Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 1608. roden je engleski pisac Dzon Milton, koji se smatra najvecim engleskim pjesnikom uz Sekspira. Pristalica Olivera Kromvela i gradanske revolucije, postao je 1649. sekretar za latinski u Kromvelovoj vladi i poceo da pise politicke, religiozne i filozofske pamflete. Svoja najbolja djela napisao je u vrijeme restauracije slijep, siromasan i razocaran u politiku i drustvo. Poznata djela: “Izgubljeni raj”, “Ponovo zadobijeni raj”, “Samson borac”.

1904 – U Briselu i na Cetinju potpisana je trgovinska nagodba izmedu Crne Gore i Belgije. Clan 1. te nagodbe garantovao je da podanici i roba obje drzave uzajamno uzivaju prava najvise povlascene zemlje u pogledu trgovine, pomorstva i carina.

1910 – Umro je srpski pisac Laza Kostic, koji je u poeziju unio nove i smjele oblike i obogatio srpski knjizevni jezik novim izrazima. Bio je zacetnik srpske avangardne lirike, a nekoliko njegovih pjesama spada u najbolja ostvarenja srpskog romantizma. Izvjestavao je za njemacke novine sa crnogorsko-turskog fronta 1877/78. i 1885, kada je izvjesno vrijeme bio i urednik “Glasa Crnogorca”. Na Cetinju je napisao i dramu “Gordana”. Poznata djela: pjesma “Santa Maria della Salute” i drame “Maksim Crnojevic” i “Pera Segedinac”.

1985 – Generalna skupstina UN jednoglasno je prihvatila rezoluciju kojom se svi akti terorizma osuduju kao kriminal.

1990 – U Crnoj Gori su, poslije vise decenija jednopartijskog sistema, organizovani prvi visestranacki izbori. Izbori su bili raspisani za predsjednika Crne Gore, crnogorski parlament i opstinske skupstine. Na izborima su ucestvovali Savez komunista Crne Gore, Savez reformskih snaga Jugoslavije za Crnu Goru i Narodna stranka.

1990 – Na prvim visestranackim izborima u Srbiji nakon 45 godina vladavine komunista, pobijedila je Socijalisticka partija Srbije (bivsi komunisti), a za predsjednika Srbije izabran je lider te partije Slobodan Milosevic.

1994 – Partija “Sin fejn”, politicko krilo Irske republikanske armije, prvi put je poslije vise od 70 godina otpocela mirovne razgovore s britanskom vladom.

2007 – U bolnici “Danilo I” na Cetinju otvoreno je Odjeljenje za humanu reprodukciju, jedino odjeljenje za vantjelesnu oplodnju u javnom zdravstvu u Crnoj Gori. Autorka tog projekta je dr Tatjana Motrenko Simic, istovremeno i nacelnica odjeljenja, dok je veliku pomoc, posebno u edukaciji kadra, pruzio prof. dr Luka Denaroli iz Bolonje, jedan od najpoznatijih evropskih strucnjaka u oblasti humane reprodukcije i embriologije.

2008 – Na Kosovu je pocelo rasporedivanje pripadnika policijske i pravosudne misije EU, takozvanog Euleksa, koji je od UNMIK-a preuzeo odgovornost u oblasti policije, pravosuda i carina.

2009 – Crnogorski premijer Milo Dukanovic predao je evropskom komesaru za prosirenje Oliju Renu odgovore Vlade na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, sastavljene u dvanaest knjiga na 4.433 strane.

2009 – Na prijemu, koji je hrvatski predsjednik Stjepan Mesic prije odlaska s te funkcije uprilicio za crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovica, konstatovano je da Crna Gora i Hrvatska nemaju otvorenih pitanja i predstavljaju primjer dobre saradnje u regionu. Mesic je istakao da izmedu Crne Gore i Hrvatske nema otvorenih pitanja ili problema koji bi predstavljali prepreku daljem razvoju medudrzavnih odnosa.

2010 – U 86. godini umro je legendarni dzez saksofonista Dzejms Mudi, koji je snimio vise od pedeset solo albuma i svirao s poznatim dzez muzicarima Dizijem Gilespijem, Kvinsijem Dzonsom i Lajonelom Hamptonom.

2011 – Lideri zemalja Evropske unije odlucili su na samitu u Briselu da pregovori s Crnom Gorom o njenom clanstvu u Uniji zapocnu u junu 2012. Evropska komisija dobila je zadatak da odmah pocne s pripremnim poslovima neophodnim za pregovore, a Crna Gora da nastavi da ostvaruje rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Odredena su i kljucna pregovaracka poglavlja 23 i 24 o pravosudu i unutrasnjim poslovima. Uz cestitke gradanima zbog odluke Savjeta Evrope, premijer Igor Luksic i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapic slozili su se u ocjeni da je Crna Gora za pet godina prosla put koji ni jedna zemlja nije tako brzo prosla. Komentarisuci to sto pregovore treba poceti najtezim pitanjima – korupcijom i organizovanim kriminalom, Krivokapic je kazao da je u poratnim drustvima to najveci izazov, te da ce nas to pitanje, kako je rekao, cekati i kad budemo u Evropskoj uniji. Briselsku odluku da pregovori s Crnom Gorom pocnu u junu 2012, predsjednik Nacionalnog savjeta za evropske integracije, lider PZP-a Nebojsa Medojevic ocijenio je kao priliku da crnogorsko drustvo pokaze na djelu da je spremno i sposobno za transformaciju u skladu sa standardima Evropske unije, a izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin da Crna Gora time postaje predvodnik za sve susjedne zemlje koje su u ranim fazama evropskih integracija, te da su pregovori Crne Gore i Evropske unije jos jedna, kako je rekao, pobjeda Zapadnog Balkana.

2011 – Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic i premijerka Jadranka Kosor potpisali su na briselskom samitu lidera EU ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji. Ugovorom je bilo predvideno da hrvatska drzava od cetiri miliona i trista hiljada stanovnika u junu 2013. postane 28. clanica Evropske unije. Pregovore je pocela 2005. i otada do potpisivanja ugovora suocavala se s problemima korupcije i sporog napretka u rjesavanju ratnog nasljeda iz 90-ih, da bi u posljednje tri godine sprovela korjenite demokratske i ekonomske reforme kojima je uvjerila Evropsku uniju da je spremna da bude dio saveza evropskih zemalja. Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompij kazao je na ceremoniji potpisivanja ugovora s Hrvatskom da je ,,Hrvatska pionir, i na ocigledan nacin demonstrira da buducnost Zapadnog Balkana kao cjeline lezi u Evropskoj uniji, te da Unija ostaje posvecena toj perspektivi”. Na istom samitu Srbija nije dobila status kandidata za clanstvo zbog, kako je obrazlozeno, slabog napretka u odnosima s Kosovom. Potpredsjednik srpske Vlade Bozidar Delic, zaduzen za evropske integracije, podnio je zbog toga pismenu ostavku.

2012 – Pobjedom nad ,,Primorcem” iz Kotora 7:6, vaterpolo klub ,,Jadran” iz Herceg Novog osvojio je pobjednicki pehar i cetvrti put osvojio Kup Crne Gore.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1613 – Mletacki Senat donio je dekret o davanju carinskih povlastica Perastanima, ne samo na Primorju vec i u svim mletackim gradovima.

1886 – Roden je americki pronalazac Klarens Birdsej, poznat po pronalasku dubokog zamrzavanja kao nacina za odrzavanje namirnica. Pretpostavlja se da je za svoj pronalazak koristio iskustvo domorodaca s Aljaske.

1917 – Turske trupe predale su Britancima u Prvom svjetskom ratu Jerusalim, koji je pod truskom dominacijom bio od 1517.

1992 – Postujuci sankcije UN protiv SR Jugoslavije Svjetska fudbalska federacija zabranila je jugoslovenskoj reprezentaciji da ucestvuje u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo u Sjedinjenim Americkim Drzavama 1994.

2012– Snijezna oluja usmrtila je najmanje sest osoba i izazvala haos u saobracaju sirom Balkana.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Bajden: Postoji mogućnost da se na neko vrijeme okonča sukob Izraela i Irana
    on 18/10/2024 at 21:51

    Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je danas da postoji mogućnost da se situacija sa Izraelom i Iranom rješava na način koji bi potencijalno mogao da okonča njihov konflikt.

  • Mask: Bajden nije glavni, on je marioneta koja ima svog gospodara
    on 18/10/2024 at 21:28

    Sadašnji predsjednik Amerike Džozef Bajden i potpredsjednica SAD Kamala Haris nisu osobe koje odlučuju i donose odluke, smatra milijarder i vlasnik društvene mreže „Iks“ Ilon Mask.

  • U Rusiju stiglo 1.500 vojnika iz Sjeverne Koreje
    on 18/10/2024 at 21:17

    U Rusiju je stiglo 1.500 vojnika iz Sjeverne Koreje, saopštila je danas južnokorejka bezbjednosna agencija, nakon čega je predsjednik Južne Koreje Jun Suk Jel sazvao hitan bezbjednosni sastanak i rekao da međunarodna zajednica mora da odgovori "svim raspoloživim sredstvima“.

  • "Republika Srpska u BRIKS-u vidi svoju priliku"
    on 18/10/2024 at 21:07

    Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je danas izjavio da RS u BRIKS-u "vidi svoju priliku" jer je to "veoma moćna organizacija koja raste i predstavlja budućnost".

  • Cijela Kuba ostala bez struje nakon kvara elektrane
    on 18/10/2024 at 21:00

    Kuba je danas doživjela nestanak struje u cijeloj zemlji nakon što je otkazala glavna elektrana na ostrvu, što je dovelo do kolapsa električne mreže u ovoj zemlji, saopštilo je ministarstvo energetike, piše AFP.

  • "Naše ruke, diplome i biografije su čiste"
    on 18/10/2024 at 20:40

    Nakon što je DPS priznao da je u Podgorici sprovodio organizovanu akciju zatrpavanja smećem i da je puštao pacove oko kontejnera, te da stoji iza Anagastuma i drugih lažnih naloga sa kojih se crtaju mete i udara na porodice, na njihov niz besmislenih pitanja kojima pokušavaju zataškati sopstvena nepočinstva odgovorićemo vrlo jednostavno — naše ruke, diplome i biografije su čiste, za razliku od vas i vaših funkcionera, navodi se u reagovanju Opštinskog odbora Demokrate Nikšić.

  • "Zelenski nije smio dozvoliti početak rata, djelimično je odgovoran"
    on 18/10/2024 at 20:03

    Bivši predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi Ukrajina trebalo da ustupi dio svoje teritorije Rusiji kako bi se okončao rat.

  • Sud u Rimu osujetio smještanje migranata u migrantske centre u Albaniji
    on 18/10/2024 at 19:47

    Sud u Italiji je večeras osujetio pokušaj desničarske vlade te zemlje da 12 migranata drži zatvorenim u novootvorenim centrima za migrante u Albaniji, ukazujući na ključnu prepreku za planove vlasti da neke od svojih azilantskih procedura prebaci na tu balkansku zemlju.

  • Telefon više nije dobrodošao u učionice
    on 18/10/2024 at 19:27

    Škole širom svijeta uvode zabranu upotrebe mobilnih telefona. Na to se ugledalo i naše Ministarstvo prosvjete, pa je svim školama uputilo inicijativu o djelimičnoj zabrani, koja je naišla na pozitivan odgovor. Za nepoštovanje mjera planirane su stroge kazne.

  • Promjenljivo, povremeno slaba kiša, do 25 stepeni
    on 18/10/2024 at 19:20

    Na sjeveru Crne Gore umjereno do pretežno oblačno, s uslovima za slabu kišu povremeno. Vjetar slab, uglavnom istočni. Temperatura do 22 stepena.

  • Komisija za žalbe poništila Krapovićevo rješenje o prestanku aktivne službe generala Lazarevića
    on 19/10/2024 at 08:53

    Komisija za žalbe Vlade Crne Gore poništila je rješenje ministra odbrane Dragana Krapovića, doneseno 3. septembra, kojim je prekinuo aktivnu službu u Vojsci CG generala Zorana Lazarevića zaključno sa narednim danom – 4. septembrom 2024.

  • Šahman: Mladi trebaju biti aktivni učesnici u procesu donošenja odluka
    on 19/10/2024 at 08:32

    Predsjednik Bošnjačkog demokratskog pokreta (BDP) Sead Šahman sastao se sa 25 mladih političara iz Narodne stranke Austrije (ÖVP) koja je članica Evropske narodne partije (EPP), a čiji je predsjednik aktuelni kancelar te zemlje Karl Nehammer.

  • Poslije godinu izborna reforma opet na dnevnom redu
    on 19/10/2024 at 06:51

    Nakon skoro godinu dana zastoja u radu, Odbor za izbornu reformu otpočeo je usaglašavanje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopštio je Radiju Crne Gore član tog skupštinskog tijela iz reda Demokrataske Crne Gore, Nikola Rovčanin.

  • Spajić na poziv Orbana ide u Budimpeštu
    on 19/10/2024 at 06:37

    Premijer Milojko Spajić će, na poziv predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, boraviti u radnoj posjeti Budimpešti, 23. i 24. oktobra, objavljeno je na sajtu Vlade.

  • Mujović tužio Nikolića i DPS za klevetu
    on 19/10/2024 at 06:20

    Ministar energetike i nosilac liste PES-Demokrate na lokalnim izborima u Podgorici, Saša Mujović, tužio je portparola Demokratske partije socijalista, Miloša Nikolića i DPS zbog klevete, saznaje Portal RTCG.

  • Država da maksimalno zaštiti zdravlje građana
    on 18/10/2024 at 18:51

    Trovanje lučkih radnika u Baru je alarmantno, i institucije su morale ozbiljnije reagovati, rečeno je u emisiji "Okvir" večeras na TVCG. Poručeno je da država mora graditi kapacitete da adekvatno odgovori na ove pojave i maksimalno zaštiti zdravlje građana. Tema emisije je otkad su građani izloženi teškim metalima i zašto se ćutalo.

  • NATO da pažnju usmjeri na Zapadni Balkan
    on 18/10/2024 at 18:46

    Posebna pažnja NATO - a trebalo bi da bude usmjerena ka regionu Zapadnog Balkana, poručio je ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović, koji učestvuje na sastanku šefova odbrane država članica Alijanse. Da u regionu ima bezbjednosnih izazova, poručio je prvi čovjek Saveza, Mark Rute. Posebno je zabrinut zbog secesionističkih tenzija u Bosni i Hercegovini.

  • Krapović: NATO i EU da ostanu fokusirani na region
    on 18/10/2024 at 16:26

    NATO i Evropska unija (EU) treba da treba da ostanu fokusirani na Zapadni Balkan, ocijenio je ministar odbrane Dragan Krapović, navodeći da je to strateški važan region za Evropu i Alijansu.

  • Administrativni odbor predložio kandidate za novi sastav DIK-a
    on 18/10/2024 at 15:53

    Skupštinski Administrativni izbor je, sa osam glasova “za” i jednim uzdržanim, utvrdio predlog kandidata za članove Državne izborne komisije (DIK) i njihove zamjenike.

  • Poslanici SNP-a sa predstavnicima ambasade SAD: Stimulisati ostanak mladih
    on 18/10/2024 at 15:37

    Neophodno je strateški pristupiti rješavanju problema odliva stanovništva, s akcentom na mlade i kvalifikovane kadrove, ocijenjeno je na sastanku poslanika SNP-a Slađane Kaluđerović i Bogdana Božovića i predstavnika američke ambasade.

  • Prognozira se teška budućnost za svjetsku privredu
    on 19/10/2024 at 08:17

    Nove prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) signaliziraju tešku budućnost za svjetsku privredu, obilježenu slabašnim rastom, eskalacijom trgovinskih napetosti i velikom zaduženošću, upozorila je direktorica Kristalina Georgieva.

  • Kordić: Turkish airlines je veoma važan za Crnu Goru
    on 19/10/2024 at 08:00

    Treba povećati broj letova mimo sezone, odnosno pojačati saradnju, posebno kada je u pitanju tržište Azije gdje postoji zajednički interes regiona., SAOPŠTENO JE NA SASTAANKU MinistarkE turizma SimonidE Kordić se sa generalnim direktorom predstavništva Turkish airlines-a u Crnoj Gori Mutalipom Ilhanom.

  • Aerodromi do 13. oktobra opslužili više od 2 i po miliona putnika
    on 18/10/2024 at 19:06

    Crnogorski aerodromi do 13. oktobra opslužili su više od dva i po miliona putnika, saopštio je u intervjuu za Dnevnik izvršni direktor Aerodroma, Roko Tolić. Kada je u pitanju odluka o davanju aerodroma pod koncesiju, Tolić je kazao da bi to trebalo učiniti samo u slučaju dobre ponude. U suprotnom, neophodno je osloniti se na sopstvene snage.

  • Trećina građana Crne Gore u kreditima
    on 18/10/2024 at 18:55

    Trećina građana Crne Gore je u kreditima i njihov ukupni dug prema bankama je gotovo dvije milijarde eura. Najčešće se, kažu u Centralnoj banci Crne Gore, traže stambeni krediti, a oko osam odsto čine refinansirajući. Građani kažu da se ne može preživjeti bez kredita, dok savjetnici za finansije pozivaju na oprez.

  • Saradnja regulatora i banaka od velikog značaja za očuvanje finansijske stabilnosti
    on 18/10/2024 at 14:26

    Kontinuirana saradnja između regulatora i banaka od velikog je značaja za dalje snaženje otpornosti bankarskog sistema i očuvanje finansijske stabilnosti, kao i za podršku strateškim razvojnim projektima u zemlji, zaključak je današnjeg sastanka predstavnika Centralne banke Crne Gore (CBCG) sa delegacijom Crnogorske komercijalne banke (CKB).

  • Ministarstvo finansija radi na stvaranju fiskalne rezerve za narednu godinu
    on 18/10/2024 at 14:17

    Vlada Crne Gore, na prijedlog Ministarstva finansija, dogovorila je kreditne aranžmane sa Svjetskom bankom, u iznosu od 80 miliona eura, Francuskom razvojnom agencijom (AFD) i OPEC Fondom za međunarodni razvoj od po 50 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

  • "U septembru najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina"
    on 18/10/2024 at 12:25

    U septembru je zabilježen pad ukupne godišnje stope inflacije na 1 odsto što je najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i minister ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

  • Danas počinje isplata penzija
    on 18/10/2024 at 09:25

    Isplata septembarskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  • U Kotoru 2,68 hiljada gostiju
    on 18/10/2024 at 08:26

    Na kotorskoj rivijeri odmara 2,68 hiljada gostiju, pokazuju podaci lokalne Turističke organizacije (TO).

  • Inflacija u eurozoni u septembru 1,7 odsto
    on 18/10/2024 at 08:15

    Inflacija u eurozoni iznosila je u septembru 1,7 odsto, objavio je Eurostat u četvrtak, blago snizivši početnu procjenu.