SVECANA AKADEMIJA

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta (POK) Igor Tomic kazao je da je ponosan na fenomen paraolimpizma u Crnoj Gori, na sportiste, rezultate i uradeno u prvih deset godina medunarodnog priznanja crnogorske krovne asocijacije sportova osoba sa invaliditetom.Tog dana, 22. novembra 2009. godine na generalnoj Skupstini u Kuala Lumpuru, POK postao je punopravni clan Medunarodnog paraolimpijskog komiteta. Tomic je, na svecanoj akademiji povodom deset godina od medunarodnog priznanja POK, kazao da je put bio nimalo lak, ali izazovan i ponekad trnovit.

“Kazu da je sreca veca, a tuga manja kad se podijeli sa nekim. Mi smo ponosni sto ste svi ovdje da dijelimo zadovoljstvo zbog 10 godina od medunarodnog priznanja POK. Put je bio nimalo lak, ali izazovan, ponekad trnovit, ali veliki motiv za sve nas. Ne bi se moglo doci do ovog nivoa Paraolimpijskog komiteta bez pomoci drzave, pomoci koju POK i danas osjeca od Ministarstva sporta i mladih i ministra Nikole Janovica”, rekao je Tomic.

On je naglasio da ne moze da zaboravi ni pomoc i podrsku predsjednika Evropskog paraolimpijskog komiteta Ratka Kovacica.

“Drago mi je da je i danas uz crnogorske paraolimpijce”, kazao je Tomic.

On je istakao i pomoc Crnogorskog olimpijskog komiteta i prvog sponzora Crnogorskog elekroprenosnog sistema.

Tomic je pozdravio predsjednike komiteta iz regiona, nacionalne sportske saveze, institucije osoba sa invaliditetom, celnike opstina iz kojih dolaze crnogorski aportisti.

“Ponosan sam na fenomen crnogorskog paraolimpijma u cijeloj drzavi. Roditeljima cu reci hvala na povjerenju. Zajedno smo vodili bitke i uzivali u nasim i vasim pobjedama. Nasi treneri, velika imena ne samo Crne Gore, vec i regiona, Evrope i svijeta, veliki ste pecat dali znanju i umijecu nase djece. Budite ponosni na to sto ste uradili”, rekao je Tomic.

On je naglasio da su paraolimpijci stvorili i napravili taj pokret – mudro, istrajno, cuteci i radeci.

“Zivite vase snove, cuvajte nam ovaj paraolimpijski, dobar je. Cuvajte ga zbog sve djece koja tek sada sanjaju svoje snove. Ovo je lijepa prica ne samo nas i vas, vec nase Crne Gore, ne samo u sportskom smislu, vec i u onom sto je tradicionalno njegovano u Crnoj Gori – ljudskom, solidarnom i humanom. Ovo je nasih tek prvih 10 godina, idemo dalje”, zakljucio je Tomic.

On je, u znak zahvalnosti na podrsci POK, urucio priznanje ministru sporta i mladih Nikoli Janovicu.

,,Priznanje ne dozivljavam samo kao nagradu za instituciju na cijem sam celu, vec kao potvrdu prijateljskog i partnerskog odnosa koje Ministarstvo sporta i mladih od formiranja ima sa POK. Posebno mi je zadovoljstvo sto sam u prilici da govorim na izuzetnom jubileju, 10 godina od prijema POK u svjetsku porodicu. Mogu da kazem da je podrska drzave, sada Ministarstva sporta i mladih, u finansijskom smislu desetostruko veca nego u godini kada je POK nastao, prije desetak godina”, kazao je Janovic.

On je naglasio da su celicna volja, istrajnost, upornost koji imaju crnogorski paraolimpijci mogu da budu putokaz svima za sva zanimanja kojima se bavimo.

,,Rezultati koji postizu su njihova zasluga, ali i njihovih porodica, strucnih timova, POK, a nama kao drzavi sluze na cast”, kazao je Janovic.

Priznanje je uruceno i prvom covjeku Evropskog paraolimpijskog komiteta. Ratku Kovacicu.

Kovacic je kazao da iza jubileja i proslave deset godina stoji veliki rad, navodeci da je sport najjaci alat za borbu protiv svih vrsta zavisnosti.

,,Cestitatm sportistima koji su u preteklom periodu postigli sjajne rezultate. Tek ste stupili na evropsku i svjetsku scenu, a ostvarujete vrhunske rezultate i osvajate medalje. Zelim vam da osvojite paraolimpijsku medalju i vjerujem da ce te to i ostvariti uskoro. Hvala na nagradi i priznanju. Zelim da istaknem veliki doprinos svih koji su znacajni za uspjehe, roditelje kao vaznu olugu u razvoju sportista, trenere, asistente, koji rade i doprinose da se ostvaruju vrata da se mlade osobe sa invaliditetom mogu baviti sportom”, kazao je Kovacic.

On je istakao da je Crna Gora ponosna na svoje paraolimpice i treba im pruzati sviju podrsku i pomoc.

“Cestitke na sjajnim uspjesima i radu, doprinosu i prijateljstvu. Zelim vam puno uspjeha u daljem radu. On je urucio priznanje Tomicu ispred EOK

Na akademiji je premijerno prikazan dokumentarni film Zivimo nase snove, poznatog crnogorskog reditelja Nikole Vukcevica, koji je podsjetio na pocetke POK, razvoj i najznacajnije rezultate crnogorskih paraolimpijaca

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).

  • Svjetska banka prognozira usporavanje ekonomskog rasta u CG na 3,4 odsto
    on 17/10/2024 at 11:24

    Nakon tri godine snažnog rasta nakon pandemije očekuje se usporavanje ekonomskih aktivnosti, procjenjuju u Svjetskoj banci (SB). U ovoj godini prognoziraju usporavanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori na 3,4 odsto, saopštio je ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.

  • EPCG projektuje da će do 2028. cijena struje godišnje rasti šest odsto
    on 17/10/2024 at 10:04

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, datiranom u prvom dijelu ove godine, a koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

  • Izabran novi Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić
    on 17/10/2024 at 07:24

    Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je u svojstvu Skupštine EPCG-Željezara Nikšić izabrao novi sastav tog tijela kćerke-kompanije.

  • Danas predstavljanje izvještaja SB za Zapadni Balkan
    on 17/10/2024 at 06:33

    Svjetska banka (SB) predstaviće danas redovni ekonomski izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana.

  • Novac iz Plana rasta veliki podsticaj
    on 17/10/2024 at 06:22

    Uslovljenost isplate novca iz Plana rasta sprovođenjem reformi još veći je podsticaj Crnoj Gori da ispuni sve što je predvidjela reformskom agendom, ocjenjuju sagovornici dopisnika TVCG Ivana Mijanovića u Briselu.