JOVOVIĆ PORUČIO

Ove godine, više nego ikad, svaki gost će biti veoma značajan, zbog čega se treba potruditi da što više crnogorskih građana ljetuje u Crnoj Gori, a za potpuni oporavak crnogorskog turističkog sektora potrebne su dodatne mjere i podsticaji dugoročnog karaktera, jer će se kriza prouzrokovana koronavirusom osjećati i nakon stabilizacije zdravstvene situacije, smatra predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), Ranko Jovović.

“Ukoliko se pandemija brzo suzbije, oporavak će biti brži, pa možemo planirati i ugovarati aranžmane za narednu sezonu”, rekao je Jovović za Glasnik PKCG.

Kako je kazao, naš turizam zavisi od stranih gostiju, pa je izvjesno da će se posljedice osjećati sve dok se situacija u svijetu ne normalizuje.

“Kada se platežna moć stanovištva smanjuje, ljudi se prvo odriču putovanja, pa tok turističke sezone zavisi od zdravstvene, ali i ekonomske situacije”, rekao je Jovović.

On smatra da bi svaka procjena uticaja pandemije na crnogorski turizam bila paušalna, jer pad prometa u tom sektoru zavisi od dužine trajanja postojeće situacije.

Najveći izazov za privrednike biće kako da zadrže zaposlene i redovno im izmiruju zarade.

“Privrednicima je cilj da zadrže što više zaposlenih i da im obezbijede sigurna primanja. Međutim, to kod velikog broja, naročito malih i srednjih kompanija, nije moguće, usljed nedovoljne akumulacije sredstava”, kazao je Jovović.

On smatra da je to naročito izraženo jer se kriza izazvana pandemijom desila nakon zimskih mjeseci, kada je ekonomska aktivnost, inače, na niskom nivou ili je nema kod određenog broja kompanija, tako da su resursi uglavnom istrošeni da bi se tokom zime izmirivale obaveze.

Jovović je podsjetio da je poslovanje značajnog broja ugostitelja ove zime karakterisao niži nivo prometa nego prošle, usljed stupanja na snagu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

“Takođe, zimska turistička sezona u ski centrima nije bila na očekivanom nivou, pa se kriza izazvana pandemijom desila u najnepovoljnijem trenutku, kada je konačno ekonomska aktivnost trebalo da se povećava”, naveo je Jovović.

On je podsjetio da je Vlada donijela dva paketa mjera, kratkoročnog karaktera, kako bi se dijelom amortizovale posljedice prouzrokovane širenjem koronavirusa.

Odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, moratorijum na kredite i subvencije na zarade, veoma je važno za prevazilaženje prvog “udara” krize.

“Međutim, za potpuni oporavak turističkog sektora i vraćanje na stope rasta, potrebne su dodatne mjere i podsticaji, koji su dugoročnog karakreta, jer je izvjesno da će se kriza osjećati i nakon stabilizacije zdravstvene situacije”, rekao je Jovović.

On smatra da je neophodno jedinstvo i doprinos svih aktera u ekonomskom životu da posljedice po ekonomiju budu što manje.

“U skladu sa tim, lokalne uprave će imati važnu ulogu kroz oslobađanje dijela lokalnih obaveza koje turistički privredenici plaćaju. Prije svega mislim na porez na nepokretnost, doprinos turističkim organizacijama, takse na reklame i pristup putevima”, saopštio je Jovović.

On je podsjetio da su Hrvatska i Srbija u cilju očuvanja turističkih resursa pripremile kvalitetne mjere kada su u pitanju benefiti za ljetovanja njihovih građana u tim zemljama.

“Smatram da bi o sličnim aktivnostima trebalo razmisliti i kod nas. Međutim, činjenjica je da te zemlje imaju daleko više stanovnika od Crne Gore, pa će samim tim te mjere biti značajno produktivnije nego što bi bile kod nas”, rekao je Jovović.

On je dodao i da je situacija u hotelima kompanije Comp Commerc, čiji je osnivač i direktor, ozbiljna, kao i u većini kompanija koje se bave turizmom i ugostiteljstvom.

Kompanija je svoje objekte ustupila državi za karantin. Hoteli Lighthouse u Igalu i na Vučju bili su domaćini crnogorskim državljanima koji su došli iz inostranstva nakon početka pandemije.

Jovović je objasnio da je nakon isteka peroda inkubacije od 14 dana i odlaska građana, obavljena profesionalna deratizacija i dezinfekcija kompletnih objekata.

“Naše osoblje priprema objekte za normalan rad, sa nadom da ćemo što prije primiti prve goste. U hotelu Onogošt su i dalje smješteni zdravstveni radinici i mi im stojimo na raspolaganju sve dok oni budu iskazivali potrebu za tim”, saopštio je Jovović.

On smatra da će se, ukoliko se pandemija suzbije u neko skorije vrijeme, posljedice osjećati najmanje do proljeća, dok bi u suprotnom one mogle biti dugoročne.

“Ukoliko se pandemija brzo suzbije, oporavak će biti brži pa možemo planirati i ugovarati aranžmane za narednu sezone. U suprotnom, sve će biti neizvjesno da daljnjeg”, poručio je Jovović.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).

  • Svjetska banka prognozira usporavanje ekonomskog rasta u CG na 3,4 odsto
    on 17/10/2024 at 11:24

    Nakon tri godine snažnog rasta nakon pandemije očekuje se usporavanje ekonomskih aktivnosti, procjenjuju u Svjetskoj banci (SB). U ovoj godini prognoziraju usporavanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori na 3,4 odsto, saopštio je ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.

  • EPCG projektuje da će do 2028. cijena struje godišnje rasti šest odsto
    on 17/10/2024 at 10:04

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, datiranom u prvom dijelu ove godine, a koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

  • Izabran novi Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić
    on 17/10/2024 at 07:24

    Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je u svojstvu Skupštine EPCG-Željezara Nikšić izabrao novi sastav tog tijela kćerke-kompanije.

  • Danas predstavljanje izvještaja SB za Zapadni Balkan
    on 17/10/2024 at 06:33

    Svjetska banka (SB) predstaviće danas redovni ekonomski izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana.

  • Novac iz Plana rasta veliki podsticaj
    on 17/10/2024 at 06:22

    Uslovljenost isplate novca iz Plana rasta sprovođenjem reformi još veći je podsticaj Crnoj Gori da ispuni sve što je predvidjela reformskom agendom, ocjenjuju sagovornici dopisnika TVCG Ivana Mijanovića u Briselu.