BOGDANOVIC – MEDELANI

Crna Gora i Suvereni Viteski Malteski Red bastine dobre i prijateljske odnose, kojima je posebno doprinijela intenzivna saradnja u oblasti kulture, saglasni su ministar kulture Aleksandar Bogdanovic i novoimenovani ambasador Suverenog Viteskog Malteskog Reda Dan Anibal Rosi di Medelanija.

Kako je saopsteno iz Ministarstva kulture tokom sastanka Bogdanovica i Medelanija bilo je vise rijeci o intenziviranju saradnje u oblasti zastite i ocuvanja pokretnih kulturnih dobara, medu kojima je, kako je navedeno, od posebnog znacaja Ikona bogorodice Filermose.

“Ministar Bogdanovic istakao je da Crna Gora i Suvereni Viteski Malteski Red bastine dobre i prijateljske odnose, kojima je posebno doprinijela intenzivna saradnja u oblasti kulture. U tom kontekstu, on je istakao da Crna Gora sa posebnom paznjom tretira pitanje zastite i ocuvanja Ikone bogorodice Filermose, koja predstavlja kulturno dobro od izuzetnog znacaja kako za Crnu Goru, tako i za siru evropsku javnost”, navodi se u saopstenju.

Bogdanovic je, kako se dodaje, naglasio i da Ministarstvo kulture daje punu podrsku buducoj realizaciji projekata koji ce tretirati zastitu, ali i adekvatnu prezentaciju Filermose, uvazavajuci njen panevropski znacaj, ali i potrebu ocuvanja koja mora biti uskladana sa savremenim konzervatorskim principima.

“Ambasador Medelani iskazao je zadovoljstvo time sto boravi u Crnoj Gori, naglasavajuci da upravo na kulturi dominantno pociva saradnja Crne Gore i Suverenog viteskog malteskog reda. On je kazao i kako podrzava realizacije projekata u cilju adekvatne prezentacije Filermose”, dodaje se u saopstenju.

Medelani je dodao da kulturu vidi i kao polje koje moze snazno doprinijeti integraciji osoba sa invaliditetom u drustvo.

“Tim povodom, ministar Bogdanovic je podsjetio da Ministarstvo kulture kroz Program zastite i ocuvanja kulturnih dobara koji se usvaja na godisnjem nivou, ali i kroz konkurse namijenjene nevladinom sektoru, daje mogucnost realizacije sirokog spektra projekata iz oblasti kulture, koji nerijetko tretiraju ranjive grupe i lica sa invaliditetom”, kazali su iz Ministarstva.

Sagovornici su saglasni da ce zajedno raditi na realizaciji projekata koji doprinose integrisanju osoba sa invaliditetom u savremene tokove kulture.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Manja inflacija, unutrašnja politička dešavanja predstavljaju rizik
    on 18/10/2024 at 05:34

    Svjetska banka (SB) saopštila je da će se ekonomski rast Crne Gore ove godine usporiti na 3,4%, u odnosu na 6,3% u 2023. godini, zbog slabije turističke sezone, potvrđujući svoju projekciju iz juna.

  • Mujović: Utvrđen tačan prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou
    on 17/10/2024 at 17:12

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.

  • Saveljić razriješili zbog neodgovornog upravljanja kompanijom
    on 17/10/2024 at 15:18

    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.

  • Predstavnici Vlade prvi put u fabrici mermera nakon više od 40 godina
    on 17/10/2024 at 14:36

    Maljat Stone AD u Danilovgradu, čuveni bivši Mermer - najstarije preduzeće u Crnoj Gori koje se bavi obradom mermera, prvi put su obišli predstavnici Vlade za 48 godina postojanja.

  • "Više od 30 novih projekata u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025."
    on 17/10/2024 at 14:17

    Više od 30 novih projekata biće u Predlogu kapitalnog budžeta za 2025. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za javne investicije, kojim predsjedava premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

  • Svjetska banka: Rast naredne godine 3,5 odsto
    on 17/10/2024 at 13:21

    Crnogorska ekonomija će naredne godine rasti 3,5 odsto, što je 0,7 procentnih poena više u odnosu na raniju prognozu, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke (SB).

  • Svjetska banka prognozira usporavanje ekonomskog rasta u CG na 3,4 odsto
    on 17/10/2024 at 11:24

    Nakon tri godine snažnog rasta nakon pandemije očekuje se usporavanje ekonomskih aktivnosti, procjenjuju u Svjetskoj banci (SB). U ovoj godini prognoziraju usporavanje ekonomskog rasta u Crnoj Gori na 3,4 odsto, saopštio je ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.

  • EPCG projektuje da će do 2028. cijena struje godišnje rasti šest odsto
    on 17/10/2024 at 10:04

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, datiranom u prvom dijelu ove godine, a koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

  • Izabran novi Odbor direktora EPCG-Željezara Nikšić
    on 17/10/2024 at 07:24

    Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je u svojstvu Skupštine EPCG-Željezara Nikšić izabrao novi sastav tog tijela kćerke-kompanije.

  • Danas predstavljanje izvještaja SB za Zapadni Balkan
    on 17/10/2024 at 06:33

    Svjetska banka (SB) predstaviće danas redovni ekonomski izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana.