NVU STAZE

U okviru projekta Udruzenja roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju ,,Staze” obuceno je sest osoba sa invaliditetom (OSI) za izradu jednostavnih ukrasnih predmeta i nakita, nakon cega je zaposleno njih pet, koji su samostalno izradili vise od 700 komada.

To je saopsteno na pres konferenciji Udruzenja roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju ,,Staze”, organizovanoj povodom zavrsetka projekta ,,Obuka i zaposljavanje osoba sa invaliditetom”, a koji se realizuje u saradnji sa NVU ,,Prvo udruzenje roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju”.

Predstavnica NVU ,,Staze” Marija Boljevic navela je da je cilj projekta ,,Obuka i zaposljavanje osoba sa invaliditetom”, koji je finansijski podrzao Zavod za zaposljavanje Crne Gore (ZZZCG), bio unapredenje ambijenta za povecanje socijalne ukljucenosti OSI u Crnoj Gori.

,,Takode, kroz projekat smo tezili povecanju njihove zaposljivosti i brzem ukljucivanju u radne i drustvene procese, kao i da se podigne nivo svijesti OSI o potrebama kvalifikacija za nova zanimanja. Vrijednost projekta je bila oko 50 hiljada eura, a projekat je trajao 12 mjeseci, od 16. novembra prosle godine do novembra ove godine”, pojasnila je Boljevic.

Ona je navela da je projekat imao za cilj i povecanje broja OSI, obucenih za zanimanje izradivac/ica jednostavnih ukrasnih predmeta i nakita, kao i povecanje broja zaposlenih OSI sa evidencije Zavoda.

Ona je kazala da su OSI kroz projekat prosli, uz podrsku mentora, cetvoromjesecnu obuku.

,,Ciljna grupa na ovom projektu bile su nezaposlene OSI, sa posebnim naglaskom na osobe sa intelektualnim invaliditetom. Tokom prva cetiri mjeseca, obucili smo sest osoba za zanimanje izradivac jednostavnih ukrasnih predmeta i nakita. Prva dva mjeseca imali su prakticnu i teoretsku nastavu, tokom koje su imali podrsku profesora iz Srednje strucne skole ,,Spasoje Raspopovic”, rekla je Boljevic.

Obuceno je, kako je navela, sest OSI za izradu jednostavnih ukrasnih predmeta i nakita, nakon cega je radno angazovano, njih pet.

,,Bilo je vise od 700 komada jednostavnih ukrasnih predmeta i nakita, koji su izradili ucesnici projekta. U toku realizacije projekta imali smo tri izlozbe, tokom kojih su izlozeni njihovi radovi, a javnost upoznata sa njihovim radom. Najbitnije nam je bile da oni izadu i da se osjecaju lijepo i korisno kada vide da je sve to sto su proizveli imalo lijep odjek u javnosti”, istakla je Boljevic.

Predsjednik NVU ,,Prvo udruzenje roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju” i lica sa invaliditetom koja su bila ucesnici na projektu Savo Knezevic porucio je da OSI mogu mnogo da postignu, sa pravim radom i usmjerenjem.

,,Usmjerenom obukom, te osobe mogu da pokazu svoje znanje i da ga vrednuju. Medutim, neophodno je da se ukljuce i drugi resori, pocev od Ministarstva prosvjete koji je sprega za dalje zaposljavanje”, rekao je Knezevic.

On je ocijenio da se obrazovni sistem koji podrazumijeva OSI nije pokazao kao adekvatan.

,,Nakon zavrsenog formalnog obrazovanja, ne mogu svoje obrazovanje da iskoriste kada je u pitanju zaposljavanje, jer te vjestine nisu konkurentne. Poslije zavrsene skole, ti mladi ostaju kuci i povlace se u sebe, a porodica preuzima brigu o njima. Finansijska primanja su velika satisfakcija za OSI, neka nasa djeca i prvi put ucestvuju u ovakvnom projektu, ali sustina je da steknu odredeno zanje i vjestine koje ce im kasnije koristiti”, istakao je Knezevic.

On je porucio da je potrebno sistemsko rjesenje, kao i da sistem obrazovanja prepozna mogucnosti i usmjeri mlade OSI na zanimanja koja mogu iskoristiti kasnije.

Predstavnica Zavoda za zaposljavanje Crne Gore Dragana Dedic porucila je da ce ta institucija nastaviti da podrzava dobre projkte koji podrazumijevaju mogucnost usavrsavanja i zaposljavanja OSI.

,,Svi dobro osmisljeni projekti koji se realizuju po planiranim aktivnostima daju i dobre rezultate. Tako je i u ovom slucaju. Nadam se da ce projekat imati pozitivne efekte i nakon zavrsetka”, istakla je Dedic.

Ona ocekuje da ce realizovani projekat, kao pozitivan primjer, uticati na poslodavce i podstaci ih na ucestalije zaposljavanje OSI, sto je, kako je navela, konacni cilj.

Majka ucesnika projekta Branka Vlahovic navela je da je mladim OSI izuzetno znaci prilika da budu uvazeni clanovi drustva, kao i da bi trebalo realizovati vise projekata koji im pruzaju takvu mogucnost.

,,Koliko njima to znaci govori cinjenica da je moj sin isao na posao i na dan kad mu je bio rodendan. Njihovo druzenje i osjecaj da negdje pripadaju i doprinose i da su dio drustva su neprocjenljivi. Oni mogu mnogo, mozda ne u istoj mjeri kao djeca koja nemaju invaliditet, ali dovoljno da budu uvazeni clanovi drustva”, porucila je Vlahovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Tunel Sozina opslužio 2,75 miliona vozila
    on 07/09/2024 at 16:24

    Tunel Sozina je od početka godine opslužio skoro 2,75 miliona vozila.

  • Ove godine preko 9.000 novozaposlenih
    on 07/09/2024 at 16:17

    U Crnoj Gori je na kraju avgusta bilo 32,6 hiljada nezaposlenih, tri odsto manje nego u julu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

  • Ubrzati izgradnju gasovoda kroz Crnu Goru
    on 07/09/2024 at 10:09

    Crna Gora i Italija su kroz istoriju snažno povezane, susjedski odnosi su na visokom nivou, međutim uvijek ima prostora da se ekonomska saradnja poboljša, a naš zajednički zadatak je da na tome radimo, stvarajući konekcije sa poslovnom zajednicom i investitorima, konstatovano je prilikom susreta ministra rudarstva, nafte i gasa Admira Šahmanovića i Andreine Marsela, ambasadorke Italije u Crnoj Gori.

  • Krvavac: Plate i penzije veće, cijene niže
    on 07/09/2024 at 09:11

    Implementacijom programa ES2 i limitiranjem cijena u trgovinama stvorili smo pretpostavke da građani imaju na raspolaganju veće plate i penzije i niže cijene, čime se unapređuje njihova kupovna moć, a čemu već svjedočimo kroz niže cijene preko 1000 artikala u marketima, poručio je član predsjedništva Pokreta Evropa sad Branko Krvavac.

  • Namirnice značajno pojeftinile
    on 07/09/2024 at 08:47

    Kilogram domaćeg sira pojeftinio je za oko 32 centa, litar jogurta za 30 centi, litar trajnog mlijeka u tetrapaku i svježeg mlijeka za 10 centi, stoni margarin je jeftiniji za 27 centi, kokošija pašteta za 33 centa, kilogram krompira za 10 centi, pasulja za 31 cent, tegla džema za oko 12 centi, pakovanje dječjih pelena od 40 komanda za 70 centi, abrazivno sredstvo sa čišćenje za 17 centi...

  • Od nagradnih i igara na sreću prihodovali 18 miliona eura
    on 07/09/2024 at 06:17

    Crna Gora je od nagradnih i igara na sreću u prvih sedam mjeseci po osnovu koncesionih naknada zaradila oko 18 miliona eura, što je preko 80 odsto veći prihod nego u istom periodu prošle godine. Samo u julu je prihodovala tri miliona i dvije stotine hiljada eura, kaže za Radio Crne Gore direktor Uprave za igre na sreću Spasoje Papić.

  • Parlament usvojio Evropu sad 2, srećna veća primanja svim građanima
    on 06/09/2024 at 22:16

    Premijer Milojko Spajić oglasio se na mrezi X nakon današnjeg glasanja u Parlamentu.

  • "Od oktobra veće sve plate, od januara penzije"
    on 06/09/2024 at 21:17

    Skupština Crne Gore je na večerašnjoj sjednici usvojila sve zakone potrebne za sprovođenje programa Evropa Sad! 2 po kome će od oktobra 2024. biti uvećane sve plate, a od januara 2025. i sve penzije", saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

  • Drobnjak: Penzije mogu biti samo veće; Vuković: U strategiji nije ono što je prethodno obećano
    on 06/09/2024 at 19:33

    Direktor Fonda PIO Vladimir Drobnjak kazao je da će penzije biti sigurne i da neće doći do njihovog smanjenja već da mogu biti samo veće. Miloš Vuković iz Fidelity consulting je istakao da ono što je navedeno u Fiskalnoj stategiji nije ono što je obećano građanima.

  • Građani različito o akciji, analitičari upozoravaju na kratkoročnost rješenja
    on 06/09/2024 at 18:51

    Počela je akcija "Limitirane cijene", u okviru koje je obuhvaćen 71 proizvod i više od 1.000 artikala. Građani različito gledaju na akciju, a naša ekipa posjetila je jedan od marketa i provjerila ima li razlike u cijenama. Istraživali smo i kakvi su dugoročni efekti ove akcije.