NATO VJEZBA U TUZLI

Civilna NATO vjezba upravljanja posljedicama vanrednih situacija demonstracija je istinske vrijednosti mreze partnera Alijanse, ocijenjeno je na danasnjem otvaranju vjezbe u Tuzli.

Vjezbu “Bosna i Hercegovina 2017” organizuju Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine (BiH) i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), koji je glavni mehanizam NATO-a za pruzanje pomoci u evroatlantskom podrucju.

U vjezbi ucestvuje 1.200 ljudi iz vise od 34 saveznicke i partnerske zemlje, ukljucujuci i tim iz Crne Gore.

Vjezba ce trajati do 29. septembra, a danas je demonstrirano kako reagovati u dvije incidentne situacije – hemijskom incidentu i saobracajnoj nezgodi.

Novinar agencije MINA iz Tuzle prenosi da je u prvoj vjezbi, predstavljen specijalni robot koji se, u slucaju hemijskog incidenta, salje na lice mjesta po uzorke, nakon cega na teren izlaze spasioci sa adekvatnom opremom, dok se u blizini nalazi i mobilna laboratorija.

Pokazano je i kako timovi, u slucaju saobracajne nezgode sa pet povrijedenih, reaguju i spasavaju iz auta zrtve, pruzaju medicinsku pomoc i evakuisu ih helikopterom.

Voda crnogorskog tima, Milan Radovic, kazao je crnogorskim novinarima u Tuzli da im je cast da prvi put, nakon uclanjenja Crne Gore u NATO, ucestvuju u jednom ovakvom dogadaju.

,,To je ujedno velika obaveza pred ovim momcima, da se pokaze da smo spremni i da mozemo ispunjavati sve standarde koje NATO od nas trazi. Ovo je jos jedna prilika da provjerimo i svoje kapacitete, nasu interoperabilnost, da se ukljucimo u rad sa drugim timovima na terenu”, kazao je on.

Prema rijecima Radovica, Crna Gora u vjezbi ucestvuje sa dva tima – jedan je tim za spasavanje sa upotrebom camaca, odnosno spasavanje na vodi, a drugi je tim za CBRN.

,,Ovo je odlicna prilika da uvjezbavamo ove timove. Timovi su obuceni, sertifikovani i ovo je jos jedna prilika da oni svojim prakticnim radom na terenu pokazu svoju spremnost za eventualno djelovanje u vanrednim situacijama u realnim okolnostima”, porucio je Radovic.

Asistent generalnog sekretara NATO-a, Sorin Dukaru /Sorin Ducaru/, kazao je, na zajednickoj konferenciji za novinare sa ministrom bezbjednosti BiH, Draganom Mekticem, da su razmjere ove, 17. vjezbe EADRCC-a, impresivne.

,,Ovo demonstrira istinsku prakticnu vrijednost naseg partnerstva. Partnerska mreza je jako vazna za NATO i ova vjezba je konkretan nacin za unaprjedenje saradnje izmedu Alijanse i njenih partnera”, kazao je on.

Dukaru je porucio da su u vanrednoj situaciji vrijeme i efikasna organizacija najbitniji.

On je ocijenio da vjezba pomaze u pravim vanrednim situacijama, sto spasava ljudske zivote.

Dukaru je podsjetio da je EARDCC tokom proteklih nekoliko godina primao pozive za pomoc za vanredne situacije u regionu, u Albaniji, Crnoj Gori.

,,Zemlje koje rade zajedno da odgovore na izazov – to je ono sto NATO predstavlja”, porucio je Dukaru.

On je ocijenio da nikad ne treba uzeti zdravo za gotovo bezbjednost. ,,Istorija nas uci tome. I ova zemlja je imala takva iskustva, 2014. smo imali poslednje takvo nemilo podsjecanje u poplavama i solidarnost NATO i partnera je bila pokazana na djelu ovdje u BiH”.

,,Vjezbacemo narednih dana siroku lepezu spasavanja, reagovanja na vanredne situacije. Ovo povecava mogucnost za svaku zemlju da bolje saraduje sa drugima. Ovo je prilika da se u realnim uslovima isprobaju neke nove tehnologije, novi koncepti”, rekao je Dukaru.

Kako je kazao, nijedna organizacija ili zemlja ne moze biti tako dobro pripremljena niti efikasna u vanrednoj situaciji kao kad svi zajedno reaguju.

Dukaru je, odgovarajuci na pitanja novinara, rekao da je BiH vazan partner NATO-a.

,,Sto se tice BiH i NATO-a, NATO cijeni BiH kao partnera, imamo uvazavanje za neke od osnovnih ciljeva BiH. Kad se ispune uslovi i kad reforme osposobe bezbjednosni sektor, spremni smo da izgradujemo partnerstvo sa BiH i dalje ga osnazujemo i ispunimo ciljeve, cak i clanstvo u NATO kad se ispune svi ciljevi”, rekao je on.

Upitan kako je doslo do saradnje sa Bjelorusijom, koja ucestvuje u vjezbi kao partner, imajuci u vidu desavanja u baltickom regionu, Dukaru je kazao da je vjezba siroko otvorena za sve partnere NATO-a iz evroatlantske zajednice i sire, podsjecajuci da u vjezbi ucestvuje i Pakistan.

,,Imamo samo jednu zemlju koja nije ukljucena u vjezbu – dok traje politicki dijalog, prakticna saradnja sa Rusijom je zaustavljena. Nastavljamo svejedno politicki dijalog sa Rusijom, a za druge zemlje iz partnerstva vjezba je otvorena i zahvalni smo svim ucenicima koji doprinose vjezbi”, kazao je on.

Mektic je porucio da vjezba ima neprocjenjivu vrijednost za samu BiH, ali i za region i sve zemlje koje ucestvuju u vjezbi.

,,Da se na odreden nacin provjere, da ovdje u BiH naucimo odredene lekcije u svrhu spasavanja ljudskih zivota i imovine i otklanjanja posledica katastrofa”, kazao je on.

Mektic je rekao da sa NATO-om skoro godinu radi na pripremi i organizaciji ove vjezbe.

,,Ovdje su zaista nova iskustva, dostignuca, i u tehnoloskom smislu, i u obucenosti osoblja za sprjecavanje posledica ovih katastrofa i posebno nama u BiH ovo treba da znaci da bukvalno kao drustvo i drzava dajemo jedan apsolutno veci znacaj ovoj komponenti”, kazao je Mektic.

Prema njegovim rijecima, vjezba znaci da se u saradnji vise od 34 zemlje moze zajednicki raditi, jedni drugima pomagati i da prakticno posledice katastrofa, bez obzira na to kakve bile, mogu svoditi na minimalni nivo.

Kako je objasnjeno, vjezba se sastoji iz teorijskog dijela, tokom kog timovi razgovaraju sa strucnjacima, i prakticnog, koji ce se desavati na vise lokacija, i obuhvatice i nocne vjezbe.

Cilj vjezbi je, kako je poruceno, da timovi uspiju da odgovore na zadatke, saraduju sa drugim timovima, kao i da se kucama vrate bezbjedni.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Tunel Sozina opslužio 2,75 miliona vozila
    on 07/09/2024 at 16:24

    Tunel Sozina je od početka godine opslužio skoro 2,75 miliona vozila.

  • Ove godine preko 9.000 novozaposlenih
    on 07/09/2024 at 16:17

    U Crnoj Gori je na kraju avgusta bilo 32,6 hiljada nezaposlenih, tri odsto manje nego u julu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

  • Ubrzati izgradnju gasovoda kroz Crnu Goru
    on 07/09/2024 at 10:09

    Crna Gora i Italija su kroz istoriju snažno povezane, susjedski odnosi su na visokom nivou, međutim uvijek ima prostora da se ekonomska saradnja poboljša, a naš zajednički zadatak je da na tome radimo, stvarajući konekcije sa poslovnom zajednicom i investitorima, konstatovano je prilikom susreta ministra rudarstva, nafte i gasa Admira Šahmanovića i Andreine Marsela, ambasadorke Italije u Crnoj Gori.

  • Krvavac: Plate i penzije veće, cijene niže
    on 07/09/2024 at 09:11

    Implementacijom programa ES2 i limitiranjem cijena u trgovinama stvorili smo pretpostavke da građani imaju na raspolaganju veće plate i penzije i niže cijene, čime se unapređuje njihova kupovna moć, a čemu već svjedočimo kroz niže cijene preko 1000 artikala u marketima, poručio je član predsjedništva Pokreta Evropa sad Branko Krvavac.

  • Namirnice značajno pojeftinile
    on 07/09/2024 at 08:47

    Kilogram domaćeg sira pojeftinio je za oko 32 centa, litar jogurta za 30 centi, litar trajnog mlijeka u tetrapaku i svježeg mlijeka za 10 centi, stoni margarin je jeftiniji za 27 centi, kokošija pašteta za 33 centa, kilogram krompira za 10 centi, pasulja za 31 cent, tegla džema za oko 12 centi, pakovanje dječjih pelena od 40 komanda za 70 centi, abrazivno sredstvo sa čišćenje za 17 centi...

  • Od nagradnih i igara na sreću prihodovali 18 miliona eura
    on 07/09/2024 at 06:17

    Crna Gora je od nagradnih i igara na sreću u prvih sedam mjeseci po osnovu koncesionih naknada zaradila oko 18 miliona eura, što je preko 80 odsto veći prihod nego u istom periodu prošle godine. Samo u julu je prihodovala tri miliona i dvije stotine hiljada eura, kaže za Radio Crne Gore direktor Uprave za igre na sreću Spasoje Papić.

  • Parlament usvojio Evropu sad 2, srećna veća primanja svim građanima
    on 06/09/2024 at 22:16

    Premijer Milojko Spajić oglasio se na mrezi X nakon današnjeg glasanja u Parlamentu.

  • "Od oktobra veće sve plate, od januara penzije"
    on 06/09/2024 at 21:17

    Skupština Crne Gore je na večerašnjoj sjednici usvojila sve zakone potrebne za sprovođenje programa Evropa Sad! 2 po kome će od oktobra 2024. biti uvećane sve plate, a od januara 2025. i sve penzije", saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

  • Drobnjak: Penzije mogu biti samo veće; Vuković: U strategiji nije ono što je prethodno obećano
    on 06/09/2024 at 19:33

    Direktor Fonda PIO Vladimir Drobnjak kazao je da će penzije biti sigurne i da neće doći do njihovog smanjenja već da mogu biti samo veće. Miloš Vuković iz Fidelity consulting je istakao da ono što je navedeno u Fiskalnoj stategiji nije ono što je obećano građanima.

  • Građani različito o akciji, analitičari upozoravaju na kratkoročnost rješenja
    on 06/09/2024 at 18:51

    Počela je akcija "Limitirane cijene", u okviru koje je obuhvaćen 71 proizvod i više od 1.000 artikala. Građani različito gledaju na akciju, a naša ekipa posjetila je jedan od marketa i provjerila ima li razlike u cijenama. Istraživali smo i kakvi su dugoročni efekti ove akcije.