Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 565. umro je romejski (vizantijski) car Justinijan I Veliki koji je po dolasku na prijesto 527. tezio da obnovi Rimsko carstvo sa sjedistem u Carigradu. Pokorio je 534. Vandale u sjevernoj Africi, 555. Ostrogote u Italiji i osvojio dio Spanije. Po njegovom nalogu pripremljen je zbornik “Corpus juris civilis” u kojem je kodifikovano rimsko pravo. Sagradio je baziliku Sveta Sofija u Carigradu (532-37) koja je 1453. pretvorena u dzamiju (Aja Sofija), a od 1934. je muzej.

1840 – Roden je francuski slikar Klod Mone, jedan od osnivaca impresionizma. Prema njegovoj slici “Impresija, izlazak sunca”, izlozenoj 1874. u Parizu, naziv je dobio cio slikarski pravac, koji ce imati veliki uticaj na razvoj likovnog stvaralastva. Najcesce je slikao pariske motive, ali i okolinu, s posebnim zanimanjem za svjetlosne efekte na vodi. Francuske gotske katedrale cine poseban ciklus u njegovom djelu.

1880 – Ulcinj je nakon pritiska velikih sila, u prvom redu Engleske, na Portu koja je odugovlacila s izvrsavanjem obaveza iz Berlinskog ugovora, na miran nacin predat Crnoj Gori.

1889 – Roden je indijski drzavnik Dzavaharlal Nehru, prvi premijer Indije nakon sticanja nezavisnosti (1947-64), jedan od osnivaca i istaknuti lider Pokreta nesvrstanih zemalja.

1891 – Roden je kanadski fiziolog Frederik Grant Banting, koji je s Carlsom Bestom 1921. izolovao insulin. Godine 1923. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu s Dzonom Meklaudom, profesorom koji je nadgledao njihov rad. Smatrajuci da je Best neuporedivo zasluzniji od Meklauda, svoju nagradu je podijelio s njim.

1900 – Na Cetinju je potpisan ugovor o zastiti prava svojine knjizevnih i artistickih djela izmedu Crne Gore i Italije.Tim ugovorom obje vlade su se obavezale da ce stati na put nezakonitoj reprodukciji literarnih i umjetnickih djela, koja su publikovana na zemljistu druge drzave, sa zadrzavanjem prava autora, sto se odnosilo na predstave, muzicka i dramska djela.

1905 – Odrzani su izbori za Ustavotvornu skupstinu Knjazevine Crne Gore. Glasanje je bilo javno. Po izbornom zakonu, kandidat za poslanika mogao je biti svaki Crnogorac s navrsenom 21 godinom zivota, bez obzira na imovno stanje i visinu poreza. Izborna jedinica bila je kapetanija, koja je davala po jednog od 56 poslanika biranih po tom osnovu, dok je 14 poslanika u parlament ulazilo po polozaju.

1946 – U Argentini je, u koju se iz Spanije doselio 1939, umro Manuel de Falja, jedan od najznacajnijih spanskih kompozitora i pijanista 20. vijeka, koji je u svoje djelo uspjesno ukomponovao andaluzijsku i kastiljansku narodnu muziku. Poznata djela: opera “Kratak zivot”, kompozicije “Noci u spanskim vrtovima”, “Sedam spanskih narodnih pjesama” i baleti “Ljubav carobnica” i “Trorogi sesir”.

1984 – U Los Andelesu je uhapsen hrvatski ratni zlocinac Andrija Artukovic, ministar unutrasnjih poslova Nezavisne Drzave Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. U Sjedinjene Americke Drzave pobjegao je 1948, ali su americke vlasti uporno odbijale da ispune jugoslovenski zahtjev za ekstradiciju. Izrucen je 12. februara 1986, a u maju iste godine osuden je na smrt. Umro je u zatvoru 1989.

2008 – Dan prije skupa svjetskih lidera dvadeset najrazvijenijih drzava svijeta u Vasingtonu, koji je zakazan zbog najteze finansijske krize u svijetu u proteklih osamdeset godina, Evropa je zvanicno zapala u recesiju, dok je americka ekonomija pretrpjela dodatne udarce.

2012 – Prvu doktorsku disertaciju iz njemackog jezika na Filozofskom fakultetu u Niksicu odbranila je Neda Donat-Krivokapic. Temom ,,Nastava njemackog jezika u Crnoj Gori 1865-1945.”, prvi put je na Univerzitetu Crne Gore temeljito istrazena nastava njemackog jezika, izvrsena analiza nastavnog procesa, kadra i nastavnih planova i programa u skolama.

2012 – U Spaniji, Italiji i Portugalu doslo je do sukoba policije i demonstranata tokom strajka miliona radnika u najvecem izazovu politici stednje od izbijanja duznicke krize 2009.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1601 – Mjestani sela Krtole na poluostrvu Lustica u Boki Kotorskoj zatrazili su od kotorskog biskupa Baronija da im dozvoli da praznike slave u iste dane s pravoslavnima.

1863 – Roden je belgijski hemicar Leo Bakeland, koji je postupkom kondenzacije formaldehida i fenola pronasao cvrstu plasticnu masu bakelit.

2007 – Visoki predstavnik medunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajcak optuzio je bosanske politicare za zastoj integrativnih procesa u toj zemlji.

2012 – U Rusiji je stupio na snagu novi zakon o izdaji zemlje, koji su opozicionari protumacili kao jos jedno sredstvo predsjednika Vladimira Putina kojim bi mogao da osujeti svoje kriticare. Dok je prethodni zakon opisivao veleizdaju kao spijunazu ili pomoc stranoj drzavi u narusavanju ruske spoljne bezbjednosti, u novi je ukljuceno i dobijanje finansijske pomoci i savjeta od inostranih drzava, kao i davanje informacija medunarodnim ili stranim organizacijama. Primjera radi, zakonom je predvidena kazna od osam godina zatvora zbog neovlascenog posjedovanja drzavne tajne, cak i u slucaju da nikome nije proslijedena.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Tunel Sozina opslužio 2,75 miliona vozila
    on 07/09/2024 at 16:24

    Tunel Sozina je od početka godine opslužio skoro 2,75 miliona vozila.

  • Ove godine preko 9.000 novozaposlenih
    on 07/09/2024 at 16:17

    U Crnoj Gori je na kraju avgusta bilo 32,6 hiljada nezaposlenih, tri odsto manje nego u julu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

  • Ubrzati izgradnju gasovoda kroz Crnu Goru
    on 07/09/2024 at 10:09

    Crna Gora i Italija su kroz istoriju snažno povezane, susjedski odnosi su na visokom nivou, međutim uvijek ima prostora da se ekonomska saradnja poboljša, a naš zajednički zadatak je da na tome radimo, stvarajući konekcije sa poslovnom zajednicom i investitorima, konstatovano je prilikom susreta ministra rudarstva, nafte i gasa Admira Šahmanovića i Andreine Marsela, ambasadorke Italije u Crnoj Gori.

  • Krvavac: Plate i penzije veće, cijene niže
    on 07/09/2024 at 09:11

    Implementacijom programa ES2 i limitiranjem cijena u trgovinama stvorili smo pretpostavke da građani imaju na raspolaganju veće plate i penzije i niže cijene, čime se unapređuje njihova kupovna moć, a čemu već svjedočimo kroz niže cijene preko 1000 artikala u marketima, poručio je član predsjedništva Pokreta Evropa sad Branko Krvavac.

  • Namirnice značajno pojeftinile
    on 07/09/2024 at 08:47

    Kilogram domaćeg sira pojeftinio je za oko 32 centa, litar jogurta za 30 centi, litar trajnog mlijeka u tetrapaku i svježeg mlijeka za 10 centi, stoni margarin je jeftiniji za 27 centi, kokošija pašteta za 33 centa, kilogram krompira za 10 centi, pasulja za 31 cent, tegla džema za oko 12 centi, pakovanje dječjih pelena od 40 komanda za 70 centi, abrazivno sredstvo sa čišćenje za 17 centi...

  • Od nagradnih i igara na sreću prihodovali 18 miliona eura
    on 07/09/2024 at 06:17

    Crna Gora je od nagradnih i igara na sreću u prvih sedam mjeseci po osnovu koncesionih naknada zaradila oko 18 miliona eura, što je preko 80 odsto veći prihod nego u istom periodu prošle godine. Samo u julu je prihodovala tri miliona i dvije stotine hiljada eura, kaže za Radio Crne Gore direktor Uprave za igre na sreću Spasoje Papić.

  • Parlament usvojio Evropu sad 2, srećna veća primanja svim građanima
    on 06/09/2024 at 22:16

    Premijer Milojko Spajić oglasio se na mrezi X nakon današnjeg glasanja u Parlamentu.

  • "Od oktobra veće sve plate, od januara penzije"
    on 06/09/2024 at 21:17

    Skupština Crne Gore je na večerašnjoj sjednici usvojila sve zakone potrebne za sprovođenje programa Evropa Sad! 2 po kome će od oktobra 2024. biti uvećane sve plate, a od januara 2025. i sve penzije", saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

  • Drobnjak: Penzije mogu biti samo veće; Vuković: U strategiji nije ono što je prethodno obećano
    on 06/09/2024 at 19:33

    Direktor Fonda PIO Vladimir Drobnjak kazao je da će penzije biti sigurne i da neće doći do njihovog smanjenja već da mogu biti samo veće. Miloš Vuković iz Fidelity consulting je istakao da ono što je navedeno u Fiskalnoj stategiji nije ono što je obećano građanima.

  • Građani različito o akciji, analitičari upozoravaju na kratkoročnost rješenja
    on 06/09/2024 at 18:51

    Počela je akcija "Limitirane cijene", u okviru koje je obuhvaćen 71 proizvod i više od 1.000 artikala. Građani različito gledaju na akciju, a naša ekipa posjetila je jedan od marketa i provjerila ima li razlike u cijenama. Istraživali smo i kakvi su dugoročni efekti ove akcije.