U SLOVENJI

Drvena statua koja podsmješjivo prikazuje američkog predsjednika Donalda Trampa potpuno je spaljena u Sloveniji, rodnoj zemlji njegove supruge Melanije, javili su slovenačke vlasti.

Statua visoka skoro osam metara podignuta prošle godine u selu u sjeveroistočnoj Sloveniji prikazivala je Trampa sa svojom karakterističnom frizurom, u teget odijelu, bijeloj košulji u dugoj crvenoj kravati. Njegova desna ruka sa stisnutom pesnicom digunta je u vazduh kao njujorška Statua Slobode.

Slovenačka policija traži osobu koja je zapalila statuu.

“Kao svi populisti statua ima dva lica. Jedno je humano i fino, drugo je lice vampira”, rekao je tvorac djela Tomaš Šlegl priliokom otkrivanja statue prošlog avgusta.

Iako je drveni kip brzo postao turistička atrakcija mještani nijesu bili srećni sa njegovim izgledom i obećali su da će spaliti statuu do Noći vještica, 31. oktobra. Morala je da bude pomjerena u drugo mjesto.

Milan Blažič, gradonačelnik Moravca gdje je statua prenijeta, rekao je da je nepoznata osoba spalila, dodajući da je paljene statue “simbol netolerancije prema umjetničkim projektima” u slovenačkom društvu.

Nije prvi put u Sloveniji da je napravljena drvena statua nekog člana Trampove porodice. Drvena skulptura u prirodnoj veličini prve dame SAD Melanije Tramp otkrivena je u njenom rodnom mjestu Sevnici prošlog juna, i naišla je na pomiješane reakcije mještana.

Prva dama SAD, rođena kao Melanija Knavs, promijenila je ime u Melanija Knaus kada je počela da se bavi manekenstvom. Došla je u Njujork 1966. i upoznala Trampa dvije godine kasnije.

Kako navodi AP pomiješana su osjećanja prema Melaniji u Sloveniji gdje su imali nade da će ona promovisati svoju slikovitu aplsku zemlju kada Tramp postane predsjednik. Ona je međutim rijetko pominjala Sloveniju u svojim javnim nastupima, i nije je posjetila od Trampove inauguracije.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • DPS i USSCG o stambenim rješenjima za ugrožene građane
    on 19/10/2024 at 12:25

    Na poziv Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista juče je održan sastanak šefa tog kluba Andrija Nikolića i generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđe Kekovića. Povod za organizovanje sastanka bila je inicijativa USSCG da se pristupi izgradnji stanova u državnom vlasništvu koji bi se izdavali u zakup građanima koji nijesu u mogućnosti da svoje stambeno pitanje riješe kupovinom stana.

  • U toku završna faza asfaltiranja Martinićkog puta
    on 19/10/2024 at 10:32

    Završna faza asfaltiranja Martinićkog puta, jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata za našu opštinu, je pred nama, napisao je predsjednikKluba odbornika Pokreta Evropa sad u Danilovgradu Veselin Savić.

  • Komisija za žalbe poništila Krapovićevo rješenje o prestanku aktivne službe generala Lazarevića
    on 19/10/2024 at 08:53

    Komisija za žalbe Vlade Crne Gore poništila je rješenje ministra odbrane Dragana Krapovića, doneseno 3. septembra, kojim je prekinuo aktivnu službu u Vojsci CG generala Zorana Lazarevića zaključno sa narednim danom – 4. septembrom 2024.

  • Šahman: Mladi trebaju biti aktivni učesnici u procesu donošenja odluka
    on 19/10/2024 at 08:32

    Predsjednik Bošnjačkog demokratskog pokreta (BDP) Sead Šahman sastao se sa 25 mladih političara iz Narodne stranke Austrije (ÖVP) koja je članica Evropske narodne partije (EPP), a čiji je predsjednik aktuelni kancelar te zemlje Karl Nehammer.

  • Poslije godinu izborna reforma opet na dnevnom redu
    on 19/10/2024 at 06:51

    Nakon skoro godinu dana zastoja u radu, Odbor za izbornu reformu otpočeo je usaglašavanje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopštio je Radiju Crne Gore član tog skupštinskog tijela iz reda Demokrataske Crne Gore, Nikola Rovčanin.

  • Spajić na poziv Orbana ide u Budimpeštu
    on 19/10/2024 at 06:37

    Premijer Milojko Spajić će, na poziv predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, boraviti u radnoj posjeti Budimpešti, 23. i 24. oktobra, objavljeno je na sajtu Vlade.

  • Mujović tužio Nikolića i DPS za klevetu
    on 19/10/2024 at 06:20

    Ministar energetike i nosilac liste PES-Demokrate na lokalnim izborima u Podgorici, Saša Mujović, tužio je portparola Demokratske partije socijalista, Miloša Nikolića i DPS zbog klevete, saznaje Portal RTCG.

  • NATO da pažnju usmjeri na Zapadni Balkan
    on 18/10/2024 at 18:46

    Posebna pažnja NATO - a trebalo bi da bude usmjerena ka regionu Zapadnog Balkana, poručio je ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović, koji učestvuje na sastanku šefova odbrane država članica Alijanse. Da u regionu ima bezbjednosnih izazova, poručio je prvi čovjek Saveza, Mark Rute. Posebno je zabrinut zbog secesionističkih tenzija u Bosni i Hercegovini.

  • Krapović: NATO i EU da ostanu fokusirani na region
    on 18/10/2024 at 16:26

    NATO i Evropska unija (EU) treba da treba da ostanu fokusirani na Zapadni Balkan, ocijenio je ministar odbrane Dragan Krapović, navodeći da je to strateški važan region za Evropu i Alijansu.

  • Administrativni odbor predložio kandidate za novi sastav DIK-a
    on 18/10/2024 at 15:53

    Skupštinski Administrativni izbor je, sa osam glasova “za” i jednim uzdržanim, utvrdio predlog kandidata za članove Državne izborne komisije (DIK) i njihove zamjenike.

  • EPCG godišnje angažuje 70 osoba po ugovoru o djelu
    on 19/10/2024 at 12:00

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je planirala da po ugovoru o djelu svake godine zaposleni po 70 osoba, navode iz Akcije za socijalnu pravdu.

  • Vukićević traži da Vlada smijeni člana Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo
    on 19/10/2024 at 10:07

    Ministarka saobraćaja Maja Vukićević juče je zvanično uputila Vladinoj komsiji za kadrovska i administrativna pitanja predlog da se član Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) Velibor Mrdak prije isteka mandata razriješi s ove pozicije.

  • "Kompaniju Solar gradnju sam dovela u zonu profitabilnosti"
    on 19/10/2024 at 10:01

    Na tvrdnje borda Solar gradnje da je kompaniju ostavila u dugovima, bivša direkotrica ove kompanije, Valerija Saveljić navodi da je tokom svog mandata za sedam mjeseci kompaniju dovela u zonu profitabilnosti. To je napisala u otvorenom pismu bordu Elektroprivrede (EPCG) i ministru energetike Saši Mujović reagujući na saopštenje predsjednice borda Solar gradnje Marine Jočić koja je navela da su iskoristili zakonsko pravo da je smijene bez obrazloženja, da bi zaštitili ugled Saveljić, ali i kompanije.

  • Kontrolno saslušanje o javnim nabavkama u zdravstvu 28. oktobra
    on 19/10/2024 at 09:49

    Skupštinski odbori za ekonomiju, finansije i budžet i zdravstvo, rad i socijalno staranje saslušaće 28. oktobra predstavnike nadležnih državnih institucija na temu javnih nabavki u zdravstvu.

  • Prognozira se teška budućnost za svjetsku privredu
    on 19/10/2024 at 08:17

    Nove prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) signaliziraju tešku budućnost za svjetsku privredu, obilježenu slabašnim rastom, eskalacijom trgovinskih napetosti i velikom zaduženošću, upozorila je direktorica Kristalina Georgieva.

  • Kordić: Turkish airlines je veoma važan za Crnu Goru
    on 19/10/2024 at 08:00

    Treba povećati broj letova mimo sezone, odnosno pojačati saradnju, posebno kada je u pitanju tržište Azije gdje postoji zajednički interes regiona., SAOPŠTENO JE NA SASTAANKU MinistarkE turizma SimonidE Kordić se sa generalnim direktorom predstavništva Turkish airlines-a u Crnoj Gori Mutalipom Ilhanom.

  • Aerodromi do 13. oktobra opslužili više od 2 i po miliona putnika
    on 18/10/2024 at 19:06

    Crnogorski aerodromi do 13. oktobra opslužili su više od dva i po miliona putnika, saopštio je u intervjuu za Dnevnik izvršni direktor Aerodroma, Roko Tolić. Kada je u pitanju odluka o davanju aerodroma pod koncesiju, Tolić je kazao da bi to trebalo učiniti samo u slučaju dobre ponude. U suprotnom, neophodno je osloniti se na sopstvene snage.

  • Trećina građana Crne Gore u kreditima
    on 18/10/2024 at 18:55

    Trećina građana Crne Gore je u kreditima i njihov ukupni dug prema bankama je gotovo dvije milijarde eura. Najčešće se, kažu u Centralnoj banci Crne Gore, traže stambeni krediti, a oko osam odsto čine refinansirajući. Građani kažu da se ne može preživjeti bez kredita, dok savjetnici za finansije pozivaju na oprez.

  • Saradnja regulatora i banaka od velikog značaja za očuvanje finansijske stabilnosti
    on 18/10/2024 at 14:26

    Kontinuirana saradnja između regulatora i banaka od velikog je značaja za dalje snaženje otpornosti bankarskog sistema i očuvanje finansijske stabilnosti, kao i za podršku strateškim razvojnim projektima u zemlji, zaključak je današnjeg sastanka predstavnika Centralne banke Crne Gore (CBCG) sa delegacijom Crnogorske komercijalne banke (CKB).

  • Ministarstvo finansija radi na stvaranju fiskalne rezerve za narednu godinu
    on 18/10/2024 at 14:17

    Vlada Crne Gore, na prijedlog Ministarstva finansija, dogovorila je kreditne aranžmane sa Svjetskom bankom, u iznosu od 80 miliona eura, Francuskom razvojnom agencijom (AFD) i OPEC Fondom za međunarodni razvoj od po 50 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija.