MEDENICA OCIJENILA

Arbitraza, kao alternativni nacin rjesavanja sporova, ima brojne prednosti zbog cega postoji potreba za njenom sirom primjenom u privrednim sporovima, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

“Vazno je istaci brojne prednosti arbitraze i potrebu za njenom sirom primjenom u privrednim sporovima jer samo tim putem se postize mirenje stranaka, ekonomicnost postupka pred sudovima i brzi put do pravosnazne sudske odluke”, kazala je Medenica u Privrednoj komori (PKCG), povodom Crnogorskog arbitraznog dana.

Ona je navela da ce sudska vlast uciniti dodatne napore kako bi doprinijela unaprijedenju poslovnog ambijenta kroz postizanje viseg stepena pravne sigurnosti.

“U okviru sudske vlasti snazno podrzavamo svaku promociju alternativnog nacina rjesavanja sporova kako bismo gradanima i svim preduzecima obezbijedili djelotvoran i efikasan pravosudni sistem”, saopstila je Medenica.

Prema njenim rijecima, vodenjem dijaloga sa predstavnicima udruzenja banaka razmataju mogucnost nacina za eliminisanje ili smanjenje odredenih nedostataka u praksi, koji su prepoznati kao prepreka ili u bliskoj buducnsoti mogu predstavljati prepreku za efikanost poslovanja bankarskog sektora.

“Imajuci u vidu da razvoj privatnog sektora u Crnoj Gori mora biti dodatno pojacan, uvjerena sam da u sudstvu imate neformalnog ali pouzdanog partnera koji ce uciniti sve sto je u njegovoj moci za puno postovanje principa vladavine prava”, porucila je Medenica.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubovic, ocijenio je da je blagovremenost u rjesavanju eventualnih sporova jedan od bitnih zahtjeva savremenog biznisa, pa sira primjena arbitraze doprinosi unapredenju poslovnog i investicionog ambijenta.

“PKCG je ustanovila Arbitrazni sud, kao nezavisnu i samostalnu instituciju, na osnovu Zakona o arbitrazi. Ovaj propis, uskladen sa modelom Komisije Ujedinjenih nacija za medunarodno trgovinsko pravo, Crnu Goru dodatno legitimise u medunarodnim okvirima kao zemlju sa sigurnom i efikasnom pravnom zastitom poslovanja i podstice privrednu saradnju sa stranim partnerima”, naveo je Golubovic.

PKCG je, kako je kazao, kroz osnivanje i rad stalnog Arbitraznog suda unijela novi kvalitet u domaci pravni sistem kroz vansudsko rjesavanje sporova.

“Korist od arbitraznog rjesavanja sporova imaju privrednici i drzava. Privrednici tako dolaze brzo i povoljno do odluke koju mogu da izvrse u zemlji i inostranstvu, dok drzava rasterecuje sudstvo, povecava njegovu efikasnost i jaca kredibilitet i prestiz nacionalne ekonomije sa aspekta privlacenja investicija”, ocijenio je Golubovic.

Crna Gora je, kako je dodao, posljednjih godina napravila znacajne iskorake u unaprijedenju pravne sigurnosti i kvalitetu zakonodavstva, cemu je znatno doprinijelo uvodenje javnog biljeznistva u domaci pravni sistem.

“Reformske aktivnosti sada treba usmjeriti na unapredenje efikasnosti pravosuda, kroz ubrzanje sudskih postupaka i smanjenje troskova, a narocito kroz jacanje kapaciteta za alternativno rjesavanje sporova”, rekao je Golubovic.

Privredna komora, kako je kazao, ulaze velike napore da ekonomski odnosi budu stimulisani i zasticeni efikasnim privrednim sudstvom, zbog cega ocekuje da ce privreda pozitivno reagovati na zakonsku reformu i siru priumjenu arbitraze.

“Adekvatna primjena arbitraze u praksi, zajedno sa sistemski vaznim zakonima kojima se ureduje parnicni postupak, izvrsenje i obezbjedenje, doprinosi brzem i efikasnijem poslovanju i inkorporira najvise evropske standarde u crnogorski pravni sistem”, dodao je Golubovic.

Generalni direktor Direktorata za gradansko zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde, Ibrahim Smailovic, kazao je da unapredenje primjene alternativnih vansudskih nacina rjesavanja sporova predstavlja jedan od prioriteta u reformi pravosuda.

,,Razvojem alternativnim nacinima rjesavanja sporova gradanima i preduzecima se omogucava da u sudski postupak mogu izabrati i druge postupke za rjesavanje sporova”, rekao je Smailovic.

Prema njegovim rijecima, arbitraza je pozeljan i efikasan vansudski nacin rjesavanja spornih odnosa izmedu strana, jer doprinosi odrzavanju dobrih poslovnih odnosa strana u sporu.

,,Arbitraza zasigurno predstavlja pozeljan nacin za rjesavanje odnosa, jer garantuje njihovo brzo, efikasno i strucno rjesavanje. To ce doprinijeti daljem jacanju povjerenja stranih investitora u Crnu Goru, rastu bruto domaceg proizvoda (BDP) i pozicioniranju Crne Gore u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju taj pokazatelj”, naveo je Smailovic.

Zakon o arbitrazi usvojen je 2015. godine i njime se na jedinstven nacin uredila ta vazna oblast. Predlagac zakona bilo je Ministarstvo pravde.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Beranski parlament danas skraćuje mandat
    on 20/09/2024 at 05:28

    Na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta biće kvoruma i većine koja će skratiti mandat Skupštine opštine Berane i time prekinuti višemjesečnu političku agoniju u ovom gradu, koja je dovela do kolapsa funkcionisanja opštinskih organa.

  • Knežević da ne miješa Islamsku zajednicu u rasprave sa koalicionim partnerima
    on 19/09/2024 at 19:49

    Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić reagovao je na izjavu lidera DNP-a Milana Kneževića, i zamolio ga da ne miješa tu vjersku zajednicu u raspravu sa svojim koalicionim partnerima.

  • "Zatvaranje poglavlja biće sljedeća velika vijest za Crnu Goru"
    on 19/09/2024 at 18:56

    Posvećenost Crne Gore u EU integracijama transformiše čitav proces proširenja zaključeno je tokom sastanka u Briselu predsjednika Vlade Milojka Spajića i generalnog direktora Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju, Herta Jana Kopmana.

  • Suočavanje s prošlošću i presude za ratne zločine ključni za put Crne Gore ka EU
    on 19/09/2024 at 18:46

    Bitni preduslovi za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji su i suočavanje s prošlošću i presude za ratne zločine, kazao je u intrevjuu za Televiziju Crne Gore glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc. Primjećuje političku volju da se svi odgovorni privedu pravdi, što je, kaže, pozitivna promjena u odnosu na prije pet godina, kada je posjetio Podgorici.

  • BS izlaskom sa sjednice Vlade, a ostankom u Vladi izvela performans
    on 19/09/2024 at 18:06

    Predsjednik Bošnjačkog demokratskog pokreta (BDP) Sead Šahman poručio je da su ministri iz reda BS-a napustili sjednicu, ali ne i Vladu, čime su izveli performans za narodne mase.

  • SAD podržavaju evropski put Crne Gore i dalje reforme
    on 19/09/2024 at 18:02

    SAD podržavaju evropski put Crne Gore i dalje reforme na putu ka punopravnom članstvu, a pozdravljena je puna usklađenost Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, zakčljučeno je na sastanku potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Ervina Ibrahimovića i direktorice Kancelarije za Zapadni Balkan u Birou za Evropu i Evroaziju Stejt dipartmenta Kolin Hajland.

  • "Razlozi napuštanja sjednice Vlade formalni i suštinski"
    on 19/09/2024 at 16:32

    Iz Albanskog foruma (AF) obavijestili su javnost da su razlozi za današnje napuštanje sjednice Vlade nakon odluke da se odobri zahtjev za gradnju spomenika mitropolitu Amfilohiju bili formalni i suštiniski.

  • "Crna Gora napravila značajne rezultate koji su za primjer svima"
    on 19/09/2024 at 16:25

    Premijer Milojko Spajić saopštio je da je Crna Gora napravila značajne rezultate koji su za primjer svima.

  • Upozorenje za SO Berane zbog neodržavanja sjednica
    on 19/09/2024 at 15:55

    Vlada danas je poslala upozorenje Skupštini opštine (SO) Berane zbog neodržavanja sjednica i nefunkcionalnosti organa i službi. Ta odluka je donijeta na elektronskoj sjednici Vlade.

  • "Crna Gora u EU 2028. godine, Reformska agenda naredne sedmice"
    on 19/09/2024 at 14:52

    Crna Gora je spremna da ispuni ciljeve iz Plana rasta i tako uspješno završi finalnu fazu pregovora i postane prva sljedeća članica Evropske unije, poručio je predsjednik Vlade Milojko Spajić nakon radnog ručka koji je za lidere Zapadnog Balkana organizovala predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.