NATO VJEZBA

Litvanija je domacin NATO vjezbe “Gvozdeni vuk” u kojoj ucestvuju vojnici iz 11 zemalja clanica vojne alijanse.

Cilj vjezbe, kojoj je prisustvovala i ekipa TVCG, je zajednicki rad trupa za planiranje i izvodenje ofanzivnih i odbrambenih operacija, ali i poruka saveznicima i potencijalnim agresorima da ce se napad na jednu clanicu smatrati napadom na cijelu Alijansu.

Na vojnom poligonu u blizini litvanskog grada Pabrada, koji je blizu tromede te balticke drzave, s Bjelorusijom i Rusijom, pocela je jedna od najvecih NATO vojnih vjezbi.

U vjezbi ucestvuje 4.000 litvanskih i NATO vojnika iz 11 zemalja Alijanse.

Simbolicno nazvana “Zeljezni Vuk” vjezba je dio odluke NATO-a da od 2017. poveca svoje prisustvo u Blatickim zemljama i Poljskoj kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini.

“NATO bataljon za pojacano prisustvo u Litvaniji pod vodstvom je Njemacke. Mi smo tu jer se Litvanija i sve Balticke drzave osjecaju ugrozeno. NATO trupe treniraju s litvanskim snagama, daju im podrsku i pomoc.To je znak buducim agresorima da ne dolaze u Litvaniju, ona je pod zastitom NATO-a i bicemo spremni da zajedno odgovorimo na bilo koji izazaov”, porucio je Karsten Aleksander, iz NATO EFP-a.

Jedan od norveskih vojnika, ucesnika vjezbe, kaze da pripreme trupa nijesu naporne i duge.

“Vjezbe traju dvije sedmice. Zajedno sa litvanskim vojnicima vjezbamo planiranje i izvodenje ofanzivnih i odbrambenih operacija. Svaki od vojnika zna tacno sta je njegov zadatak”, porucuje Tomas Kornes, komandat trupe iz Norveske.

Litvanija je od 2004. godine clanica NATO-a. Vjezbe sa NATO saveznicima su kazu u litvanskoj vojsci veliko iskustvo za njihove pripradnike.

“To je odlicna prilika za nase vojnike da povecaju spremnost i sposobnost. Ova zajednicka vjezbe sa vojnicima saveznica samo je dio benefita koje je nasa drzava dobila clanstvom u NATO-u”, istice Mindaugas Stepanovicus, pukovnik Pjesadijske brigade “Zeljezni vuk”.

U vjezbi ce biti korisceno vise od 1000 vojnih vozila.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).

  • Svjetska banka prognozira usporavanje ekonomskog rasta u CG na 3,4 odsto
    on 17/10/2024 at 11:24

    Nakon tri godine snažnog rasta nakon pandemije očekuje se usporavanje ekonomskih aktivnosti, procjenjuju u Svjetskoj banci (SB). U ovoj godini prognoziraju usporavanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori na 3,4 odsto, saopštio je ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.

  • EPCG projektuje da će do 2028. cijena struje godišnje rasti šest odsto
    on 17/10/2024 at 10:04

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, datiranom u prvom dijelu ove godine, a koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

  • Izabran novi Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić
    on 17/10/2024 at 07:24

    Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je u svojstvu Skupštine EPCG-Željezara Nikšić izabrao novi sastav tog tijela kćerke-kompanije.

  • Danas predstavljanje izvještaja SB za Zapadni Balkan
    on 17/10/2024 at 06:33

    Svjetska banka (SB) predstaviće danas redovni ekonomski izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana.

  • Novac iz Plana rasta veliki podsticaj
    on 17/10/2024 at 06:22

    Uslovljenost isplate novca iz Plana rasta sprovođenjem reformi još veći je podsticaj Crnoj Gori da ispuni sve što je predvidjela reformskom agendom, ocjenjuju sagovornici dopisnika TVCG Ivana Mijanovića u Briselu.