćerke-kompanije.

  • Danas predstavljanje izvještaja SB za Zapadni Balkan
    on 17/10/2024 at 06:33

    Svjetska banka (SB) predstaviće danas redovni ekonomski izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana.