KOPENHAGEN

Na javnom platou u Kopenhagenu izgradena je valovita povrsina koja predstavlja natkriveni parking za vise od 2.000 bicikala. Plato je osmislila danska arhitektonska kompanija COBE.

Javni park Karen Blixens Plads od 20.000 kvadratnih metara nalazi se u blizini univerziteta, na podrucju blizu grada. Ime je dobio po poznatoj danskoj autorki iz 19. vijeka stoljeca Karen Bliksen i jedan je od najvecih trgova u gradu.

Struktura podsjeca na betonske skoljke, a oblozena je rucno postavljenim plocicama u neutralnim bojama kako bi se podudarala sa spoljnjim izgledom okolnih zgrada.

Oponasajuci okolni valoviti teren, ova suplja betonska brda razbijaju monotoniju trga, a istovremeno vlasnicima bicikala omogucavaju da ne brinu hoce li oni pokisnuti. Stepenice koje se nalaze sa strana brda mogu se koristiti za publiku koja ce pratiti predavanja, koncerte i druge nastupe, a moze primiti 1.000 ljudi.

Parking najvise koriste studenti i zaposleni obliznjeg univerziteta, pise magazin Dezeen.

Danski glavni grad uz Amsterdam predstavlja jedan od gradova izuzetno pogodnih za ugodan zivot biciklista. Vise od 40 posto njegovog stanovnistva na posao putuje biciklom.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).

  • Svjetska banka prognozira usporavanje ekonomskog rasta u CG na 3,4 odsto
    on 17/10/2024 at 11:24

    Nakon tri godine snažnog rasta nakon pandemije očekuje se usporavanje ekonomskih aktivnosti, procjenjuju u Svjetskoj banci (SB). U ovoj godini prognoziraju usporavanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori na 3,4 odsto, saopštio je ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.

  • EPCG projektuje da će do 2028. cijena struje godišnje rasti šest odsto
    on 17/10/2024 at 10:04

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, datiranom u prvom dijelu ove godine, a koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

  • Izabran novi Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić
    on 17/10/2024 at 07:24

    Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je u svojstvu Skupštine EPCG-Željezara Nikšić izabrao novi sastav tog tijela kćerke-kompanije.

  • Danas predstavljanje izvještaja SB za Zapadni Balkan
    on 17/10/2024 at 06:33

    Svjetska banka (SB) predstaviće danas redovni ekonomski izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana.